22.05.2018
Uudistunut Jyväskylän Kesä pöllyttää perinteitä
Jyväskylän Kesän ohjelmistoa ja linjoja asetellaan tänä vuonna uusiksi. 4.–10.7. järjestettävän monitaiteisen kaupunkifestivaalin koko ohjelma on julki. Mukana on lukuisia uudistuksia. Niistä moni ammentaa 63-vuotiaan festivaalin historiasta.
– Uusi ja nostalgia laitetaan helposti vastakkain, mutta ne voivat myös tukea toisiaan. Jyväskylän Kesä on uudistuksissaan perinnetietoinen, mutta ei perinteessä kiinni, kertoo festivaalin uusi toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju.
Historiasta palautettuja uudistuksia ovat esimerkiksi vuoden taiteilijan valinta sekä festivaalin oma elokuvasarja. Vuoden 2018 taiteilija on kuvataiteilija Tiitus Petäjäniemi, jonka jälki näkyy paitsi festivaalin visuaalisessa ilmeessä myös näyttelynä festivaaliviikolla. Täysin uutta on Jyväskylän keskustan Lounaispuistossa järjestettävät kolmipäiväiset Puistojuhlat. Tapahtuma on musiikkifestivaali festivaalin sisällä. Esiintyjiin lukeutuvat muun muassa Nicole Willis & UMO Jazz Orchestra, Jaakko Eino Kalevi, Anssi Tikanmäen Orkesteri sekä Maria Gasolina.
Suunta kohti laajempaa valtakunnallista ja kansainvälistä kiinnostavuutta
Jyväskylän Kesä on yksi harvoista Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemista kulttuurifestivaaleista. Ministeriö myönsi tukea vain kuudelletoista festivaalille vuonna 2018.
Ohjelman yhteen sitova teema on uni ja uneksiminen. Teema-ajattelu on niin ikään historiasta palautettu käytäntö. Monitaidefestivaalin kiinnostavuus syntyy tarkkaan valikoidusta ja yhtenäisen kokonaisuuden muodostavasta ohjelmasta.
– Me haluamme nostaa esille kiinnostavia esityksiä genrestä riippumatta. Emme kavenna johonkin tyylilajiin tai sisältöön, vaan valitsemme paikan päällä koettuna parhaita ja festivaaliin sopivimpia esityksiä, Ylikulju linjaa.
Ohjelmisto sisältää musiikkia, teatteria, tanssia, sirkusta, elokuvaa, kursseja, puheohjelmaa sekä koko perheen ohjelmaa. Lisäksi festivaalilla järjestetään kolmatta kertaa Neulefestarit. Kyseessä on Suomen ensimmäinen käsityöfestari. Suosittu tapahtuma sisältää kotimaisten ja ulkomaisten neuletähtien kursseja sekä laajan valikoiman myynnissä olevia käsityötuotteita.
Mukana on lukuisia kantaesityksiä sekä harvinaisuuksia. Esimerkiksi säveltäjä Toni Edelmannin muistokonsertti (solisteina Samuli Edelmann ja Eija Ahvo) tiistaina 10.7. on ainutkertainen tapahtuma. Suomessa vain harvoin keikkaileva Acid Symphony Orchestra tarjoaa elektronisen musiikin ystäville ainutlaatuisen keikkakokemuksen festivaalin avajaispäivänä 4.7. Teatteriohjelmiston erityistapaus on kansainvälisesti palkitun WHS:n mykistävä esitys Lähtö.
Esiintyjien sukupuolijakauma on huomioitu jo pitkään
Jyväskylän Kesä on kautta historiansa ollut kiinni ajankohtaisissa yhteiskunnallisissa teemoissa. Esimerkiksi 1960-luvulla festivaalilla käytiin ensimmäisten joukossa keskustelua luonnonsuojelusta. Kesässä on myös nostettu monikulttuurisuuden ja feminismin teemat esille ensimmäisten joukossa.
Myös tasa-arvoisuus esiintyjävalinnoissa on jo pitkä Jyväskylän Kesän perinne. Sukupuolten tasapuolinen edustus huomioitiin jo 1990-luvulla edellisen toiminnanjohtaja Tanja Rasin johdolla. Linja pitää edelleen: yli puolet vuoden 2018 esityksistä on naisvetoisia.
Festivaali huomioi myös saavutettavuuden, muun muassa järjestämällä päivittäin ohjelmaa festivaalikävijän budjetista riippumatta. Maksuttomassa Kesäkatu-ohjelmassa nähdään yllättävää ja kiinnostavaa ohjelmaa performansseista musiikkiin ja katutaiteeseen.