05.08.2019

Uudenkaupungin Crusell-viikon uudistukset tavoittivat uutta yleisöä

Lauantaina 3.8. päättynyttä Crusell-viikkoa vietettiin kahdeksan päivän ajan Uudessakaupungissa. Kyseessä oli 38. kerta, kun musiikkifestivaalia järjestetään. Festivaalin aikana järjestettiin 28 konserttia ja ilmaistapahtumaa. Festivaalin kävijämäärä pysyi viime vuoden tasolla.

Eniten yleisöä kerännyt tapahtuma oli odotetusti torstaina 1.8. järjestetty Lyhtyjen yö, josta on muodostunut ajan saatossa vahva uusikaupunkilainen perinne, joka vetää yleisöä myös lähikunnista. Vallinmäellä järjestetyn puistokonsertin pääesiintyjänä oli tänä vuonna Pepe Willberg. Häntä kuuntelemaan saapui yli 2100 henkeä.

Toiminnanjohtaja Petri Hatakka iloitsee varsinkin uudesta yleisöstä, jota Crusell-viikko tavoitti. ”Tekemämme uudet kokeilut tuottivat tulosta ja saimme tavoitettua yleisöä, jolle Crusell-viikko saattoi olla entuudestaan vieras. Esimerkiksi alkuviikon pelimusiikkikonsertissa sali oli täynnä porukkaa, jota ei tavallinen kamarimusiikkikonsertti houkuttelisi paikalle.” Lisäksi avoimena ulkoilmatapahtumana järjestetty Päätöskaronkka-konsertti Kaupunginlahden rannalla osoittautui suosituksi vetonaulaksi uudelle yleisölle.

Myös Crusell-viikon puupuhaltimien mestarikurssit olivat huippusuosittuja. Yli 80 musiikin opiskelijaa 14 maasta saapui Uuteenkaupunkiin puhallinmusiikin mestareiden oppiin. Yleisö pääsi kuuntelemaan mestarikurssien opiskelijoita mm. Päivän puhalluksissa Uudenkaupungin torilla ja pääsymaksuttomissa Oppilaskonserteissa. Mestarikurssien opettajina oli tänä vuonna myös kaksi Crusell-viikon entistä taiteellista johtajaa, Harri Mäki ja Petri Alanko.

Tulevan vuoden festivaalin suunnittelu on jo käynnissä, mutta yksittäisiä esiintyjiä tai konserttiohjelmistoja ei vielä voi julkaista. Varmaa on ainakin, että kansainvälinen Crusell-klarinettikilpailu järjestetään vuonna 2020 Crusell-viikon yhteydessä. Kilpailun alkuerät, välierät ja pääsymaksullinen finaali ovat yleisölle avoimia tapahtumia. Edellisen kerran klarinettikilpailu järjestettiin vuonna 2009.

Seuraavaa Crusell-viikkoa vietetään Uudessakaupungissa 25.7.–1.8.2020.

www.crusell.fi