20.07.2011

Uudenkaupungin Crusell-viikolla uuden kuulemisen juhlaa

Crusell-juhlavuoden keskeisin teema on uuden kuuleminen. Se tarkoittaa paitsi kaikkiaan kahdeksan uuden teoksen kantaesityksiä, myös monia sellaisia upeita ”uutuuksia”, jotka ovat olleet olemassa jo jopa vuosisatoja mutta jääneet aivan syyttä suotta pimentoon konserttiohjelmien valtavirrassa.

Koska ihminen on perusluonteeltaan aina ollut utelias olento, on uuden kokeminen yksi elämän stimuloivimpia asioita. Vaikka tuttujen ja turvallista perinteen jatkuvuutta edustavien mestariteoksien kuuleminen aina uudelleen on myös aivan olennaisen tärkeää, on niiden vuorottelu uuden ja yllättävän(kin) kanssa resepti, joka takaa mielenkiinnon säilymisen pidemmässäkin tapahtumasarjassa.

Joskus tuntuu, että konserttiohjelmien suunnittelijat hiukan arastelevat ja ehkä jopa aliarvioivat yleisön halukkuutta ja kykyä vastaanottaa uutta. Crusellin aikaan konsertit olivat täynnä uusia teoksia, joita hän ja aikalaiset laativat kiihkeään tahtiin. Ja ehkä on hyvä muistaa, että mm. Bachin Matteuspassio oli sadan vuoden ajan unohdettu teos, kunnes Mendelssohn toi sen uudelleen esiin. Historian roskakorien kaivelu siis kannattaa…!

Kun nyt vietämme juhlafestivaalia, tuskin olisi Crusellin mielestä parempaa tapaa sitä juhlistaa kuin tilata uusia teoksia musiikilliselta taustaltaan hyvin erilaisilta, eri-ikäisiltä suomalaissäveltäjiltä. Odotamme suurella mielenkiinnolla, mitä korviemme kuultavaksi viikon kuluessa saamme Mikko Nisulalta, Perttu Haapaselta, Aija Puurtiselta, Jukka-Pekka Lehdolta, Minna Leinoselta, Johanna Juholalta ja Harri Ahmakselta, jotka kaikki ovat säveltäneet musiikkijuhlallemme uuden teoksen.

Lisäksi pienenä varaslähtönä 22.7., ei varsinaisesti Crusell-konserttisarjaan kuuluvassa, vaan Loisto –konserttisarjaan kuuluvassa Soiva saari –konsertissa Isokarissa kuullaan Helena Juntusen, Kari Kriikun ja Uusi Helsinki- kvartetin esittämänä Poul Rudersin säveltämä uusi teos Dreamland.

Ohjelmiston ja esiintyjien tarjonta kaikkiaan on monipuolinen ja runsas. Kansainvälinen fagottikilpailu tarjoaa kosolti jännitystä ja mahdollisuuden todeta maailman parhaiden nuorten fagotistien tämänhetkisen tason. Kilpailun maineikas jury myös esiintyy itse omassa konsertissaan. Oboisti Christian Wetzel, klarinetisti Charles Neidich ja huilisti-kapellimestari Benoit Fromanger tuovat tuulahduksen maailman kärkikaartin musisoinnista. Meta4-jousikvartetti, Il Vento- puhallinkvintetti, RSO:n kamariyhtye, Timo Lassy Band, Total Cello Ensemble yhdessä Kari Kriikun kanssa, tango nuevo- yhtye Johanna Juhola Reaktori sekä gambialainen Jambedula Cultural Group tuovat taatusti monipuolisen kattauksen musiikin eri lajeja ja luonteita kuulijoiden iloksi.

Huipentumana viikon lopuksi kuullaan Kuhmon Virtuoosien ja Osmo Vänskän ensimmäinen yhteinen konsertti, solistinaan sopraanotähti Helena Juntunen. Eikä kannata unohtaa pianon ihmemies Iiro Rantalan esiintymisiä mm. Mozartin ja 100-vuotissyntymäpäiväsankari Nino Rotan musiikin parissa. Lapsille on tarjolla aitoa lastenmusiikkia Ammuu!- lastenmusiikkiorkesterin mukaansatempaavien esitysten myötä.

Lipunmyynti Lippupalvelun toimipisteissä ympäri maata mm. Uudenkaupungin matkailutoimisto puh.: 02 84515443

Crusell-viikko 23.-30.7.2011

Musiikkijuhlat Uudessakaupungissa