20.07.2015

Uudenkaupungin Crusell-viikolla Lauantai-illan huumaa! ja paljon muuta

Kolmaskymmenesneljäs Crusell-viikko alkaa new-yorkilaisen jazzsaksofonistin Lenny Pickettin avauspuhalluksella ja päättyy Mahlerin upeaan orkesterilaulusarjaan ”Maan laulu”. Tästä jo voidaan päätellä, että tiedossa on vaihteleva viikko monenlaisia konsertteja.

Viikon teemana on horisontti. Tarkastelemme ja juhlimme keskisimmän Euroopan ulkopuolelle jääviä säveltäjiä ja noiden kaukaisten maiden kansanmusiikin vaikutusta teoksiin.

Uudenkaupungin uuden kirkon urkujen 150-vuotispäiviä juhlitaan seminaarin ja kahden konsertin voimin, esiintyjinä Kalevi Kiviniemi ja Ville Urponen. Merkkipäiviä viettävät myös säveltäjämestarit Aulis Sallinen ja Jean Sibelius. Sallisen ja Yli-Salomäen kantaesitysten lisäksi Suomesta kuullaan Kalevi Ahon, Lotta Wennäkosken ja Pehr Henrik Nordgrenin teoksia.

Lapsille tarjotaan Timo Klemettisen musiikkisatu ”Kissakeisari ja Appelsiinikuu” ja viikon kattauksen tulokulma aikuisemmille konserttimusiikin ystäville on mielenkiintoinen ja sopivan haastava. Useat jazzkonsertit ja Työväentalon tango-ilta täydentävät tarjontaa. Jos musiikki ei lainkaan kiinnosta, Crusellin nimissä hölkätään ja pelataan golfia.

Yhtyevieras Espanjasta soittaa oopperamusiikkia puhaltimilla, musiikin ja klovnerian yhdistävät konsertissa Fabulous Bäckström Brothers ja kokonainen ilta pyhitetään Sibeliuksen ja Sallisen yksinlauluille.

Viikon aikana kuullaan paljon kansanmusiikkivaikutteista musiikkia horisontin takaa. Eräänlaista eksotiikkaa edustaa myös Lapin Kamariorkesterin puhallinkvintetin konsertti, jossa kuullaan sävellyksiä Atlantin valtameren molemmilta puolilta.

Crusellin huilukvartetto kuullaan Emily Beynonin esittämänä, Astor Piazzollan iki-ihanan Oblivionin tulkitsee Jacques Tys ja kuubalaista lattarimeininkiä edustamaan tulevat Christoffer Sundqvist ja Gustavo Núñez tulkitsemalla Paquito di Riveran jazz-vaikutteisen trion.

Viime vuoden oboekilpailun voittaja Philibert Perrine esiintyy useassa konsertissa, erityisesti torstain barokkikonsertti tulee olemaan oboistista ilotulitusta, kun Philibert pääsee lavalle opettajansa Jacques Tysin kanssa.

Loppukonsertissa kuullaan Aulis Sallisen Kamarimusiikki VII, lisänimeltään Cruselliana, joka joidenkin lähteiden mukaan kertoo Auliksen nuoruusmuistoista Uudessakaupungissa. Siinä pääsevät loistamaan Tapiola Sinfoniettan omat solistit, johtajana Dima Slobodeniouk.

Konsertin päättää Gustav Mahlerin ”Das Lied Von Der Erde”, solisteinaan Sopraano Virpi Räisänen ja tenori Mati Turi.

Loppukaronkassa heitetään vapaalle berliiniläistangon tahtiin.

www.crusell.fi