22.07.2013

Uudenkaupungin Crusell-viikko tuo mukanaan laulua ja uusia ilmeitä

Tämän vuoden teemana ovat naamiot ja kostyymit. Tutut kappaleet pukeutuvat uusiin asuihin eri soittimilla soitettuina.

Crusell-viikko saa rämäkän lähdön lauantaina 27.7., kun ”Alkumäjäyksestä” Uudenkaupungin torilla vastaa Steel Pan Lovers -yhtye. Luvassa menoa ja meininkiä!

Crusell-viikko järjestetään nyt 32. kerran, ja taiteellisena johtajana toimii klarinetisti Harri Mäki. Taitelijavieraat ovat osin uusia, osin aiemmilta vuosilta tuttuja. Yksi ennenkin Uudessakaupungissa vieraillut suosikki on tunnettu lauluyhtye Rajaton. Yhtye esiintyy peräti kahdesti heti viikon alkuun avaten varsinaisen konserttiputken Uudessa kirkossa lauantai-iltana. Viime vuonna 15-vuotista taivaltaan juhlinut Rajaton on äskettäin julkaissut myös lastenlevyn Suomen lasten lauluja, joka onkin otsikkona myös sunnuntain päiväkonsertille kulttuurikeskus Crusellissa.

Vokaalimusiikin parissa jatketaan myös Vanhan kirkon sunnuntai-illan konsertissa. Solistina on sopraano Essi Luttinen mukanaan periodisoittimin soittavat puhallinkvintetti Zetes sekä pianisti Anna Kuvaja. Illan teemana ovat housuroolit: ooppera-aariat, joissa nainen laulaa miehen roolissa. Tällaiset roolit olivat oopperoissa suosittuja Mozartin aikaan, ja konsertin ohjelmisto koostuukin pääasiassa Mozartin aarioista.

Maanantaina 29.7. Vanhassa kirkossa on jälleen laulusolisti, tällä kertaa baritoni Jussi Lehtipuu ja ohjelmassa Schubertin Winterreise. Talvinen matka on saanut uuden, kenties kesäisemmän version, johon kuuluvat harmonikka ja puhallinkvintetti. Harmonikkaa soittaa konsertissa Janne Rättyä, ja illan yhtyeenä toimii Crusell-viikolle palaava Il Vento.

Torstai-illan perinteisessä piknik-konsertissa Lyhtyjen Yössä Vallinmäellä kuullaan Doina Klezmer –yhtyettä, jonka hyvällä sykkeellä soittama musiikki pistää yleisön ”rytmijalan” armotta liikkeelle.

Kapellimestari pääsee takaisin soittopuolelle perjantaina, kun Osmo Vänskä esiintyy klarinetteineen Vanhassa kirkossa. Vänskä ja Tempera -jousikvartetti yhdistävät voimansa ja esittävät mm. Crusellin sovituksen hänen omasta klarinettiduostaan, ensiesityksenä Suomessa.

Iiro Rantalan uusi yhtye, Iiro Rantala String Trio esittäytyy myös konserttisarjassa. Yleensä klassisella puolella nähty kokoonpano on uudenlaisessa käytössä huippunimien voimin. Puolalaissyntyinen Adam Baldych (viulu) ja kroatilainen Asja Valcic (sello) ovat keikkailleet Rantalan kanssa Euroopassa, ja Suomessakin yhtye esiintyi ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

Konserttisarja huipentuu tuttuun tapaan orkesterikonserttiin ja karonkkaan. Uudessa kirkossa esiintyy Tapiola Sinfonietta johtajanaan Osmo Vänskä. Kyseessä on tietynlainen huipennus myös kappaleiden uusien versioiden osalta, sillä ohjelmassa on Mendelssohnin viulukonsertto – huilulla soitettuna! Solistina toimii Jacques Zoon, ja konsertin toisella puoliajalla kuullaan Sibeliuksen 3.sinfonia.

Viikon päättää Anna-Mari Kähärän orkesteri Työväentalolla, jossa luvassa on nautinnollinen sekoitus jazzia, folkia ja poppia. Kähärän mukana klubilla vaikuttavat jazzin huippunimet Marzi Nyman (kitara), Jarmo Saari (kitara ja laulu) ja Crusell-viikolle taannoin omankin shown’sa tuonut Zarkus Poussa (perkussiot ja laulu). Anna-Mari on lausunut yhtyeestään, että ”Pojat soittavat niin hyvin, että järki lähtee!”

Lipunmyynti Uudenkaupungin matkailutoimisto, Rauhankatu 10, puh. 02 8451 5443 tai Lippupalvelun toimipisteet kautta maan.

www.crusell.fi