02.06.2015

Urkuyön ja Aarian 30. juhlakesä aloitetaan barokkimusiikilla ja yleisöseminaarilla

Urkuyö ja Aaria -festivaalin ainutlaatuiset kesäyön konsertit Espoon tuomiokirkossa järjestetään tänä kesänä 30. kertaa. 30. juhlavuoden avajaiskonsertti kuullaan torstaina 4.6. klo 22. Juhlakesä aloitetaan Soivat aivot -yleisöseminaarilla tiistaina 2.6. klo 19 Sellosalissa. 

Avajaiskonsertissa kuullaan svengaavaa ja puhuttelevaa barokkimusiikkia Cantores Minores -poikakuoron ja Suomalaisen barokkiorkesterin esittämänä. Konsertin johtaa kapellimestari Hannu Norjanen. Konsertissa juhlistetaan Johann Sebastian Bachia, jonka syntymästä on 330 vuotta, esittämällä säveltäjän Luterilainen messu G-duuri. Solisteina messussa laulavat Jarno Lehtola, tenori ja Niklas Spångberg, basso. Lisäksi kuullaan Antonio Vivaldin Magnificat ja G.F. Händelin Konsertto A-duuri, jossa urkusolistina soittaa Petteri Pitko. Konsertin avaa Timo-Juhani Kyllösen festivaalin juhlavuodelle säveltämä Juhlafanfaari, jonka soittavat trumpetistit Jani Huopala ja Tapio Paavilainen.

Cantores Minores Suomen vanhin ja menestyksekkäin poikakuoro. Se on saanut useita palkintoja ja tunnustuksia, viimeisimpänä sille myönnettiin Musiikin valtionpalkinto 2014 ja kuoro valittiin Vuoden kasvattajaksi 2014. Cantores Minoresin taiteellisena johtajana toimii kapellimestari ja kuoronjohtaja Hannu Norjanen, joka toimii myös Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellisena johtajana.

Suomalainen barokkiorkesteri vietti 25-vuotisjuhliaan vuonna 2014. Orkesteri tunnetaan elävästä ja ennakkoluulottomasta tavastaan esittää mitä tahansa periodisoittimille kirjoitettua musiikkia. Tällä hetkellä uusia näkökulmia orkesterisoittoon haetaan uuden taiteellisen johtajan Antti Tikkasen kaudella entistä enemmän myös kollektiivisen työskentelyn kautta.

 

Yleisöseminaarissa kuullaan musiikin merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille

Juhlakesä aloitetaan tiistaina 2.6. klo 19 Leppävaaran Sellosalissa pidettävällä yleisöseminaarilla. Soivat aivot -yleisöseminaarissa aivotutkija ja professori Minna Huotilainen luennoi musiikin merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille lapsuudesta vanhuuteen erityisesti aivojen näkökulmasta. Tilaisuudessa kuullaan myös musiikkiesityksiä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Seminaari järjestetään yhteistyössä Suomen Aivosäätiön kanssa.

 

30. juhlafestivaali 4.6.–27.8.

Urkuyö ja Aarian kesäyön konserteissa juhlitaan festivaalin 30-vuotista taivalta monipuolisella ohjelmalla ja näyttävällä esiintyjäkavalkadilla. Kesän aikana joka torstai 4.6.–27.8.2015 Espoon tuomiokirkossa pidettävissä konserteissa kuullaan juhlavuosiaan viettäviä säveltäjämestareita, laulumusiikkia Suomen eturivin taiteilijoiden esittämänä, urkuja niin soolona kuin useissa kokoonpanoissa, orkesterimusiikkia sekä hengellisiä säveliä ja virsiä kansanmusiikin tyyliin ja tango-orkesterin tulkitsemana. Esiintyjinä festivaalilla nähdään muun muassa sopraanot Soile Isokoski, Johanna Rusanen-Kartano ja Helena Juntunen, baritoni Tommi Hakala, Suomen Kansallisoopperan orkesteri solistinaan mezzosopraano Lilli Paasikivi, tango-orkesteri Guardia Nueva solistinaan sopraano Mari Palo, Cantores Minores -poikakuoro ja urkurit Ville Urponen, Kari Jussila ja Simon Johnson (Lontoon St Paul -katedraalista).

 

Urkuja ja aarioita 30 vuotta

Urkuyö ja Aaria -konserttisarja syntyi vuonna 1986 silloisen Kanta-Espoon seurakunnan musiikkityön parissa urkuri Matti Vainion saadessa idean myöhäisistä kesäillan konserteista. Urkujen ympärille muodostuneeseen konserttiohjelmaan tuli ensimmäisen kesän jälkeen mukaan vähitellen laulajia, pianisteja, erilaisia soitinkokoonpanoja, orkestereita, kuoroja ja lauluyhtyeitä. Vuodesta 1992 Urkuyö ja Aaria ry:n järjestämänä tapahtuma on kasvanut laajasti arvostetuksi festivaaliksi, joka toimii korkeatasoisena laulu- ja urkumusiikin estradina. Lukuisat Suomen eturivin taiteilijat ovat vierailleet festivaalilla vuosien varrella. Urkuyö ja Aaria -festivaalin ohjelmiston perustana on monipuolinen klassinen musiikki liedeistä kirkkomusiikin suurteoksiin. Konserteissa on voinut kuulla musiikkia ja esiintyjiä myös yli genrerajojen sekä nähdä poikkitaiteellisia esityksiä sisältäen muun muassa tanssillisia ja draamallisia elementtejä. Festivaalin taiteellisia johtajia ovat olleet dir. mus. Matti Vainio 1986–2005, kapellimestari ja säveltäjä Kari Tikka 2006–2011 sekä kapellimestari ja kuoronjohtaja Hannu Norjanen vuodesta 2012.

 

30. Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertit Espoon tuomiokirkossa torstaisin 4.6.–27.8.2015 klo 22.00, paitsi 6.8. klo 21.00.

Lippuja myydään Lippupisteessä ja ovella tuntia ennen konsertteja. Ohjelmat ja muut tarkemmat tiedot löytyvät festivaalin kotisivuilta www.urkuyofestival.fi.