23.05.2013

Urkuyö ja Aariassa soivat uudet teokset Länsiöltä, Heleniukselta ja Salmenkalliolta

Kahden viikon päästä alkavalla Urkuyö ja Aaria -festivaalilla kuullaan ensi kesänä kolme suomalaista kantaesitystä. Uuden teoksen ovat säveltäneet Tapani Länsiö, Mikko Helenius ja Sanna Salmenkallio.

Säveltäjä ja kuoronjohtaja Tapani Länsiö on säveltänyt johtamalleen Musiikkitalon Kuorolle teoksen Lux Aeterna. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Länsiö on säveltänyt kuorolle, jonka taiteellisena johtajana hän on toiminut sen perustamisesta syksystä 2011 saakka. Länsiö on valinnut sävellykseensä tutun Lux aeterna -tekstin, joka liittää teoksen pitkän tradition jatkumoon. Säveltäjää on inspiroinut tekstin lisäksi tämän teoksen ensiesityspaikka, Espoon keskiaikainen kirkko, jonka valon kajeessa ja ikuisessa rauhassa Musiikkitalon Kuoro teoksen laulaa Valon yö -konsertissa 13.6.

Musiikkitalon Kuoro, noin 85 laulajan sinfoniakuoro, tekee yhteistyötä Musiikkitalon päätoimijoiden, Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin ja Sibelius-Akatemian kanssa. Kuoron ohjelmisto muodostuu pääosin sinfonisista kuoro- ja orkesteriteoksista, mutta kuoro esiintyy myös itsenäisesti esittäen suurelle kuorolle sävellettyä a cappella -musiikkia. Konsertti Urkuyö ja Aaria -festivaalilla on kuoron ensivisiitti Musiikkitalon ulkopuolelle.

Carmina Sacra -konsertissa 25.7. kuullaan urkuri, bandeonisti ja säveltäjä Mikko Heleniuksen uusi teos Procession uruille, saksofonille, jousille ja lyömäsoittimille. Sen esittävät viulisti ja kapellimestari Teemu Hämäläisen johdolla saksofonisti Juhani ”Junnu” Aaltonen, jousiorkesteri Sacral strings ja Helenius itse uruissa. Helenius on säveltänyt aikaisemminkin tälle Hämäläisen, Aaltosen ja jousiorkesterin yhteisprojektille, jonka esityksissä Aaltosen saksofonin ja huilun vapaa käsittely mahdollistaa sen, että kappaleet ovat joka kerralla erilaisia. Uudessa sävellyksessä lähtökohtana on urkujen massan ja saksofonin ketteryyden kohtaaminen. Jännitettä teokseen luo myös soittajien fyysinen välimatka esitystilassa, samoin kirjoitetun musiikin ja improvisoinnin yhteen kuroutuva välimatka.

Säveltäjä ja muusikko Sanna Salmenkallion sävellyksen Kutistettu jumala lähtökohtana on ihmettely luterilaisten jumalakuvasta, jossa hän näkee Jumalan kutistetun ihmisen kuvaksi, kuten Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen. Teoksen laululyriikan on kirjoittanut ohjaaja-dramaturgi Pauliina Hulkko. Salmenkallio säveltää teoksen sopraano Mia Huhdalle, viulisti Teppo Ali-Mattilalle ja urkuri Markku Mäkiselle, jotka esittävät sen Urkuyö ja Aarian Taivaallista musiikkia -konsertissa 1.8.

Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertit pidetään Espoon tuomiokirkossa torstaisin 6.6.–29.8. Koko ohjelma kokonaisuudessaan löytyy osoitteessa www.urkuyofestival.fi.