01.06.2009

Urkuyö ja Aariassa barokkimusiikin helmiä, Mendelssohnia ja suomalaisia säveltäjiä

Urkuyö ja Aarian yökonsertit alkavat soida Espoon tuomiokirkossa jälleen 4. kesäkuuta. Kesän aikana festivaalilla kuullaan musiikkia 1600-luvulta nykypäivään ¬- J.S. Bachin kantaateista ja Henry Purcellin lauluista Einojuhani Rautavaaran Vigiliaan ja Felix Mendelssohnin urkusonaateista Timo Ruottisen gospeliin. Kesän tähtivieras on sopraano Camilla Nylund. Konsertit jatkuvat kesätorstaisin aina 27. elokuuta saakka.

Kesäkuussa barokinajan mestarillista laulumusiikkia ja suomalaisia säveltäjiä

Festivaalin avauskonsertissa esiintyvät tenori Jorma Silvasti, pianisti Marita Viitasalo ja urkuri Matti Hannula. Merkittävää kansainvälistä oopperauraa tekevän Silvastin ja hänen kanssaan ensimmäistä kertaa konsertoivan Viitasalon ohjelmassa on Toivo Kuulan, Yrjö Kilpisen ja Paolo Tostin lauluja sekä Lenskin aaria Pjotr Tšaikovskin oopperasta Jevgeni Onegin. Silvasti laulaa lisäksi aarian Felix Mendelssohnin Elias-oratoriosta Matti Hannulan urkusäestyksellä. Vuodesta 1974 Tampereen tuomiokirkon urkurina toiminut Hannula soittaa 200-vuotisjuhlaansa viettävän Mendelssohnin ja J.S. Bachin urkumusiikkia.

11.6. on tilaisuus kuulla J.S. Bachin kantaatteja, kun EMO Ensemble ja Kuudennen kerroksen orkesteri solisteineen esittävät kaksi helluntaikantaattia (BWV 34 ja 172) ja Helatorstain oratorion (BWV 11) Pasi Hyökin johdolla. Yöttömän yön juhlintaan juhannuksen aatonaattona 18. kesäkuuta johdattelevat sopraano Mari Palo, pianisti Tuula Hällström ja urkuri Olli Pyylampi. Ohjelmassa on Oskar ja Aarre Merikannon lauluja, Jean Sibeliuksen, Väinö Raition ja Aulis Sallisen urkumusiikkia sekä lauluja Paul Hindemithin sarjasta Das Marienleben. 25.6. esiintyvät sopraano Tuuli Lindeberg ja barokkiyhtye Battalia, jonka kokoonpano tässä konsertissa on Annamari Pölhö, urut ja cembalo, Jarmo Julkunen, luuttu ja Mika Suihkonen, viola da gamba. Konsertin ohjelma koostuu syntymänsä 350-vuotisjuhlaa viettävän Henry Purcellin lauluista ja soitinmusiikista maustettuna Tobias Humen ja John Downlandin teoksilla.

Heinäkuussa Camilla Nylund ja lomailijoille kulttuurikunnon kohotusta

Euroopan oopperalavoilla menestynyttä sopraano Camilla Nylundia voi vihdoin kuulla myös pääkaupunkiseudulla, kun hän esiintyy Urkuyö ja Aariassa 16.7. Kesän pisimmän festivaalin heinä- ja elokuun konserttien esiintyjistä mainittakoon myös sopraano Pia Freund, mezzosopraano Tuija Knihtilä, baritonit Tommi Hakala, Jorma Hynninen ja Esa Ruuttunen, urkurit Pauli Pietiläinen, Markku Mäkinen ja nuori Ilpo Laspas, joka menestyi Kotkan kansainvälisessä urkukilpailussa huhtikuussa, Candomino-kuoro sekä Tapiolan kamarikuoro, joka esittää solisteineen Einojuhani Rautavaaran Vigilian 20.8.

Urkuyö ja Aaria on mukana Kulttuurikunnon räätälöimissä kesäkierroksissa, joista lomailija voi löytää itselleen vinkkejä kulttuurin harrastamiseen tapahtumarikkaassa Suomen suvessa. Pääkaupunkiseudulle tulevalle lomailijalle on tarjolla myös Urkuyö ja Aarian yhdessä Espoon modernin taiteen museon EMMAn, Gallen-Kallelan Museon, Sokos Hotel Tapiola Gardenin ja Kartanokylpylä Kaisankodin kanssa kokoamia kulttuuri- ja majoituspaketteja.

Etusivu