17.02.2011

Urkuyö ja Aarian tunnelmalliset kesäiltojen konsertit joka torstai 2.6.– 25.8.2011 klo 21 Espoon tuomiokirkossa

Urkuyö ja Aaria tarjoaa klassisen musiikin huippuhetkiä koko kesän ajan. Festivaali palaa vuoden tauon jälkeen takaisin kotipaikalleen vastakunnostettuun Espoon tuomiokirkkoon. Yhä käynnissä oleva kirkon urkuremontti tekee tilaa poikkeuksellisen monipuoliselle ohjelmalle ja urkumusiikin sijaan tulevana kesänä kuullaankin ihanien aaria- ja liedkonserttien lisäksi mm. wieniläistä kamarimusiikkia, uutta oopperaa Minna Tervamäen ja Ronja Verkasalon tanssin elävöittämänä, Olli Kortekankaan tuore kantaatti, modernin gospelteoksen kantaesitys sekä monta herkkupalaa kuoromusiikin ystäville.

Huipputaiteilijoita Suomesta ja ulkomailta

Festivaalin neljässätoista konsertissa musisoi jälleen vaikuttava joukko eturivin taiteilijoita kuten sopraanot Pia Freund, Dilbèr ja Marjukka Tepponen, tenori Lassi Virtanen, baritonit Gabriel Suovanen ja Ville Rusanen, viulisti Christoph Koncz Wienin filharmonikoista sekä pianistit Gustav Djupsjöbacka ja Marita Viitasalo. Festivaalin avaa Cantores Minores ja todellista naisenergiaa mukaan lataa Philomela-kuoro. 7.7. estradille astuu unkarilainen maailmantähti, Mirjam Helin -laulukilpailun voittaja sopraano Andrea Rost upean pianistimme Hans-Otto Ehrströmin kanssa. Konsertissa kuullaan valikoima kaikkien aikojen kauneimpia ooppera-aarioita.

Kantaesityksiä ja yllätyksellinen juhannusaatto

Euroopan merkittävimpiin gospelsäveltäjiin kuuluvan berliiniläisen Uwe Steinmetzin säveltämä sarja Every Time I Feel the Spirit big bandille, laulajalle ja viululle kantaesitetään festivaalilla 16.6. Tämä eurooppalaisen nykyjazzin sävyjä kantava tulkinta gospelmusiikista pohjautuu vanhoihin tunnettuihin spirituaaleihin ja gospel-sävelmiin. Teoksen esittävät Opera Big Band, jazzlaulaja Reija Lang ja viulisti Mikko-Ville Luolajan-Mikkola kapellimestari Jukka Linkolan johdolla.

Ensiesityksensä festivaalilla 9.6. saa myös Camille Saint-Saënsin klassikko-oopperan Simson ja Delilan puolinäyttämöllinen tulkinta. Sovituksen on tehnyt Ville Matvejeff ja solisteina loistavat mezzosopraano Tuula Paavola, tenori Roland Liiv sekä baritoni Arto Hosio.

Olli Kortekangas on tämän hetken kiinnostavimpia suomalaisia säveltäjiä. Hänen uuden kantaattinsa, De virtute in virtutem – Pyhiinvaeltajan lauluja, aihe on historiallinen ja sen tärkeimpinä lähtökohtina ovat olleet psalmi 84 ja vanha vuoden 1701 virsikirja. 4.8. teoksen esittää gambisti Varpu Haaviston kokoama periodisoittimilla soittava kahdentoista huippumuusikon ryhmä sekä paikoin ensemblenäkin laulavat solistit sopraano Hanna-Leena Haapamäki, mezzosopraano Melis Jaatinen, tenori Tuomas Katajala ja basso Nicholas Söderlund.

Juhannusta vietetään rennoissa merkeissä. Kirkolla nähdään kesän taiteilijoiden ja yllätysvieraiden esityksiä ulkona ja sisällä, säästä riippuen. Aaton iltamiin on vapaa pääsy ja ohjelmaan mahtuu myös yhteislaulua ja tarjoilua.

Teemana tuuli puhaltaa missä tahtoo

Festivaalia tänä vuonna viimeistä kertaa luotsaava kapellimestari Kari Tikka kertoo saaneensa ajatuksen festivaalin teemaksi Robert Bressonin elokuvasta Kuolemaantuomittu on karannut, toiselta nimeltään Tuuli puhaltaa missä tahtoo. Lause kertoo uutta luovasta voimasta, rohkeutta ja elämää antavasta Hengestä – tuulesta, joka yllättää meidät joko rajuudellaan tai lempeydellään. Kari Tikka on säveltänyt festivaalille oopperan Tuuli puhaltaa missä tahtoo, joka on saanut nimensä tuon häntä inspiroineen ajatuksen mukaan. Oopperan kantaesitys kuullaan 18.8.

Bressonin elokuva, jonka musiikkina soi Mozartin c-molli messu, näytetään festivaalilla 25.8. ikäänkuin johdantona samaisen teoksen esitykseen myöhemmin illalla juhlavassa päätöskonsertissa, jota tähdittävät Suomen Kansallisoopperan solistit sopraano Anna-Kristiina Kaappola, mezzosopraano Tove Åman, tenori Tuomas Katajala sekä basso Hannu Forsberg yhdessä oopperan orkesterin ja Tapiolan Kamarikuoron kanssa. Konsertin johtaa Kari Tikka.

Kulttuuri- ja majoituspaketteja

Festivaali tarjoaa ryhmille ja yksittäisille matkailijoille edullisia valmiiksi räätälöityjä ohjelmapaketteja, joilla voi kruunata konserttielämyksen museokierroksin, maittavalla illallisella tai vaikkapa kylpylälomalla. Paketit toteutetaan yhteistyössä Gallen-Kallelan museon, Espoon modernin taiteen museon EMMAn sekä Sokos Hotel Tapiola Gardenin ja Kartanokylpylä Kaisankodin kanssa.

Lipunmyynti alkaa 1.3. Lippupisteessä.

Etusivu