04.06.2013

Urkuyö ja Aarian kesäyön konsertit alkavat Mozartin Requiemilla

Urkuyö ja Aaria -festivaalin koko kesän pyörivät konsertit Espoon keskiaikaisessa kivikirkossa alkavat 28. kerran torstaina 6.6. ja jatkuvat 29.8. saakka. Kesäyön konsertit aloittaa W.A. Mozartin suosittu Requiem festivaalin taiteellisen johtajan Hannu Norjasen johdolla.

Espoo-vierailun festivaalilla kesän aikana tekevät Musiikkitalon Kuoro ja Suomen Kansallisoopperan orkesteri ja naiskuoro solisteinaan Lilli Paasikivi ja Hanna Rantala. Muissa konserteissa kuullaan muun muassa Lappeenrannan laulukilpailujen voittajien Eeva Hartemaan ja Aarne Pelkosen duettoja, Anu Komsin ja Marzi Nymanin laulu-urut -improvisointia Bachista Ellingtoniin, tenori Mika Pohjosta ja urkuri Jan Lehtolaa Sibelius-Merikanto -ohjelmallaan, Jyrki Linjaman kirkko-oopperan Johannes Kastajan syntymä konserttiversio sekä Monica Groopia ja Helsingin Barokkiorkesterin yhtyettä klassismin ohjelmallaan.

Kesän aikana saa kantaesityksen kolme suomalaisen säveltäjän uutta teosta, Tapani Länsiön Lux aeterna 13.6., Mikko Heleniuksen Procession 25.7. ja Sanna Salmenkallion Kutistettu jumala 1.8.

Kesäkuun konsertit

6.6. klo 22 Avajaiskonsertti: Mozartin Requiem

Festivaalin avajaiskonsertin aloittaa Alaskan luonnosta innoitusta ammentavan John Luther Adamsin meditatiivinen Sky With Four Suns and Sky With Four Moons, jonka laulaa Tapiolan Kamarikuoro. W.A. Mozartin myyttisen Requiemin Espoon tuomiokirkon täydelle yleisölle esittävät solistit Hedvig Paulig, Maria Kettunen, Aki Alamikkotervo ja Juha Kotilainen sekä Tapiolan Kamarikuoro ja E-ensemble johtajanaan Hannu Norjanen.

13.6. klo 22 Valon yö

Musiikkitalon Kuoro vierailee Urkuyö ja Aariassa ensivisiitillään Musiikkitalon ulkopuolella. Konsertissa soivat laulut renessanssin Espanjasta aikamme Suomeen sekä Olli Pyylammen soittama urkumusiikki säveltäjinä muun muassa Anton Bruckner, Tomás Luis de Victoria ja Olivier Messiaen. Tapani Länsiö on säveltänyt perustamalleen ja johtamalleen kuorolle teoksen Lux aeterna, jonka tuttu teksti liittää sävellyksen pitkään traditioon. Säveltäjää on inspiroinut tekstin lisäksi tämän teoksen ensiesityspaikka, Espoon keskiaikainen kirkko, jonka valon kajeessa ja ikuisessa rauhassa Musiikkitalon Kuoro sävellyksen laulaa.

20.6. klo 22 Juhannusiltamat

Kolmatta kertaa vietettävissä juhannusiltamissa juhannuksen aatonaattona 20.6. yleisö pääsee laulamaan kesäisiä yhteislauluja niin kirkon sisällä kuin sään salliessa myös pihamaalla. Luvassa on myös yllätysesiintyjiä ja kahvimyyntiä pihakahvilassa.

27.6. klo 22 Luostariin vai naimisiin

Konsertissa Vokaaliyhtye Lumous, näyttelijä Sanna Majanlahti ja cembalisti Anna-Maaria Oramo laulaja-harpisti Debra Gomez-Tapion johdolla kertovat tarinoita naisen elämästä keskiajan ja renessanssin Espanjasta ja Ranskasta. Konsertin musiikki ja tekstit keskittyvät naisten tasapainoiluun velvollisuuksien ja omien toiveiden ristitulessa.

Urkuyö ja Aaria -festivaali pidetään Espoon tuomiokirkossa torstaisin 6.6.–29.8.2013. Konsertit alkavat 6.6.–22.8. klo 22 ja päätöskonsertti 29.8. klo 21. Taiteilijatapaamiset pidetään tuntia ennen konserttia Pitäjäntuvassa.

Koko ohjelma löytyy festivaalin nettisivuilta osoitteessa www.urkuyofestival.fi.