29.06.2009

Urkuyö ja Aarian kesäyön konsertissa lauluja rakkaudesta ja kaipauksesta

Koko kesän kestävä Urkuyö ja Aaria -festivaali jatkuu heinäkuussa Taas linnut laulujansa -konsertilla torstaina 2.7., jossa esiintyvät mezzosopraano Tuija Knihtilä, pianisti Hans-Otto Ehrström ja urkuri Juhani Romppanen. Ohjelmassa on Brahmsin Zigeunerlieder, Sibeliuksen lauluja, ooppera-aarioita sekä Widorin ja Alainin urkumusiikkia.

Suomen Kansallisoopperan solistikuntaan kuuluva Tuija Knihtilä laulaa konsertissa Johannes Brahmsin Zigeunerlieder -laulusarjan (Mustalaislauluja). Brahms sävelsi laulusarjan vuonna 1887 alun perin laulukvartetille ja pianolle, mutta pian sarjan valmistumisen jälkeen hän sovitti sen 11 laulusta kahdeksan yhdelle lauluäänelle ja pianolle. Useita kansanlauluja sovittanut Brahms piti kansanlauluja ihanteenaan, mikä näkyy monissa hänen koruttoman yksinkertaisissa ja viehättävissä lauluissaan, niin myös Mustalaislauluissa. ”Minua viehättää Brahmsin lauluista erityisesti tämä pieni rakkaudesta, petoksesta, kaipauksesta ja kuolemasta kertova laulusarja”, Tuija Knihtilä kertoo.

Knihtilä laulaa myös Jean Sibeliuksen laulut Den första kyssen, Säv, Säv, susa ja Var det en dröm sekä aarioita Richard Straussin, Camille Saint-Saënsin ja Francesco Cilean oopperoista.

Pori Organ festivaalin taiteellinen johtaja Juhani Romppanen tarjoilee konsertissa urkumusiikkia Charles-Marie Widorilta ja Jehan Alainilta. Romppanen soittaa urkusinfonioistaan tunnetun Widorin Urkusinfoniasta nro 7 kaksi osaa sekä Bach’s Memento -sarjasta osan Marche du Veilleur de Nuit (Yövartijan marssi), joka on Widorin urkusovitus J.S. Bachin koraalista kantaatista Wachet auf, ruft uns die Stimme (BWV 140). Lisäksi kuullaan Jehan Alainin Litanies.

Konsertti pidetään torstaina 2.7. Espoon tuomiokirkossa klo 22. Tuntia ennen konserttia alkaa taiteilijatapaaminen Pitäjäntuvassa.

Etusivu