27.02.2012

Urkuyö ja Aarian kesäyön konserteissa uudet urut ja tasokasta ohjelmaa

Urkuyö ja Aaria -festivaalilla kuullaan ensi kesänä jälleen soitinten kuningatarta urkuja sekä useita huippukuoroja, -solisteja ja -orkestereita. Espoon tuomiokirkon uudet urut esittäytyvät monipuolisesti soolo- ja säestyssoittimena sekä solistisessa roolissa orkesterin kanssa. Urkuyö ja Aarian tunnelmalliset kesäyön konsertit pidetään ajalla 7.6.–30.8.2012 torstaisin kello 22 Espoon tuomiokirkossa.

Uusien urkujen kesä

Urkuyö ja Aaria -festivaalilla soivat ensi kesänä jälleen Espoon tuomiokirkon urut kahden vuoden tauon jälkeen. Tuomiokirkko saa uudet saksalaista varhaisromantiikan tyyliä edustavat urut kesän alussa, ja festivaalilla on heti tuoreeltaan mahdollisuus kokeilla urkujen erilaisia käyttötapoja. Urut esittäytyvätkin kesän aikana monipuolisesti niin soolo- ja säestyssoittimena kuin orkesterin solistina. Ohjelmassa on muun muassa Francis Poulencin Urkukonsertto avauskonsertissa 7.6. Esa Heikkilän johtaman Lohjan kaupunginorkesterin solistina on urkuri Markku Hietaharju.

Kalevi Kiviniemi ja Santtu-Matias Rouvalin johtama Tapiola Sinfonietta yhdistävät virtuoosiset voimansa konserttia varten uruille ja orkesterille sovitetussa Charles-Marie Widorin Goottilaisessa sinfoniassa 2.8. Lisäksi kuullaan muun muassa Johann Sebastian Bachin ja Franz Lisztin urkumusiikkia. Kesän aikana esiintyvät myös urkutaiteilijat Pertti Eerola, Ville Urponen, Aapo Häkkinen, Ilpo Laspas, Kaisa-Leena Harjunmaa-Hannikainen, Markku Mäkinen, Markus Malmgren sekä Peter Frisée Itävallasta ja Kristine Adamaite Latviasta.

Huippukuoroja ja tähtisolisteja

Urkujen ympärille Espoon tuomiokirkkoon (silloiseen Espoon vanhaan kirkkoon) vuonna 1986 perustettu konserttisarja on vuosien saatossa laajentunut monipuoliseksi musiikkifestivaaliksi. Syksyllä uutena taiteellisena johtajana aloittanut kuoronjohtaja, kapellimestari ja urkuri Hannu Norjanen on kutsunut festivaalille urkureiden lisäksi useita kuoroja, laulu- ja instrumentaalisolisteja, orkestereita ja yhtyeitä.

Suomalaisen yhtyelaulun huippua festivaalilla edustaa Lumen Valo, jonka renessanssiajan musiikkia sisältävä konsertti kuullaan 5.7. Turkulainen uusi huippukuoro Key Ensemble esittää Sergei Rahmaninovin Vigilian 9.8. Saksalaista kuoro-osaamista tarjoavat Berliner Kantorei -kuoro Gabriel Faurén Requiemissä ja Kamarikuoro amici del canto W. A. Mozartin C-duuri messussa (Kruunajaismessu).

Mestaribasso Jaakko Ryhänen sävähdyttää kuulijoita äänellään 23.8., ja Johanna Rusanen-Kartano ihastuttaa venäläisellä romantiikalla 28.6. konsertissa. 14.6. kuullaan nousevaa laulajatähteä Virpi Räisästä barokin aarioiden ja Suomalaisen barokkiorkesterin yhtyeen kanssa. Festivaalin päätöskonsertissa 30.8. Riccardo Minasi ja Helsingin Barokkiorkesteri esittävät Antonio Vivaldin Neljä vuodenaikaa.

Juhannusiltamat ja festivaalibussi

Juhannuksen alla 21.6. toteutetaan nyt toista kertaa Juhannusiltamat, mihin yleisöllä on vapaa pääsy. Iltamissa nuoret taiteilijat esittävät kesäisiä lauluja. Myös yleisö saa osallistua yhteislauluihin. Kauniilla ilmalla lauluja laulellaan myös ulkona.

Konserttien jälkeen on bussikuljetus Espoon tuomiokirkolta Etelä-Espoon kautta Helsingin keskustaan. Festivaalibussilla halutaan helpottaa julkisilla liikennevälineillä liikkuvien vieraiden kotimatkaa konserteista, jotka päättyvät noin klo 23.15. Kaikki konsertit alkavat perinteiseen tapaan tunnelmallisesti iltakymmeneltä. Bussikuljetus toteutetaan yhteistyössä Åbergin Linjan kanssa.

Etusivu