03.07.2013

Urkuyö ja Aarian heinäkuun konserteissa nuoria taitajia, kirkko-oopperaa ja hengellisiä sävelmiä improvisaatiohengessä

Elokuun loppuun saakka jatkuvan Urkuyö ja Aaria -festivaalin heinäkuun konserteissa on vuorossa voittoisia liedin taitajia, nuoren urkuvirtuoosin ja trumpettimestarin kohtaaminen, kirkko-oopperaa sekä konsertti, jossa yhdistyvät jazzlegendan vapaa improvisointi ja klassisen jousiorkesterin sointi. 

4.7. Johanneksen syntymä
Heinäkuun ensimmäisessä konsertissa 4.7. kuullaan konserttiversio Jyrki Linjaman Die Geburt des Täufersoopperasta. Johannes Kastajan syntymästä kertovan teoksen libretto pohjautuu Luukkaan evankeliumiin ja kulkee enkeli Gabrielin ilmoituksesta Johanneksen syntymään. Oopperan henkilöinä ovat Pyhä Neitsyt Maria, vanhempi rouva Elisabeth, enkeli Gabriel sekä pappi Zacharias. Rooleja konsertissa laulavat sopraano Ursula Langmayr (Maria), altto Tuula Paavola (Elisabeth), tenori Niall Chorell (Gabriel) ja baritoni Esa Ruuttunen (Zacharias). Kamariorkesteri Soli Deo Gloria on konsertin orkesteri ja teoksen johtaa Juhani Lamminmäki. Linjaman Johannes Kastajan syntymä -ooppera esitettiin ensimmäisen kerran Carinthisches Sommer -festivaalilla Itävallassa vuonna 2010.

Jyrki Linjama (s.1962) on saanut säveltäjäntyöstään useita tunnustuksia, ja useat suomalaiset orkesterit ja festivaalit ovat tilanneet häneltä teoksia. Linjama on säveltänyt erityisen paljon kirkkomusiikkia painottuen korkeatasoiseen jumalanpalvelusmusiikkiin.

11.7. Lappeenrannan voittajat
Lappeenrannan laulukilpailujen voittajat sopraano Eeva Hartemaa ja baritoni Aarne Pelkonen esiintyvät yhdessä pianisti Risto Laurialan kanssa torstaina 11.7. Liedin taidoillaan valloittaneet Hartemaa ja Pelkonen laulavat muun muassa duettona Johannes Brahmsia sekä Jean Sibeliuksen ja Gustav Mahlerin yksinlauluja. Lauriala soittaa soolonumeronaan muun muassa Frédéric Chopinin pianomusiikkia.

Sveitsissä ja Virossa laulua opiskellut Eeva Hartemaa on voittanut Lappeenrannan laulukilpailujen lisäksi Kangasniemen laulukilpailussa 2011. Maaliskuussa Hartemaa debytoi Suomen Kansallisoopperassa Figaron häiden kreivittärenä. Aarne Pelkonen on opiskellut laulua Suomessa ja Berliinissä ja esiintynyt erityisesti lied- ja oratoriolaulajana. Ennen Lappeenrannan voittoa Pelkonen on saanut menestystä liedkilpailuissa Saksassa ja Hollannissa. 40-vuotistaiteilijajuhlaansa tänä vuonna viettävä Risto Lauriala on esiintynyt kamarimuusikkona, orkestereiden solistina ja liedpianistina eri puolilla maailmaa. Hän on tehnyt lukuisia levytyksiä, joista useat ovat saaneet erinomaisia arvioita niin kotimaassa kuin ulkomailla.

18.7. Virtuoosi ja mestari
Virtuoosimaista urkujen- ja trumpetinsoittoa saadaan kuulla 18.7., kun esiintymässä ovat 21-vuotias urkurilahjakkuus Pétur Sakari ja aikamme parhaimpiin trumpetisteihin lukeutuva Jouko Harjanne. Heidän ohjelmassaan on muun muassa Sakarin säveltämä Fantasia trumpetille ja uruille, Tomasso Albinonin Konsertto B-duuri ja Louis Viernen urkumusiikkia.

Pétur Sakari aloitti urkuopintonsa 8-vuotiaana ja opiskelee nykyään muun muassa Pariisissa. Ilmiömäisenä improvisoijana tunnettu Sakari konsertoi aktiivisesti niin Suomessa kuin ulkomailla. Jouko Harjanne on kansainvälisesti arvostettu vaskisolisti, joka on toiminut RSO:n soolotrumpetistina vuodesta 1984. Hänen laaja ohjelmistonsa ja runsas levytystuotantonsa ovat tehneet trumpettia tunnetuksi monipuolisena soolosoittimena.

25.7. Carmina Sacra
Carmina Sacra -konsertissa 25.7. suomalaisen jazzlegendan Juhani ”Junnu” Aaltosen vapaa improvisointi kohtaa klassisen jousiorkesterin soinnin. Konsertissa kuullaan festivaalin toinen kantaesitys, urkuri, bandeonisti ja säveltäjä Mikko Heleniuksen uusi teos Procession uruille, saksofonille, jousille ja lyömäsoittimille. Sen esittävät Teemu Hämäläisen johdolla Aaltonen saksofonissa, jousiorkesteri Sacral strings, Mongo Aaltonen, lyömäsoittimet ja Helenius itse uruissa. Lisäksi ohjelmassa on Aaltosen, Heleniuksen ja Hämäläisen sävellyksiä sekä sovituksia hengellisistä sävelmistä.

Junnu Aaltosen ja viulisti, kapellimestari Teemu Hämäläisen kokoaman konserttikokonaisuuden perustana on Aaltosen huiluilla ja saksofonilla soittamien soolo-osuuksien vapaan improvisoinnin yhdistyminen klassisen jousiorkesterin sointiin. Esikuvina tällä produktiolle ovat olleet muun muassa Otto Donnerin ja Junnu Aaltosen sekulaarit jousiproduktiot. Konserttikokonaisuudesta on ilmestynyt myös levy Carmina Sacra vuonna 2010.

Urkuyö ja Aarian konsertit pidetään Espoon tuomiokirkossa (Kirkkopuisto 5) klo 22, kesto noin 1 tunti. Taiteilijatapaaminen klo 21 Pitäjäntuvassa. Pihakahvila on auki tuntia ennen konserttia.

Liput 13-28 € (+ palvelumaksu) Lippupisteen myyntipisteistä ja verkkokaupasta www.lippu.fi sekä ovelta tuntia ennen.

www.urkuyofestival.fi