28.02.2014

Urkuyö ja Aaria tarjoaa musiikkielämyksiä koko kesäksi

Urkuyö ja Aaria tarjoaa monipuolista klassista musiikkia Espoon tuomiokirkossa torstai-iltaisin 5.6.-28.8.2014. Festivaalilla vierailevat muun muassa pianisti Roope Gröndahl, baritoni Jorma Hynninen, Tapiola Sinfonietta, Kansallisoopperan orkesteri ja kuoro sekä Helsingin Barokkiorkesteri. Kesän ohjelmaan lukeutuu runsaasti teoksia barokista romantiikkaan, hengellisiä sävelmiä. Elokuussa kuullaan festivaalin tilausteos, Timo-Juhani Kyllösen Espoon tuomiokirkon uusille uruille säveltämä urkukonsertto. Teoksen kantaesittää Marco Ozbičin johdolla Ville Urponen ja Suomen Kansallisoopperan orkesteri.

Festivaalin avajaiskonsertissa 5.6. esiintyvät nuoret taiteilijat sopraano Tuuli Takala ja pianisti Roope Gröndahl sekä Musiikkitalon Kuoro ja Tapiola Sinfonietta. Konsertin johtaa kapellimestari Tuomas Hannikainen, joka on koonnut konsertissa kuultavan ainutlaatuisen uuden kokonaisuuden Haydnin Sturm und Drang -kauden sinfonioiden osista. Lisäksi avajaiskonsertin ohjelmassa on Mozartin Exultate Jubilate ja Ave Verum Corpus sekä Beethovenin Kuorofantasia.

Kamariorkesterit Mahlerin ja Purcellin äärellä

Mahlerin mestariteos Das Lied von der Erde kuullaan 12.6. Schönbergin sovittamana kamariorkesteriversiona. Kamariorkesteri E-ensemblen solisteina ovat altto Tiina Penttinen ja tenori Tuomas Katajala, ja festivaalin taiteellinen johtaja Hannu Norjanen johtaa konsertin.

Kesäyön unelmia… -konsertissa 3.7. on luvassa Purcellin näytelmämusiikkia. Barokkiorkesteri Ensemble Nylandia, sopraano Tuuli Lindeberg ja cembalisti Matias Häkkinen vievät konserttivieraat Ville Saukkosen ohjaamassa visualisoidussa konsertissa Shakespearen äärelle.
Monipuolista laulutaidetta ja hengellisiä sävelmiä

Jylhää sointia on luvassa 26.6., kun karismaattinen baritoni Juha Uusitalo laulaa muun muassa Wagnerin monologeja ja muuta romantiikan aikakauden musiikkia. Baritonilegenda Jorma Hynninen vierailee festivaalilla urkuri Kalevi Kiviniemen kanssa 31.7. ohjelmistonaan suomalaisten säveltäjämestareiden musiikkia. Sopraano Anu Komsi ja urkurina esiintyvä Marzi Nyman lupaavat yllätyksiä konsertissaan 10.7., jossa kuullaan musiikkia niin Bachilta, Vivaldilta, Sibeliukselta sekä itse esiintyjiltä.

Festivaalin loppupuolella hiljennytään virsien äärelle. Matkavirsiä -konsertissa 14.8. baritoni Esa Ruuttunen laulaa sellokvartetin säestyksellä suomalaisia virsiä ja 21.8. saksofonisti Sakari Kukon luotsaama jazz-kvartetti soittaa eurooppalaisia virsiä herkällä otteella.
Suomen Kansallisooppera vierailee Espoossa

Elokuun ensimmäisessä konsertissa Suomen Kansallisoopperan orkesteri, kuoro, kapellimestari Marco Ozbič ja tähtisolistit vierailevat Espoossa 7.8. poikkeuksellisesti jo klo 21 alkavassa konsertissa, jossa kantaesitetään Timo-Juhani Kyllösen konsertto uruille, jousille ja lyömäsoittimille.

 

Festivaalin päätöskonsertissa 28.8. esiintyvät Aapo Häkkisen johtama Helsingin Barokkiorkesterin yhtye, Tapiolan Kamarikuoro, sopraano Kajsa Dahlbäck ja urkuri Tea Polso.
Ohjelmaa ennen konsertteja

Joka viikko tuntia ennen konserttia on taiteilijatapaaminen kirkon viereisessä Pitäjäntuvassa ja myös pihakahvila on auki ennen konsertteja.

 

Urkuyö ja Aaria -festivaali Espoon tuomiokirkossa torstaisin 5.6.–28.8.2014 klo 22, 7.8. klo 21.

Koko ohjelma: www.urkuyofestival.fi

Konserttien liput myynnissä Lippupisteessä 1.3. alkaen.