04.08.2014

Urkuyö ja Aaria -festivaalin tilausteos saa huippuesittäjät

Suomen Kansallisoopperan orkesteri ja urkuri Ville Urponen kantaesittävät Marco Ozbičin johdolla torstaina 7. elokuuta Timo-Juhani Kyllösen Konserton uruille, jousille ja lyömäsoittimille op. 89, joka on Urkuyö ja Aaria -festivaalin tilausteos. Teos kuullaan Kansallisooppera Espoossa -konsertissa Espoon tuomiokirkossa, jossa esiintyvät myös Suomen Kansallisoopperan kuoro ja solistit Anna-Kristiina Kaappola, sopraano, Juhana Suninen, tenori ja Dong-Hoon Han, basso. Kyllösen urkukonserton lisäksi konsertissa kuullaan Franz Schubertin Messu G-duuri ja Salve Regina sekä W.A. Mozartin Laudate Dominum.

Urkuyö ja Aaria tilasi urkukonserton espoolaiselta Timo-Juhani Kyllöseltä, joka sävelsi festivaalin tilauksesta myös messun Missa Festiva op. 78 Espoon 550-juhlavuoden kunniaksi vuonna 2008. Kantaesityksen teki tuolloinkin Kansallisoopperan orkesteri solisteineen. Timo-Juhani Kyllösen innoittajana urkukonserton säveltämisessä on ollut Edith Södergranin runo Det finns ingen som har tid, jonka kristillinen ja filosofinen sanoma Jumalasta ja ihmisten ja eläinten ajattomasta ystävyydestä ja rakkaudesta on puhutellut kirjallisuudesta ja luonnosta inspiraationsa saavaa säveltäjää. Runon sanat ja niiden emotionaalinen lataus on vaikuttanut kolmiosaisen sävellyksen melodioihin ja sointiväreihin.

Timo-Juhani Kyllösen teoksia on esitetty useissa maissa Euroopassa, Aasiassa, Australiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Kyllösen säveltämä Norppaooppera sai kantaesityksensä Savonlinnan Oopperajuhlilla kesällä 2013. Moskovassa Gnesinin musiikki-instituutissa ja Tšaikovski-konservatoriossa opiskellut Kyllönen on säveltämisen ohella myös harmonikkataiteilija, kapellimestari ja kuoronjohtaja.

Kyllösen urkukonserton solistina kantaesityksessä soittava Ville Urponen on tunnetuimpia suomalaisia urkutaiteilijoita, joka on viime vuosina tutkinut ja soittanut paljon suomalaista urkumusiikkia. Hän valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2009. Urponen on myös aktiivinen aikamme musiikin esittäjä.

Kansallisooppera Espoossa -konsertissa esitettävästä Franz Schubertin Messusta G-duuri kuullaan myöhempi Klosterneuburgin versio, jossa Schubert on alun perin vain jouset sisältäneeseen orkesteriin lisännyt trumpetit ja patarummut. G-duuri-messu on Schubertin seitsemästä messusta esitetyin. Kansallisoopperan orkesterin ja kuoron solisteina konsertissa laulavat Anna-Kristiina Kaappola, sopraano, Juhana Suninen, tenori ja Dong-Hoon Han, basso.

Konsertti alkaa 7.8. klo 21 Espoon tuomiokirkossa. Huomioitavaa on poikkeava alkamisaika, normaalisti festivaalin konsertit alkavat klo 22. Ennen konserttia klo 20 pidetään taiteilijatapaaminen Pitäjäntuvassa. Lippuja ja illallispaketteja konserttiin myydään Lippupisteessä.

Katso konsertin ohjelma, taiteilijaesittelyt ja säveltäjän teoskommentti: http://urkuyofestival.fi/?p=242

 

Urkuyö ja Aaria -festivaali Espoon tuomiokirkossa 5.6.–28.8.2014 torstaisin klo 22, paitsi 7.8. klo 21.

Koko ohjelma ja taiteilijaesittelyt: www.urkuyofestival.fi