16.02.2009

Urkuyö ja Aaria -festivaalilla värikäs kesä

Urkuyö ja Aaria -festivaalin kolmessatoista yökonsertissa Espoon tuomiokirkossa esiintyy runsas joukko Suomen huipputaiteilijoita torstaisin 4.6.–27.8.2009. Kesän tähtivieras on sopraano Camilla Nylund. Festivaalin monipuolisessa ohjelmassa kuullaan muun muassa barokin mestareita J.S. Bachia ja Henry Purcellia, Felix Mendelssohnin urkusävellyksiä, suomalaisia säveltäjiä ja 1960-luvun gospelia.

Uusia ja tuttuja huipputaiteilijoita

Urkuyö ja Aarian konserteissa esiintyy ensi kesänä useita harvemmin festivaalilla nähtyjä tai ensimmäistä kertaa nyt esiintyviä taiteilijoita. Laulajista Espoon kesään saapuvat Camilla Nylund, Jorma Silvasti, Tommi Hakala, Pia Freund, Mari Palo, Tuija Knihtilä, Tuuli Lindeberg sekä konkarit Jorma Hynninen ja Esa Ruuttunen. Urkumusiikkia tarjoavat muun muassa Markku Mäkinen, Pauli Pietiläinen, Matti Hannula, Sixten Enlund ja Juhani Romppanen. Muita esiintyjiä ovat esimerkiksi pianistit Tuula Hällström ja Kristian Attila sekä harpisti Laura Hynninen. Yhteensä kapellimestari Kari Tikan luotsaamalla festivaalilla esiintyy ensi kesänä noin 150 taiteilijaa, mukana myös kuoroja, lauluyhtye, orkesteri ja soitinyhtye.

Värikäs ohjelma barokista 1960-luvun gospeliin

Värikkään kesän ohjelmassa liikutaan barokista 1960-luvun gospelmusiikkiin. Juhlavuosiaan viettävistä säveltäjistä esillä ovat Felix Mendelssohn, jonka syntymästä on 200 vuotta ja Henry Purcell, jonka syntymästä on kulunut 350 vuotta. Mendelssohnilta kuullaan erityisesti hänen urkumusiikkiaan useissa konserteissa. Tuuli Lindeberg ja Battalia esittävät Henry Purcellin laulumusiikkia 25.6. Barokin mestarillisia säveliä kuullaan myös 11.6., kun EMO Ensemble ja Kuudennen kerroksen orkesteri solisteineen esittävät J.S. Bachin kantaatteja.

Suomalainen musiikki on vahvasti esillä koko kesän. Tapiolan kamarikuoro solisteineen esittää Einojuhani Rautavaaran Vigilian 20.8. ja Candominon ohjelmassa 6.8. on Leevi Madetojan ja Oskar Merikannon kuoromusiikkia sekä suomalaisia kansanlauluja. Lisäksi konserteissa kuullaan muun muassa Jean Sibeliuksen, Ahti Sonnisen, Kari Tikan ja Aulis Sallisen lauluja. Mielenkiintoisen ohjelmakokonaisuuden tarjoaa Lauluyhtye Toisinto esittämällä Timo Ruottisen 1960-luvun kitaragospelia lauluyhtyeelle sovitettuna ja hänen ortodoksisuudesta vaikutteita saanutta kuorotuotantoaan.

Bussikuljetusta ja kulttuuripaketteja konserttivieraille

Urkuyö ja Aaria järjestää ensi kesänä konserttivierailleen maksullisen bussikuljetuksen konserttien jälkeen, jolla pääsee Etelä-Espoon kautta Helsinkiin. Konserttien myöhäinen päättymisaika ja julkisen liikenteen vähäisyys ovat olleet hankala yhtälö autottomille festivaalin konserttivieraille. Nyt ensimmäistä kertaa kokeiltavan bussikuljetuksen yhteistyössä festivaalin kanssa järjestää Åbergin Linja Oy.

Festivaali tekee yhteistyötä myös Gallen-Kallelan Museon, Espoon modernin taiteen museon EMMAn, Sokos Hotel Tapiola Gardenin ja Kartanokylpylä Kaisankodin kanssa tarjoamalla kulttuurista kiinnostuneille matkailijoille ja ryhmille valmiita kulttuuri- ja majoituspaketteja.

Festivaalin lipunmyynti alkaa 2.3. Lippupisteessä.

Ohjelma kokonaisuudessaan löytyy myös osoitteesta www.urkuyofestival.fi. Konserttiohjelmat tarkentuvat maaliskuun aikana.

Etusivu