27.03.2013

Urkuyö ja Aaria -festivaalilla monipuolista kesäyön ohjelmaa

Urkuyö ja Aaria tuo jälleen ensi kesänä monipuoliset klassisen musiikin konsertit Espoon tuomiokirkkoon. Kesän 2013 konsertteihin mahtuu niin perinteistä ohjelmaa Mozartin Requiemista Merikannon yksinlauluihin ja urkumusiikkiin kuin improvisaatiota hengellisissä sävelmissä sekä sopraanon ja tanssijan duetto. Taiteellinen johtaja Hannu Norjanen on kutsunut festivaalille esiintymään muun muassa Musiikkitalon Kuoron, Lappeenrannan laulukilpailujen voittajat Eeva Hartemaan ja Aarne Pelkosen, trumpetisti Jouko Harjanteen, saksofonisti Juhani Aaltosen, sopraano Anu Komsin ja Suomen Kansallisoopperan orkesterin solistinaan mezzosopraano Lilli Paasikivi. Ainutlaatuinen yökonserttifestivaali keskiaikaisessa kivikirkkomiljöössä alkaa 6.6. jatkuen koko kesän aina torstaisin 29.8. saakka.

Festivaalin avajaiskonsertissa 6.6. kuullaan W.A. Mozartin Requiem, jonka esittävät solistit Hedvig Paulig, Maria Kettunen, Aki Alamikkotervo ja Juha Kotilainen sekä Tapiolan Kamarikuoro ja E-ensemble johtajanaan Hannu Norjanen. Musiikkitalon Kuoro vierailee Urkuyö ja Aariassa ensivisiitillään Musiikkitalon ulkopuolella. Valon yö -konsertissa 13.6. soivat laulut renessanssin Espanjasta aikamme Suomeen, muun muassa kuoron johtajan Tapani Länsiön uusi teos saa kantaesityksensä. Renessanssilauluja kuullaan lisää 27.6., kun Vokaaliyhtye Lumous, näyttelijä Sanna Majanlahti ja cembalisti Anna-Maaria Oramo Debra Gomez-Tapion johdolla kertovat tarinoita renessanssin ja keskiajan naisen elämästä.

Nuoria taitajia ja virtuooseja

Lappeenrannan laulukilpailuissa voittaneet liedin taitajat, sopraano Eeva Hartemaa ja baritoni Aarne Pelkonen valloittavat heinäkuisessa kesäillassa 11.7. muun muassa Johannes Brahmsin duetoilla ja Oskar Merikannon ja Toivo Kuulan yksinlauluilla. Kansainvälistä huomiotakin saanut nuori urkutaituri Pétur Sakari kohtaa aikamme parhaimpiin trumpetisteihin lukeutuvan Jouko Harjanteen Virtuoosi ja mestari -konsertissa 18.7.

Hengellisiä sävelmiä ja improvisaatiota

Festivaalilla vierailee ensi kesänä kaksi jazz- ja rockmusiikista tuttua miestä, suomalaisen jazzin Grand Old Man Juhani ”Junnu” Aaltonen ja nykyään muun muassa Espoo Big Bandia luotsaava kitaristi Marzi Nyman. Saksofonisti ja huilisti Junnu Aaltonen on yhdistänyt viulisti Teemu Hämäläisen kanssa vapaan improvisaation ja klassisen jousiorkesterin soinnin hengelliseen musiikkiin. Carmina sacra -konsertissa 25.7. Aaltonen ja jousiorkesteri Sacral strings Hämäläisen johdolla soittavat Aaltosen ja urkuri Mikko Heleniuksen sävellyksiä sekä sovituksia perinteisistä hengellisistä sävelmistä. Konsertissa kuullaan Heleniuksen uusi teos saksofonille, uruille ja jousiorkesterille.

Monipuolisten muusikoiden yhteistyöstä saadaan nauttia myös 15.8., kun koloratuurisopraanotähti Anu Komsi ja urkujen ääreen istahtava Marzi Nyman esittävät musiikkia Bachista Ellingtoniin improvisaatiolla maustettuna.

Klassismin helmiä, ranskalaisia säveliä sekä uutta ja vanhaa suomalaista

Mezzosopraano Monica Groop ja Helsingin Barokkiorkesterin yhtye tuovat elokuun lopun kesäyöhön kaunista klassismin musiikin tulkintaa esittäen muun muassa Joseph Haydnin soolokantaatin Arianna a Naxos. Ranskalaisia säveliä ja sopraanon ja tanssijan duettoja kuullaan ja nähdään 1.8. Taivaallista musiikkia -konsertissa. Sopraano Mia Huhta laulaa Naji Hakimin soolosopraanoteoksen Missa resurrectionis, johon yhdistyy tanssija-koreografi Alpo Aaltokosken enkelitanssi eri puolilla kirkkoa. Mia Huhta, viulisti Teppo Ali-Mattila ja urkuri Markku Mäkinen esittävät myös muun muassa Sanna Salmenkallion uuden teoksen sopraanolle, viululle ja uruille.

Uutta suomalaista musiikkia kuullaan myös koko konsertin verran 4.7., jolloin esitetään konserttiversio Jyrki Linjaman oopperasta Die Geburt des Täufers. Johannes Kastajan syntymästä kertovan, 2010 kantaesitetyn oopperan esittävät solistit Ursula Langmayr, Tuula Paavola, Niall Chorell ja Esa Ruuttunen sekä Kamariorkesteri Soli Deo Gloria Juhani Lamminmäen johdolla. Vanhempaa suomalaista musiikkia esittävät tenori Mika Pohjonen ja urkuri Jan Lehtola 8.8. Suuret suomalaiset -konsertissa pääsee kuulemaan Jean Sibeliuksen vapaamuurareille säveltämää rituaalimusiikkia Musique religieuse op. 113 sekä Oskar Merikannon urkumusiikkia.

Suomen Kansallisooppera päätöskonsertissa

Festivaali päättyy Suomen Kansallisoopperan vierailuun. Elokuun alussa Suomen Kansallisoopperan taiteellisena johtajana aloittava mezzosopraano Lilli Paasikivi ja sopraano Hanna Rantala sekä oopperan orkesteri ja naiskuoro esittävät päätöskonsertissa 29.8. muun muassa Felix Mendelssohnin musiikkia näytelmään Kesäyön unelma ja lauluja Hector Berlioz’n laulusarjasta Kesäöitä.

Ohjelmaa myös ennen konsertteja

Urkuyö ja Aaria haluaa tarjota konserttikävijöilleen mahdollisuuden nauttia kesäisistä illoista Espoon keskiaikaisen kivikirkon tunnelmallisessa miljöössä myös pidempään kuin pelkän konsertin verran. Jo perinteeksi muodostuneiden taiteilijatapaamisten pitämistä jatketaan tuntia ennen konsertteja kirkon viereisessä Pitäjäntuvassa ja viime kesänä konserttivieraita virkistänyt pihakahvila tarjoaa kakkukahveja myös ensi kesänä ennen konsertteja. Tarjolla on myös illallispaketti, jolla niin yksittäiset vieraat kuin ryhmätkin voivat yhdistää muutamaan konserttiin herkullisen illallisen Hotelli Kuninkaantiessä alkumaljoineen ja teosesittelyineen. Myös yhteistyö Kartanokylpylä Kaisankodin kanssa jatkuu ryhmille tarjottavien illallispakettien muodossa.

Urkuyö ja Aaria -festivaali pidetään Espoon tuomiokirkossa torstaisin 6.6.–29.8.2013.
Konsertit alkavat 6.6.–22.8. klo 22 ja päätöskonsertti 29.8. klo 21.

Etusivu