19.09.2018

Urkuyö ja Aaria -festivaalilla loistivat suurteokset ja laulu monissa muodoissaan

Urkuyö ja Aarian kesän 2018 festivaali toteutui onnistuneesti saavuttaen 4700 yleisömäärään yhteensä 13 konsertissa Espoon tuomiokirkossa ja Tapiolan kirkossa sekä useissa ilmaistapahtumissa.

Festivaalin avajaiskonserteissa 7. ja 8.6. esitettiin Gioacchino Rossinin mestariteos Stabat Mater huippuesiintyjien voimin. Kriitikoidenkin kehuman esityksen Tapiolan kirkossa johti kapellimestari Klaus Mäkelä, orkesterina soitti Tapiola Sinfonietta, solisteina lauloivat Aurora Marthens (sopraano), Tuija Knihtilä (mezzosopraano), Heikki Hattunen (tenori) ja Petri Lindroos (basso) ja kuorona toimivat EMO Ensemble sekä VocalEspoon festivaalikuoro. Konsertti oli kolmen ison espoolaisen musiikkitoimijan, Urkuyö ja Aaria -festivaalin, VocalEspoon ja Tapiola Sinfoniettan yhteisponnistus.

Niin Stabat Mater kuin kesän kaksi muuta suurteosta, FiBO Singers & FiBO Players kokoonpanojen raikkaana kamarimusiikkiversiona toteuttama Händelin Messias-oratorio ja Helsingin kamarikuoron loistava esitys Rautavaaran Vigiliasta, saivat yleisöltä ylistävän vastaanoton. Festivaalin ohjelma kokonaisuudessaan sai yleisöltä runsaasti kiittävää palautetta monipuolisuudesta ja korkeatasoisista esityksistä. Vanhan ja tutun musiikin lisäksi festivaalilla saatiin nauttia aivan uudestakin musiikista, muun muassa Yrjö Kilpinen -seuran syksyllä 2017 järjestämän lied-sävellyskilpailun finaaliteokset. Ulkomaisen lisän korkeatasoiseen kotimaiseen, mutta kansainväliseen taiteilijakaartiin toi huippukuoro Japanista, NHK Tokyo Children’s Chorus.

Festivaalin ilmaisohjelmassa oli taiteilijatapaamisia, teosesittelyitä, yhteislaulutilaisuuksia, urkuesittelyitä ja yleisöseminaari musiikin vaikutuksista nuoren kehitykseen. Tilaisuudet saivat runsaan osanoton, reilu 1000 kävijää, ja yleisöltä positiivista palautetta kiinnostavista ohjelmista.

Urkuyö ja Aarian yhteistyökumppaneita tänä vuonna olivat muun muassa Suomen kansallisooppera ja -baletti, Tapiola Sinfonietta, VocalEspoo, Kansan Sivistysrahasto / Päivi ja Paavo Lipposen rahasto, Yrjö Kilpinen -seura, Suomen Aivosäätiö, Tapiolan seurakunta, Omnia, Original Sokos Hotel Tapiola Garden ja Åbergin Linja Oy.

Festivaalia tukevat Espoon kaupunki, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Esbo svenska församling, Espoon seurakuntayhtymä ja Taiteen edistämiskeskus.

Urkuyö ja Aaria -festivaali järjestetään seuraavan kerran 6.6.–29.8.2019.

www.urkuyofestival.fi