20.05.2022

Urkuyö ja Aaria -festivaali tarjoaa korkeatasoista taidemusiikkia pääkaupunkiseudulla koko kesän ajan

Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertit Espoossa varmistavat korkealaatuisen taidemusiikkitarjonnan pääkaupunkiseudulla myös kesäkuukausina. Kesän avaa Schubertin massiivinen orkesteri- ja kuoroteos, Messu Nro 6 Es-duuri. Päätöskonserttia vietetään elokuussa Händelin ja Bachin parissa osana Espoon kaupungin 50-vuotisjuhlaviikkoa ja venetsialaisia. Väliin mahtuu Cardiffin laulukilpailun voittajan, ukrainalaisen Andrei Kymachin konsertti, suomalaisen “Ilona Irti” -monologioopperan kantaesitys, lied- ja pianomusiikkia sekä Notre Damen urkuri Vincent Dubois’in urkuilta. Ja paljon muuta.

Muutakin kuin urkumusiikkia

Urkuyö ja Aaria -festivaalin uuden taiteellisen johtajan, tenori Tuomas Katajalan kokoama ohjelmisto tuo festivaalille kansainvälisen tason huippuesiintyjiä. Pääasiallisena konserttipaikkana toimii Espoon tuomiokirkko, mutta ohjelmassa on paljon muutakin kuin urkumusiikkia. Franz Schubertin messun sekä urkukonserttien lisäksi festivaali tarjoaa muun muassa lied-iltoja, kuoroteoksia, suomalaisen monologioopperan kantaesityksen sekä pianotaitureita. Katajala esiintyy itse sekä avajaiskonsertissa että Schubertin Winterreise-laulusarjan solistina, joka esitetään Hans Zenderin harvemmin kuultuna tenorille ja orkesterille sovitettuna versiona.

–  Laulajista voisin nostaa esiin tähtisopraanomme Marjukka Tepposen, Aurora Marthensin ja Kaija Saariahon Saarikoski-laulusarjan tulkitsevan Anu Komsin. Lisäksi pääsemme kuulemaan maailman suurimman laulukilpailun BBC Singer of the World  -kilpailun vuoden 2019 voittajaa, ukrainalaista baritonia Andrei Kymachia. Häneltä kuulemme mm. ukrainalaisten säveltäjien lauluja.

Orkestereista mukana ovat Tapiola Sinfonietta ja Lohjan kaupunginorkesteri sekä Suomalainen Barokkiorkesteri, joka tarjoaa huikaisevan päätöskonsertin venetsialaisten merkeissä viulisti Kreeta-Maria Kentalan johdolla. Päätöskonserttimme on osa Espoon 50-vuotisjuhlaviikkoa.

Kuoromusiikkia edustavat Tapiolan Kamarikuoro, Cantores Minores sekä Kansallisoopperan kuoro. Urkumusiikkia tarjoaa mm. ranskalainen virtuoosi Vincent Dubois, yksi Pariisin Notre Damen pääurkureista. 92-vuotias kapellimestari Jorma Panula vierailee festivaalillamme ja johtaa oman teoksensa Peltomiehen rukouksen. Festivaalilla konsertoivat myös pianistit Laura Mikkola, Pia Värri, Kirill Kozlovski, Hans-Otto Ehrström ja Iiro Rantala, joka konsertoi Duo Tiksoloiden kanssa. Kaikki konsertit ovat erilaisia, eli ei kannata jättää yhtään torstai-illan konserttia väliin, Katajala sanoo.

Avajaiskonsertti esitetään sekä Espoossa että Helsingissä

Kesän konserttiohjelma käynnistyy Tapiolan kirkossa 2.6. mahtipontisella Franz Schubertin Es-duurin messulla sekä Intende Vocilla. Esiintyjinä toimivat sopraano Anu Komsi, altto Jenny Carlstedt, tenori Tuomas Katajala, tenori Johan Krogius ja basso Jussi Juola sekä Tapiola Sinfonietta ja Tapiolan kamarikuoro. Teosta johtaa kapellimestari Aapo Häkkinen. Sama konsertti toistetaan seuraavana päivänä 3.6. Helsingin Kallion kirkossa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun festivaalin avajaiskonsertti nähdään myös Helsingissä.

– Schubertin viidelle solistille kirjoitettua vaikuttavaa Es-duurin messua esitetään Suomessa harvoin. Samoin kuin Intende Vocia, joka on kirjoitettu tenorille, orkesterille ja kuorolle. Halusimme, että mahdollisimman moni pääsee kuulemaan nämä ainutlaatuiset teokset autenttisessa kirkkoympäristössä. Valitsimme toiseksi konserttipaikaksi Kallion kirkon, joka on akustiikaltaan erinomaisesti soiva tila ja arkkitehtuurisesti upea ja vaikuttava kokonaisuus. Täydellinen paikka nauttia Schubertin elähdyttävän kaunista musiikkia, sanoo Katajala.

Yleisradio radioi Schubert -konsertin Kallion kirkosta suorana. Lähetys on kuunneltavissa YLE Radio 1:llä perjantaina 3.6. alkaen kello 19.

Uusi johtajakaksikko haluaa laajentaa konserttitarjontaa

Katajala ja toiminnanjohtaja Jussi Merikanto luotsaavat tulevan kesän festivaalin yhdessä ensimmäistä kertaa. Muutaman edellisen kesän festivaalit ovat jääneet vaisuiksi koronapandemian takia, mutta nyt konsertteja päästään taas järjestämään paikan päällä olevalle yleisölle.

– Urkuyö ja Aarialla on pitkä historia, vuorossa on jo 37. festivaalikesä. Konserttisarjan elämyksellisyys ja laadukkuus puhuttelevat kauniissa Tuomiokirkon ympäristössä. Haaveilemme, että voisimme laajentaa konserttisarjaa myös kesäkauden ulkopuolelle ja tarjota vastaavia konserttielämyksiä yleisölle myös muualla Espoossa ja pääkaupunkiseudulla, Merikanto visioi.

Tietoa festivaalista

Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertit 2.6.–25.8.2022 torstai-iltaisin kello 21 Espoon tuomiokirkossa. Poikkeuksina avajaiskonsertit 2.6. kello 19 Tapiolan kirkossa ja 3.6. kello 19 Kallion kirkossa.

Yleisradio radioi avajaiskonserttina kuultavan Schubertin Es-Duurin messun Kallion kirkosta suorana. Lähetys on kuunneltavissa YLE Radio 1:llä perjantaina 3.6. alkaen kello 19.

Urkuyö ja Aaria -festivaali 2.6.–25.8.2022

2.6. Avajaiskonsertti – Franz Schubert: Messu Es-duuri
3.6. Urkuyö ja Aaria Kallion kirkossa – Franz Schubert: Messu Es-duuri
9.6. Taiteilijaparit – Marjukka Tepponen & Kevin Greenlaw & Laura Mikkola
16.6. Cantores Minores 70-vuotisjuhlakonsertti
23.6. Juhannusiltamat – Jaakko Kortekangas & Kirill Kozlovski
30.6. Schubertin Winterreise – Tuomas Katajala & Lohjan kaupunginorkesteri
7.7. Resitaali – Andrei Kymach & Hans-Otto Ehrström
14.7. Jorma Panula – Peltomiehen rukous
21.7. Saariahon Saarikoski -laulut – Anu Komsi & Pia Värri
28.7. Urkuyö – Vincent Dubois & Pétur Sakari
4.8.  Iiro Rantala & Duo Tiksola Co.
11.8. Suomen kansallisooppera – Oopperan gospel
18.8. “Ilona Irti” Monologiooppera op. 100
25.8. Venetsialaiset – Suomalainen Barokkiorkesteri

www.urkuyofestival.fi
www.lippu.fi/artist/urkuyo-aaria/

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

12.03.2024

Urkuyö ja Aaria -festivaalin kesän 2024 ohjelma on julkaistu

Urkuyö ja Aaria -festivaalin torstai-iltojen konserteissa Espoossa kuullaan kesän aikana kattava kokonaisuus romanttisia liedejä, kamarimusiikkia, urkutaiturointia sekä suomalainen kantaesitys. Festivaalin avaa G.F. Händelin Messias dramatisoituna versiona. Espoolaisen Urkuyö ja Aaria -festivaalin kesän punaisena lankana kulkee…