26.03.2015
Urkuyö ja Aaria -festivaali juhlii säveltäjämestareiden ja näyttävän esiintyjäkavalkadin kanssa
Urkuyö ja Aarian kesäyön konserteissa juhlitaan festivaalin 30-vuotista taivalta monipuolisella ohjelmalla ja näyttävällä esiintyjäkavalkadilla. Kesän aikana joka torstai 4.6.–27.8.2015 Espoon tuomiokirkossa pidettävissä konserteissa kuullaan juhlavuosiaan viettäviä säveltäjämestareita, korkeatasoista laulutaidetta, urkuja niin soolona kuin useissa kokoonpanoissa sekä hengellisiä säveliä ja virsiä kansanmusiikin tyyliin ja tango-orkesterin tulkitsemana. Juhlavuotenaan festivaali haluaa nostaa esiin musiikin merkityksen ihmisen hyvinvoinnille. Aiheesta luennoi aivotutkija, professori Minna Huotilainen kesäkuun alussa järjestettävässä yleisöseminaarissa.
Juhlivat säveltäjämestarit
150-juhlavuottaan viettävän Jean Sibeliuksen rakastetut sävelet soivat Urkuyö ja Aaria -festivaalilla niin lauluissa kuin orkesteri- ja urkumusiikissa. Sibeliuksen lauluja tulkitsevat sopraano Johanna Rusanen-Kartano ja Lohjan kaupunginorkesteri festivaalin taiteellisen johtajan, kapellimestari Hannu Norjasen johdolla 11.6. ja sopraano Helena Juntunen urkuri Ville Urposen säestyksellä 25.6. Tommi Hakala tuo lauluihin baritonitulkinnan pianisti Kristian Attilan ja urkuri Eero Annalan kanssa 16.7. Hakala laulaa lisäksi uudempaa suomalaista laulumusiikkia Mikko Heiniöltä, jolta kuullaan Lassi Nummen runoihin sävelletty laulusarja Syyskesän laulu.
Sibeliuksen orkesterimusiikista kuullaan Rakastava-sarjan osia ja hittisävelmä Valse triste Lohjan kaupunginorkesterin soittamana sekä Pélleas ja Melisande -orkesterisarjan osia Suomen Kansallisoopperan orkesterin konsertissa 6.8., jossa solistina laulaa mezzosopraano Lilli Paasikivi. Kapellimestari Ville Matvejeffin johtama Kansallisoopperan orkesteri tunnelmoi Sibeliuksen lisäksi Arnold Schönbergin musiikilla esittäen Verklärte Nacht -teoksen jousiorkesterille.
Sibeliuksen urkuteoksia, joukossa tunnetuimmat Intrada ja Surusoitto, esittävät Ville Urponen ja Eero Annala. Ville Urponen soittaa lisäksi urkusovitukset muun muassa Finlandiasta ja Tuonelan joutsenesta, jossa englannintorvea soittaa Aale Lindgren.
Ohjelmassa on myös niin ikään pyöreitä vuosia viettävien barokin mestareiden Johann Sebastian Bachin – 330 v. – ja Heinrich Schützin – 430 v. – musiikkia. J. S. Bachin Luterilaisen messun G-duuri esittävät festivaalin avajaiskonsertissa 4.6. Helsingin tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores ja Suomalainen barokkiorkesteri Hannu Norjasen johtamana. Avajaiskonsertissa kuullaan myös Antonio Vivaldin ja G. F. Händelin musiikkia. 20-vuotias vanhan musiikin yhtye Opus X tuo konsertissaan 20.8. esille harvemmin kuultua tuotantoa J. S. Bachilta sekä Heinrich Schütziltä. Solisteina konsertissa laulavat sopraano Tuuli Lindeberg ja mezzosopraano Päivi Järviö.
Urkuja, virsiä ja juhlakesän huipennus
Urut soivat 30. juhlafestivaalilla niin soolona kuin eri kokoonpanoissa. Lontoon St. Paul -katedraalin urkuri Simon Johnson pitää soolokonsertin 13.8., jossa hän soittaa Julius Reubken vaikuttavan ja virtuoosisen Sonaatin psalmista 94 sekä J. S. Bachin, Johannes Brahmsin, William Harrisin ja Charles Villiers Stanfordin urkumusiikkia.
Heinäkuun 9. päivä urut soivat Espoon tuomiokirkon holvien alla englannintorven ja oboe d’amoren kanssa, kun urkutaiteilija Kari Jussila ja oboisti Aale Lindgren soittavat musiikkia Jean Sibeliuksesta Guy Bovet’n kautta Maurice Ravelin Boleroon. Claude Debussyn oopperakantaatti L’enfant prodigue (Tuhlaajapoika) kuullaan ainutlaatuisena urkusäestyksellisenä sovituksena 2.7. Teoksen urkusovituksesta ja säestyksestä vastaa urkuri Ilpo Laspas ja kantaatin laulavat sopraano Ilona Jokinen, tenori Ville Salonen ja baritoni Juha Kotilainen.
Urkumusiikkia kuullaan myös 25.6., jolloin urkujen ääressä on Ville Urponen ja musiikkina soi Sibelius, samoin kuin 16.7., jolloin urkuja soittaa Eero Annala. Avajaiskonsertissa 4.6. Petteri Pitko ja Suomalainen barokkiorkesteri esittävät G. F. Händelin Konserton uruille A-duuri ja 20.8. Markus Malmgren soittaa Heinrich Bachin urkumusiikkia.
Tango-orkesteri Guardia Nueva ja sopraano Mari Palo tuovat uudenlaista tulkintaa tuttuihin suomalaisiin virsiin, joita ovat säveltäneet muun muassa P. J. Hannikainen ja Pekka Simojoki. Kapellimestari Raimo Vertaisen johtama orkesteri soittaa 30.7. konsertissa myös muun muassa Astor Piazzollan Enkeli-sarjan. 23.7. kuullaan raikkaita kansanmusiikkisovituksia Siionin virsistä, kun Suden aika -lauluyhtye kansansoittimineen esittää juuri julkaistun Harpuin, huiluin, kantelein -levynsä materiaalia.
Urkuyö ja Aarian juhlakesä huipentuu päätöskonserttiin elokuun viimeisenä torstaina 27.8., jolloin sopraanotähti Soile Isokoski tulkitsee pianisti Ilkka Paanasen kanssa Richard Wagnerin Wesendonck-laulut, G. F. Händelin aarioita sekä Yrjö Kilpisen ja Tauno Pylkkäsen lauluja.
Yleisöseminaari, yhteislaulua juhannusiltamissa ja muuta oheisohjelmaa
Juhlavuotenaan Urkuyö ja Aaria haluaa nostaa esille musiikin merkityksen ihmisen hyvinvoinnille lapsuudesta vanhuuteen. Aiheesta luennoi aivotutkija, professori Minna Huotilainen Soivat aivot -yleisöseminaarissa tiistaina 2.6. klo 19 Sellosalissa Espoon Leppävaarassa. Seminaari järjestetään yhteistyössä Suomen Aivosäätiön kanssa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja siellä kuullaan myös musiikkiesityksiä.
Juhannuksen aatonaattona 18.6. yleisö pääsee aloittamaan juhannuksen viettoa kesäisten yhteislaulujen parissa. Juhannusiltamia juontaa edellinen taiteellinen johtaja Kari Tikka, joka aikoinaan aloitti iltamaperinteen. Iltamissa esiintyy nuoria laulusolisteja, Vuoden kanttoriksi 2015 valittu Esbo svenska församlingin kanttori Eeva-Liisa Malmgren sekä Espoon musiikkiopiston kansanmusiikkiyhtye EMOn kamut, joka aloittaa musisoinnin jo klo 21.30 kirkon pihalla.
Ennen konsertteja voi perinteiseen tapaan nauttia ennakkotunnelmista illan taiteilijoiden kertoessa ohjelmistaan ja kuulumisistaan taiteilijatapaamisissa. Kahden konsertin yhteydessä järjestetään myös Espoon tuomiokirkon urkujen esittely. Kolmen konsertin yhteyteen myydään illallispakettia, jolloin konsertti-illan voi aloittaa viereisessä Hotelli Kuninkaantiessä kolmen ruokalajin illallisella. Illallisen aikana musiikkitoimittaja Lotta Emanuelsson kertoo illan konserttiohjelmasta.
Urkuja ja aarioita 30 vuotta
Urkuyö ja Aaria -konserttisarja syntyi vuonna 1986 silloisen Kanta-Espoon seurakunnan musiikkityön parissa urkuri Matti Vainion saadessa idean myöhäisistä kesäillan konserteista. Urkujen ympärille muodostuneeseen konserttiohjelmaan tuli ensimmäisen kesän jälkeen mukaan vähitellen laulajia, pianisteja, erilaisia soitinkokoonpanoja, orkestereita, kuoroja ja lauluyhtyeitä. Vuodesta 1992 Urkuyö ja Aaria ry:n järjestämänä tapahtuma on kasvanut laajasti arvostetuksi festivaaliksi, joka toimii korkeatasoisena laulu- ja urkumusiikin estradina. Lukuisat Suomen eturivin taiteilijat ovat vierailleet festivaalilla vuosien varrella. Urkuyö ja Aaria -festivaalin ohjelmiston perustana on monipuolinen klassinen musiikki liedeistä kirkkomusiikin suurteoksiin. Konserteissa on voinut kuulla musiikkia ja esiintyjiä myös yli genrerajojen sekä nähdä poikkitaiteellisia esityksiä sisältäen muun muassa tanssillisia ja draamallisia elementtejä. Festivaalin taiteellisia johtajia ovat olleet dir. mus. Matti Vainio 1986–2005, kapellimestari ja säveltäjä Kari Tikka 2006–2011 sekä kapellimestari ja kuoronjohtaja Hannu Norjanen vuodesta 2012.
30. Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertit Espoon tuomiokirkossa torstaisin 4.6.–27.8.2015 klo 22.00, paitsi 6.8. klo 21.00.
Koko 30. juhlafestivaalin liput ovat myynnissä Lippupisteessä 30.3. alkaen. Ohjelmat ja muut tarkemmat tiedot löytyvät festivaalin kotisivuilta www.urkuyofestival.fi.