22.07.2014

Urkuvirtuoosi Kalevi Kiviniemi konsertoi Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlilla Kokkolan kirkossa

Aikamme merkittävimpiin muusikoihin lukeutuva urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi konsertoi Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlien konsertissa lauantaina 2.8. klo 18 Kokkolan kirkossa. Kiviniemi konsertoi säännöllisesti eri puolilla maailmaa. Hän on levyttänyt yhteensä 150 levyä historiallisilla uruilla muun muassa Yhdysvalloissa, Filippiineillä ja Saksassa.

Urku auki! –konsertissa kuullaan taiteilijalle itselleen mieluisinta ohjelmistoa. Kiviniemi tunnetaan erityisesti ranskalaisen urkumusiikin spesialistina, joten Kokkolan konsertissakin kuullaan muun muassa ranskalaisten Marcel Duprén ja Henri Piernén musiikkia. Monipuolisessa ohjelmassa on myös italialaisten Giacomo Rossinin ja Domenico Zipolin sekä saksalaisten Johann Kuhnaun ja J. S. Bachin musiikkia. Mielenkiintoisina yksityiskohtina ohjelmassa ovat Aulis Sallisen tuore, vuonna 2013 sävelletty teos Kaksi Adagiota sekä yhdysvaltalaisen Thomas Ryderin Ukkosmyrsky-sarja uruille.

Luonnollisesti Bachin (1685 – 1750) musiikki kuuluu jokaisen urkurin ohjelmistoon ja se on toiminut kautta aikojen myös inspiraation lähteenä muille urkusäveltäjille.  Bachin urkumusiikille tunnusomaisten virtuoosisen ja tasaveroisen sormioiden ja jalkion käyttöä on kuultavissa myös Kiviniemen konsertin Piece d’Orgue’ssa (toiselta nimeltään Fantasia G-duurissa).  Barokin aikana oli tyypillistä, että kosketinsoittimille sävelletyt teokset olivat helposti soitettavissa niin cembalolla kuin uruillakin, mutta Bach vastusti tätä uudistusta ja kirjoitti esimerkiksi tähän teokseen niin merkittävän jalkio-osuuden, ettei teos olisi sovitettavissa cembalolle ilman, että sen keskeinen musiikillinen sanoma kärsisi. Konsertin lopussa kuullaan Bachin komea toccata ja fuuga d-molli, BWV 565.

Aiemmin päivällä klo 13 kuullaan Lohtajan kappelin Sanaa ja musiikkia –tilaisuudessa Herz-yhtyeestäkin tunnettuja muusikoita Julia Läspää, Esa Klapuria ja Juhana Niemelää. Puheen tilaisuudessa pitää Helvi Syrjälä.

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlia vietetään 30.7.-3.8.2014.

www.kirkkomusiikkijuhlat.fi