08.12.2008

Urkutaiteilija Tauno Äikäätä muistetaan konsertilla

Urkutaiteilija Tauno Äikäätä muistellaan konsertissa, jossa esiintyvät baritoni Jorma Hynninen, sellotaiteilija Erkki Rautio sekä urkutaiteilijat Kari Jussila ja Ville Urponen. Vom Himmel hoch – Tauno Äikää in memoriam -konsertti pidetään lauantaina 13. joulukuuta klo 18 Olarin kirkossa Espoossa. Ohjelmassa on J.S. Bachin, Jean Sibeliuksen, Oskar Merikannon ja Olivier Messiaenin musiikkia.

Tauno Äikää (1917–2008) oli 1900-luvun loppupuolella Suomen tunnetuimpia urkureita, jonka taidot tunnettiin hyvin myös ulkomailla. Äikää toimi Helsingin Johanneksenkirkon urkurina vuosina 1958–82, ja hän opetti urkujensoittoa Sibelius-Akatemiassa vuosina 1958–84. Äikää esiintyi uransa aikana lukuisissa konserteissa sekä paljon myös radiossa ja äänilevyillä. Äikää sai professorin arvonimen 1974 ja säveltaiteilijoiden valtionpalkinnon 1979.

Muistokonsertissa kuullaan Jean Sibeliuksen ja Oskar Merikannon lauluja, joita Jorma Hynninen on yhdessä Tauno Äikään kanssa aikoinaan esittänyt. Äikäälle eräänlaiseksi tavaramerkiksi muodostunut Merikannon Passacaglia kuullaan Kari Jussilan esittämänä. Lisäksi ohjelmassa on J.S. Bachin Kaanon-muunnelmia uruille joululaulusta Enkeli taivaan ja osia soolosellosarjasta nro 5 c-molli sekä Sibeliuksen Surusoitto ja Olivier Messiaenin Diptyykki, tutkielma maallisesta elämästä ja autuaasta ikuisuudesta.

Konsertin järjestää Urkuyö ja Aaria ry yhteistyössä Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osaston, Organum-seuran ja Olarin seurakunnan kanssa. Konserttia tukee Espoon kulttuurilautakunta.

Lisätietoja:
Tuottaja Mari Piirainen, Urkuyö ja Aaria
puh. 045 129 5922

Etusivu