14.06.2012

Uotinen & Almila – 30 vuoden yhteistyöstä tuli totta

Jorma Uotisen ja kapellimestari, säveltäjä Atso Almilan Kuopiossa maailman ensi-iltansa saava teos Symphony 4 – Dances on tulosta yli kolmekymmentä vuotta sitten itämään lähteneestä ideasta.

– Vuonna 1978 Atso kirjoitti minulle Pariisiin kirjeen, jossa hän ehdotti yhteistyötä. Silloin siihen ei ollut kuitenkaan mahdollisuutta, Uotinen kertoo.
Reilu vuosi sitten ja yli kolmekymmentä vuotta kirjeen jälkeen Almila ja Uotinen esiintyivät yhteisessä konsertissa, jonka jälkeen taiteilijat pohtivat, että aika yhteiselle teokselle oli vihdoin kypsä.

– Joskus asiat odottavat aikaansa, Uotinen sanoo.

Teos syntyi niin, että ensin Almila sävelsi neliosaisen sinfonian, johon Uotinen teki sen jälkeen koreografian. Sinfonia jakautuu neljään osaan, jotka Almila on määritellyt yksinäisyydeksi (solitude), liikkeeksi (movement), hovitansseiksi (court dance) ja jäähyväisiksi (farewell).

Uotinen otti Almilan sävellyksen vastaan ilman muutostoiveita, mutta päätti antaa koreografiassaan jäähyväisten sijaan enemmän toivoa rakkaudelle.

Koreografia jakautuu niin ikään neljään osaan: odotukseen, actioniin, party timeen ja hellyyteen. Koreografiassa ja sävellyksessä ei Uotisen mukaan kuitenkaan ole ristiriitaa. Eri nimistä huolimatta osat heijastavat kuitenkin samoja tunnetiloja.

Teoksen esittävät Pori Dance Company ja Kuopion kaupunginorkesteri.

Samassa illassa Uotisen ja Almilan teoksen kanssa nähdään Tero Saarisen Kuopiossa vuonna 1994 ensi-iltansa saanut koreografia Wanha.

Teos on saanut innoituksensa Samuel Beckettin tragikoomisesta näytelmästä Huomenna hän tulee (Waiting for Godot), ja se tutkii ystävyyttä, elämää ja vanhenemista. Alun perin Saarinen tanssi teoksessa itse – yhdessä Kenneth Kvarnströmin kanssa. Nyt teos nähdään Pori Dance Companyn tanssijoiden Mikko Lampisen ja Riku Lehtopolun esittämänä. Teos on ollut Pori Dance Companyn ohjelmistossa vuodesta 2003.

Kuopio Tanssii ja Soi 14.–20.6.2012

Etusivu