18.07.2011

Unkarin valtionooppera, Cimarosan Salainen avioliitto ja oopperahenkinen huippuseminaari Savonlinnassa

Unkarin valtionooppera saapuu tällä viikolla Savonlinnaan. Valtionoopperan ensimmäinen vierailu Savonlinnan Oopperajuhlilla oli vuonna 1994, joten unkarilaisia kuullaan Savonlinnassa nyt toistamiseen. Tällä kertaa ohjelmistossa on Giuseppe Verdin Don Carlo, josta esitetään Olavinlinnassa nelinäytöksinen, italiankielinen versio. Don Carlon ensi-ilta on lauantaina 23.7. klo 19.

Lisäksi Unkarin valtionooppera esittää teoksia omasta musiikkiperinteestään: Unkarilaisessa illassa 24.7. klo 19 ohjelmassa on Zoltán Kodályn Psalmus Hungaricus ja Béla Bartókin yksinäytöksinen ooppera Herttua Siniparran linna. Unkarilaisten esitykset Olavinlinnassa johtaa Balázs Kocsár. Unkarin valtionoopperan lehdistötilaisuus pidetään perjantaina 22.7. klo 13.30 Olavinlinnan Kongressisalissa.

Savonlinnan Oopperajuhlien kesän 2011 oman tuotannon viimeinen viikko on käynnissä, mutta oopperaesitykset jatkuvat Unkarin valtionoopperan näytösten lisäksi Savonlinnasalissa. Savonlinnan musiikkiakatemia ja Martin Wegelius -instituutti toteuttavat Domenico Cimarosan oopperan Il Matrimonio segreto – Salainen avioliitto, jonka ensi-illat ovat 22.7. klo 19 ja 23.7. klo 15. Kaksoismiehityksellä toteutettavan monikansallisen koulutusproduktion 12 nuorta solistikykyä on valittu Suomesta, Saksasta ja Turkista. Salaisen avioliiton on ohjannut Eija Tolpo ja kapellimestareina toimivat Anna-Maria Helsing ja Arturo Alvarado. Produktiota esitetään Savonlinnasalissa 27.7. asti.

Nuoria kykyjä ja musiikillisia helmiä löytää myös muista Musiikkiakatemian tapahtumista. Torstaina 21.7. klo 15 on Mestarit ja kisällit II -konsertti Melartin-salissa, ja perjantaina 22.7. Kamarimusiikin helmiä II -konsertissa klo 15 Tuomiokirkon holveihin kajahtaa Dvořàkin jousikamarimusiikkia.

Lisäksi Savonlinnan Oopperajuhlat ja Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö (OKKA) järjestävät torstaina 21.7. klo 13 oopperahenkisen huippuseminaarin ”Opettajan laaja-alainen sivistys – tie maailman estradeille”. Aiheesta keskustelevat Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksessa mm. presidentti Martti Ahtisaari, oopperalaulaja Jorma Hynninen, oopperanjohtaja Jan Hultin sekä rehtorit Pekka Huttunen ja Keijo Pesonen. Tilaisuuden juontaa Pauli Aalto-Setälä.

Etusivu