29.05.2017

UNESCOn maailmanperintökohde Kuopio Tanssii ja Soi -oheisohjelmaan

Kuopio Tanssii ja Soi -viikolla esiintymisen riemu leviää runsaassa ohjeisohjelmassa ympäri kaupunkia. Kansallisbaletin kesäkiertueen lisäksi ohjelmassa on mm. pyörätuolitanssia ja japanilaista noh-teatteria. Yleisö pääsee tanssimaan Lauantaitansseissa, sekä Hulahula- ja Koko Suomi tanssii -haasteiden merkeissä. Viikon varrella tarjolla on yli sata maksutonta ja maksullista tapahtumaa, tarjontaa löytyy runsain määrin koko perheelle.
– Yhteistyö on laajentunut, uusia hyvinkin erilaisia kumppaneita on tullut mukaan järjestelyihin. Monipuolista oheisohjelmaa tuntuu nyt olevan enemmän kuin koskaan, toteaa Kuopio Tanssii ja Soin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen. Suomi100 -juhlavuosi näkyy lasten ja nuorten runsaslukuisena osallistumisena ohjelmaamme – juhlavuoden  yhtenä teemanahan on Suomen tulevaisuus, hän jatkaa.

Varaslähdön festariviikolle ottaa Dance and Child Europe -lastentanssitapahtuma 12. – 14.6. Myös Suomen Kansallisbaletin kesäkiertue vierailee satamatorin lavalla jo 13.6. klo 18. Festivaalin  varsinaisena avajaispäivänä 14.6. klo 11 kauppatorilla on nuorten tanssiesityksiä sekä Jorma Uotisen ja Helena Lindgrenin esittämänä otteita konsertista Kielletyt leikit. Torilla on tanssi- ja musiikkiohjelmaa päivittäin klo 11 sunnuntaita lukuun ottamatta.

Ilmaisohjelmaa on myös Musiikkikeskuksen Valohallin ELO-Forumilla 15.6. alkaen päivittäin klo 13 ja klo 17. Ohjelmassa nähdään mm. pyörätuolitanssia. Avajaispäivänä kaikki halukkaat pääsevät itsekin tanssimaan ELO-Forumin avoimessa Tanssimaratonissa klo 10–14. Maratonissa esitellään eri tanssilajeja ja mukaan voi hypätä missä vaiheessa vain. Viikon kaikkina aamuina voi herätellä kehoaan taijin tai joogan äärellä.

Eksoottisin vierailija on Japanin Osakasta tuleva Yamamoto Noh Theater. Ryhmä toimii maansa kulttuurilähettiläänä vaalien UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 2001 hyväksyttyä ainutlaatuista kulttuuriperintöä, noh-teatteria. Ryhmä esiintyy musiikkikeskuksen valohallissa sunnuntaina 18.6. klo 15.45 alkaen. Noh-teatteri on japanilainen ikivanha musiikkiteatterimuoto, jonka vuorosanat esitetään runonlaulantaa muistuttavalla tavalla. 16-henkisen ryhmän tuottaa Kuopioon Japan Foundation.

Lapsille järjestetään suosittuja Pikkuväen puistojameja. Aikuisia puolestaan tanssittaa 17.6. klo 20 alkaen kauppatorilla Savon Sydänpiirin Lauantaitansseissa tanssiorkesteri Kolibri. Tanssin tiedotuskeskuksen järjestämään Koko Suomi tanssii -haasteeseen vastataan torilla torstaina 15.6., silloin myös DJ Nite ja DJ Ismo nousevat lavalle diskoilun merkeissä. Lauantaina 17.6. klo 10.30 lähtee Festivaalikulkue Musiikkikeskukselta kohti toria, missä tanssitaan Robinin Hulahula -biisin tahtiin klo 11 alkaen. Kaikki ovat tervetulleita mukaan iloiseen kulkueeseen!

Festivaalin aikana Kuopion keskustan ravintoloissa järjestetään Satoa Goes Wild –ruokafestivaali,  järjestäjänä on ProAgria. Herkuttelun ohessa voi pitkin viikkoa nauttia itäsuomalaisten tanssitaiteilijoiden tarjonnasta Paikallisliike-tapahtumassa, järjestäjänä on Itä-Suomen tanssin aluekeskus.

Kuopion pääkirjaston järjestämässä näyttelyssä 13.–21.6. on esillä Tanssii ja Soi -painotuotteita ja muita materiaaleja vuosien varrelta.

Lisäksi tarjolla on yleisölle avoimia seminaareja: aivoterveyteen pureutuva Otetta aivoista sekä Taiteilijat äänessä – tulevaisuustyöpaja taiteen ja kulttuurin roolista ja vaikuttavuudesta yhteiskunnassa, oman paikkansa voi varata etukäteen festivaalin kotisivuilta.  Yhteistyössä mukana on mm. Suomen Aivosäätiö,  Itä-Suomen yliopisto, KYS Neurokeskus,  Suomen aivotutkimus- ja kuntoutuskeskus Neuron, Taiteen edistämiskeskus, Kuopion Konservatorio sekä Savonia ammattikorkeakoulu.

Kuopion oppaat järjestävät festivaaliviikoilla kahtena päivänä maksuttoman suomenkielisen opastetun kävelykierroksen, teemana on ”Yhteiskunnallisia vaikuttajia” (14. ja 18.6. klo 13, lähtö Siskotyttö -patsaalta, englanninkieliset kierrokset 14. ja 18.6. klo 13.30).

48. Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään 14.–20.6.2017. Lippuja pääohjelmaan on saatavana Kuopion Musiikkikeskukselta, Sokos Kuopiossa ja lippu.fi -sivustolla.

Taiteellinen johtaja Jorma Uotinen.

www.kuopiodancefestival.fi