03.06.2013

Uljas Pulkkis saapuu Korsholman Musiikkijuhlien säveltäjävieraaksi

Total Pulkkis Experience

Säveltäjä Uljas Pulkkis on tänä kesänä läsnä Pohjanmaan musiikkielämässä vähintään yhtä vahvasti kuin Urho Kekkonen Euroopan turvallisuuspolitiikassa 40 vuotta sitten.

Pulkkiksen Lasse Lehtisen librettoon säveltämä Kekkos-ooppera saa ensi-iltansa Ilmajoen Musiikkijuhlilla 7.6. Ohjaajana toimii Vilppu Kiljunen, kapellimestarina Kurt Kopecky ja pääosissa nähdään mm. Jyrki Anttila, Raimo Laukka, Tiina-Maija Koskela ja Ulla Raiskio.

Ja jo Elokuun alussa Uljas Pulkkis nähdään Korsholman Musiikkijuhlien säveltäjävieraana.

Korsholmassa Pulkkikselta esitetään neljä teosta, joiden joukossa yksi kantaesitys: Korsholman musiikkijuhlien tilaama kvintetto pianolle ja puhaltimille nimeltä Auras and Arias (the song of liquid sunshine) saa ensiesityksensä festivaalin gaalaillassa Vaasan kaupungintalolla maanantaina 5.8. Säveltäjän itsensä kertoman mukaan teos on puhdasta ohjelmamusiikkia, joka on saanut inspiraationsa sääilmiöstä, jossa samaan aikaan paistaa aurinko ja sataa vettä. Kontrasteja ja sateenkaaren kaikissa väreissä loistavaa musiikkia on siis luvassa.

Pulkkis on myös kirjoittanut nimenomaan Korsholmien musiikkijuhlia varten uudet versiot kahdesta teoksestaan. Maalahden kirkossa kuullaan tiistaina 6.8. alkuperäistä laajemmalla kokoonpanolla yönhämyinen Nachtlieder, ja päätöskonsertissa 7.8. Vaasan kaupunginorkesteri saa räätälintyönä tehdyn uudelleensovituksen orkesteriteoksesta Vernal Bloom.

Näiden lisäksi Pulkkiksen kanssa pitkään yhteistyötä tehnyt Janne Rättyä esittää 3.8. Raippaluodon kirkossa harmonikkateoksen XTC.

Vahvaa luomiskautta elävä Uljas Pulkkis on juuri nyt erityisen mielenkiintoisessa vaiheessa säveltäjänuraansa ja on todellakin sopiva aika ottaa hänen värikylläinen musiikkinsa lähempään tarkasteluun. Pohjalaisyleisön iloksi iso osa hänen tuotantoaan eri aikakausilta ja sooloteoksesta oopperaan tuleekin nyt kuultavaksi Ilmajoen ja Korsholman Musiikkijuhlien takuuvarmojen muusikoiden asiantuntevina esityksinä.

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 31.7.-7.8.2013.