27.07.2011

Työväen Musiikkitapahtuma alkaa torstaina

Työväen Musiikkitapahtuma käynnistyy torstaina Valkeakoskella. Jalkapallokaupungissa vietetään lauantaina paitsi huippumusiikin, myös urheilun juhlaa, sillä Tehtaan kentällä Veikkausliigan ottelussa mittelevät Haka ja MYPA. Pelin avauspotkun laukoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala. Ottelun aikana myös jännitetään, osuuko opetusministeri Jukka Gustafssonin veikkaus pelin lopputuloksesta oikeaan. Paperiliitto viettää Työväen Musiikkitapahtumassa 105-vuotisjuhlaansa.

Kivenheiton päässä Tehtaan kentältä, aivan Työväen Musiikkitapahtuman festivaalialueen tuntumassa on mahdollisuus vierailla Suomen jalkapallomuseossa. Futarin aarreaitassa on esillä kattava kokoelma suomalaisen jalkapallon yli satavuotista historiaa: palkintoja, muistolahjoja, mitaleita, valokuvia, peliasuja ja jalkapallovarusteita.

Liljan Loistoa ja karjalanpiirakoita

Eräs Työväen Musiikkitapahtuman kiinnostavimmista kokoonpanoista on Karjala-aiheisia vapauslauluja raggaesovituksin esittävä Liljan Loisto. Aivan kuten karjalaisten kappaleiden, myös jamaikalaisen rastareggaemusiikin tärkeimpiä rakennusaineita on juuri palavasieluinen paluumuuttokaipuu.

Emma-palkittu laulaja Yona keikkailee parhaillaan myös Orkesteri Liikkuvat pilvet -kokoonpanon kanssa. Puppa J puolestaan on tullut tutuksi Jätkäjätkät- sekä Puppa J ja Tasottavat -kokoonpanoista. Heidän lisäkseen lavalla musisoi viisihenkinen Punky Reggae Band. Lauantaisessa Suomen Elintarviketyöläisten Liiton kanssa yhteistyössä järjestettävässä Liljan Loiston konsertissa jaetaan kuulijoille tuhat paikallisen Saarioisten tehtaan valmistamaa karjalanpiirakkaa.

Nelipäiväisen tapahtuman ohjelmisto viehättää monipuolisuudellaan

Omailmeisen festivaalin ohjelmistoon on koottu myös lyhytelokuvatapahtuma, ohjelmallisia sisävesiristeilyjä, lavatansseja, työväen-, rauhan- ja punklaulujen karaoke ja suvaitsevaisuutta käsittelevä näyttely. Konserttien tyylivalikoimasta löytyy jokaiselle jotakin: rockia, poppia, iskelmää, työväenmusiikkia, bluesia, soulia ja lastenmusiikkia.

Torstaina lavalla nähdään muun muassa Yö sekä Sir Elwoodin hiljaiset värit. Perjantai-ilta on ladattu naisenergialla: avajaiskonsertissa säteilee karismaattinen, harvakseltaan Suomessa konsertoiva Arja Saijonmaa, ja lisäksi kuullaan muun muassa Suvi Teräsniskan ja Erja Lyytisen konsertit. Yksi festivaalin odotetuimmista tähdistä, Jenni Vartiainen, on kertonut jäävänsä kesän keikkojen jälkeen pidemmälle tauolle. Lauantaina esiintyvät nashvillelainen Hayseed Dixie, Happoradio, Paleface ja Seitsemän Seinähullua Veljestä.

Sunnuntain maksuton koko perheen konsertti järjestetään festivaalialueen sijaan Valkeakosken kesäkeitaassa, Apian Seikkailupuistossa. Konsertissa esiintyy aikuisten ja lasten loikkiva kestosuosikki Kengurumeininki.

Uniikin miljöön vetovoimaa

Viime kesänä tapahtuma keräsi neljän päivän aikana yli 35 000 festivaalivierasta. Festivaali myös muutti torilta Myllysaaren museon ja Tervasaaren tehtaan alueelle, ja lieneekin ainoa kotimainen festivaali, jolla rokataan toiminnassa olevan tehtaan mailla.

Lipunmyynti on ollut huomattavasti viime vuotta vilkkaampaa. Lippuja on kuitenkin vielä saatavilla. Ohjelma, festivaali-info ja muuta lisätietoa löytyy osoitteesta

http://www.valmu.com