01.07.2010

Tuusulanjärven kamarimusiikissa kiinnitetään huomio ympäristönsuojeluun sekä lasten ja vanhusten auttamiseen

Tuusulanjärven kamarimusiikin ohjelmassa on 25.–31.7.2010 Auttakaakonserttisarja, joka on saanut innoituksensa hyvän tarkoituksen eteen tehdystä työstä. Omat nimikkokonsertit kuullaan saimaannorpan, lasten, Itämeren ja vanhusten hyvinvoinnin puolesta. Konsertit on omistettu Suomen
luonnonsuojeluliitolle, Mannerheimin Lastensuojeluliitolle, Pidä Saaristo Siistinä ry: lle sekä HelsinkiMission vanhustyölle.

Neljättätoista kertaa järjestettävä Tuusulanjärven kamarimusiikki on vakiinnuttanut paikkansa monimuotoisena elävän musiikin festivaalina. Tänä kesänä 25.-31.7. teemana on ”Huomio!”. Konserteissa huomion kohteina ovat niin hyväntekeväisyys-teemat kuin musiikillisetkin aiheet.

Pekka Kuusiston suunnitteleman festivaalin konserteista neljä on nimetty auttakaakonserteiksi, joissa hyväntekeväisyys-teema on konsertin innoittajana. Kunkin konsertin isäntänä tai emäntänä toimiva muusikko on saanut valita itselleen tärkeän aiheen, jolle konsertti on omistettu. Viime vuonna koko festivaalin kattaneen Auttakaa-teeman mukaisesti halutaan konserteilla nostaa esiin yhteisesti tärkeitä aiheita.

Neljän järjestön hyvä työ esiin

Auttakaa-konserttisarja alkaa Tuusulanjärven kamarimusiikin avajaispäivänä 25.7. klo 21 Auttakaa Saimaannorppaa -konsertilla. Cembalisti Elina Mustosen emännöimä konsertti Ainolan metsässä on omistettu saimaannorpalle, joka on yksi harvoja makean veden hyljelajeja ja yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä. ”Me muusikot olemme jo aiemmin ilmaisseet huolemme saimaannorpan uhanalaisesta tilasta: tässä konsertissa Ainolan metsän kesäillan hämärässä muutkin eläinlajit pääsevät ääneen ja ottavat kantaa norpan puolesta”, kirjoittaa Elina Mustonen. Ohjelmassa on mm. Couperinin “Rakastunut satakieli” ja Rameaun “Kana”, sekä Heinz Ignaz Biberin (suomeksi majava) musiikkia. Konsertin yhteistyökumppanina toimii Suomen luonnonsuoliitto.

Konserttisarja jatkuu lastenkonsertilla Aamu Songin suunnittelemassa metsätilassa. Huomio: Varpusia Hampaankolossa -konsertti on omistettu Mannerheimin Lastensuojeluliitolle. Mannerheimin Lastensuojeluliitto on Suomen suurin lastensuojelujärjestö, joka täyttää tänä vuonna 90 vuotta. MLL edistää lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ympäri Suomen. Esiintyjänä konsertissa on Meritähden Paatti -orkesteri. Konsertin on koonnut suomalaisen lastenmusiikin rakastettu legenda Marjatta Meritähti.

Pidä Saaristo Siistinä ry. on tehnyt jo yli neljäkymmentä vuotta töitä Itämeren puolesta tuoden aihetta esiin käytännön tasolla. Järjestö tarjoaa konkreettisia tapoja vähentää vesilläliikkujien aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Huomio: Itämeri -konsertissa keskiviikkona 28.7. klo 22 Itämeren puolesta esiintyvät Anna-Mari Kähärä ja Pekka Kuusisto. Myös itämeri-konsertti kuullaan Ainolassa, jonka metsätila valaistaan yökonserttia varten.

Festivaalin loppupuolella Pekka Kuusiston perustama Meidän Orkesteri vie päätöspäivänä kuultavan Schubertin Okteton Järvenpään ja Tuusulan vanhainkoteihin sekä palvelutaloihin. Kamarimusiikin kruununjalokivi viedään kolmessa tilaisuudessa kuultavaksi myös niille vanhuksille, jotka eivät välttämättä jaksa lähteä konserttiin. Esitykset tarjotaan vanhainkodeille ilmaiseksi. Tavoitteena on osoittaa, että jokainen voi panoksellaan ja omalla tavallaan vaikuttaa yhteiseen hyvinvointiin. Vanhustentalokonserteilla halutaan nostaa esiin HelsinkiMission seniori- ja vanhustyö.

Hyväntekeväisyys on aiheena myös Tuusulan kirkon ”Huomio: hyväntekeväisyys” – konsertissa torstaina 29.7. klo 22. Tällöin Lasse Kurki, Anna Puu, Janna Hurmerinta ja Anssi Kela esittävät omia kamarimusiikillisia sovituksiaan hyväntekeväisyys-aiheisista kappaleista. Lasse Kurjen kokoama yhtye sai alkunsa viime kesän Tuusulanjärven kamarimusiikissa, jolloin nelikko esitti joukon uusia versioita sanoituksensa vuoksi pannaan joutuneita kappaleita sananvapaus-teemalla.

Tuusulanjärven kamarimusiikki ”Huomio!” 25.-31.7.2010. Auttakaa-konsertit on omistettu Suomen luonnonsuojeluliitolle, Mannerheimin Lastensuojeluliitolle, Pidä Saaristo Siistinä ry:lle sekä HelsinkiMission vanhustyölle.

http://www.tuusulanjarvifestival.fi