09.10.2009

Tuusulanjärven kamarimusiikille kansainvälistä huomiota

Tuusulanjärven kamarimusiikin tämänkesäinen Auttakaa-festivaali herätti valtakunnallisen huomion lisäksi myös kansainvälistä kiinnostusta. Lokakuun numerossaan arvostettu Gramophone-lehti kertoo festivaalista puolen sivun mittaisessa artikkelissaan. Gramophone on maailman tunnetuin klassiseen musiikkiin erikoistunut aikakauslehti.

Seitsemän merkittävän hyväntekeväisyysjärjestön kanssa yhteistyössä toteutettu Tuusulanjärven kamarimusiikin Auttakaa-festivaali oli uudenlainen musiikillinen kokonaisuus, joka toi tärkeille hyväntekeväisyysaiheille laajaa huomiota. Brittiläinen aikakauslehti Gramophone julkaisi lokakuun numerossaan festivaalista artikkelin otsikolla ”Social themes in Finland – Erica Jeal visits an unusual festival in the woods”. Gramophone on maailman tunnetuin klassisen musiikin erikoislehti, ja se jakaa myös vuosittain arvostetun Gramophone-palkinnon.

Artikkelissaan Gramophone nosti esiin taiteellisen johtajan Pekka Kuusiston yksilöllisen taiteilijapersoonan ja monipuolisen musiikillisen osaamisen. Jutussa todetaan Tuusulanjärven ympäristön inspiroineen vuosisadan alun taiteilijoita – kuten Sibelius, Eero Järnefelt ja Pekka Halonen – ja tarjoavan nyt rauhalliset puitteet intiimeille konserteille vain 20 minuutin matkan päästä Helsinki-Vantaan lentokentältä. Artikkelin kirjoittaja Erica Jeal kertoo laajalti myös Aamu Song ja Johan Olinin suunnittelemasta konsertista Ainolan metsään. Erikoishuomion saa kansainvälisesti uudenlainen Auttakaa-teema, jonka yhteistyökumppaneina toimivat Suomen WWF, Nuorten Kriisipiste, Amnestyn Suomen osasto, Suomen UNICEF, WWF Suomi, Suomen PEN ja Kirkon Ulkomaanapu.

Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun Tuusulanjärven kamarimusiikki suuntasi markkinointiaan myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Englanniksi Our Festival -nimellä tunnettu festivaali houkuttelikin musiikin ystäviä myös ulkomailta, kaukaisimmat vieraat tulivat Sydneystä varta vasten festivaalin konsertteihin. Järjestäjien tarkoitus on kehittää tapahtumaa vastaamaan entistä paremmin kansainväliseen toimintaympäristöön – alueen omaa vahvaa kulttuuriperintöä vaalien. Tavoitteena on, että vuonna 2011 festivaalin kävijöistä kymmenen prosenttia olisi ulkomaisia kulttuurimatkailijoita.

Ensi kesän Tuusulanjärven kamarimusiikki järjestetään 25.-31.7.2010. Festivaalin ohjelma julkistetaan 21.1.2010.

http://www.tuusulanjarvifestival.fi