27.07.2010

Tuusulanjärvellä tänään kamarimusiikkia, jazzia, kansanmusiikkia ja filosofiaa

Pekka Kuusiston johtaman Tuusulanjärven kamarimusiikin kolmas festivaalipäivä on ohjelmatarjonnaltaan kesän festivaalien monipuolisimpia. Päivän aikana voi kuulla niin kamarimusiikin, jazzin, kansanmusiikin kuin filosofiankin parasta antia. Esiintyjinä ovat mm. Ralf Gothóni, Pekka Kuusisto, JPP, Tuomas Nevanlinna ja Jukka Perko.

Tuusulanjärven kamarimusiikissa soi tänään kaustislaisen kansanmusiikin parhaat sävelet, kun Ainolan metsän ”Huomio: Juuret” -konsertissa esittäytyy JPP. Kohta jo 30 vuotta esiintynyt, yli 10 levyä tehnyt JPP soittaa omien sanojensa mukaan ”lähes oikeita ääniä oikealla svengillä”. Aamu Songin ja Johan Olinin suunnittelemassa metsätilassa kokoonpanossa soittavat mm. Arto ja Mauno Järvelä sekä Timo Ala-Kotila.

Festivaalin tähtivieraana esittäytyy pianisti Ralf Gothóni, joka isännöi konsertin Järvenpään Seuratalolla. Huomio: Ulkopuoliset -konsertissa kuullaan kesäfestivaalien ikisuosikkeihin lukeutuva Schubertin Forelli-kvintetto sekä Alfred Schnittken Pianokvintetto yhdessä Kamus-kvartetin kanssa. Musiikin lomassa Ralf Gothóni kertoo teoksista ja musiikista yleisesti. Seuratalon konsertin akustisen toteutuksen konserttiin on suunnitellut akustikko Heikki Tuominen.

Festivaalipäivän päättää Jukka Perkon Nelitahti-yhtye. 50- ja 60-luvun jazzin lomassa filosofi Tuomas Nevanlinna keskustelee Jukka Perkon kanssa yöhön laskeutuvassa Ainolan metsässä. Kysymyksinä ”Huomio: kohtuus ja vimma” -konsertissa ovat mm. ”Onko taide rauhoittumista vai ekstaasia varten?” ja “Onko taiteilijan elämä puurtamista vai maanista palamista?”

Einojuhani Rautavaara vierailee Tuusulanjärvellä huomenna

Keskiviikkopäivän 28.7. aloittaa Einojuhani Rautavaaralle omistettu konsertti. Säveltäjä on myös itse tulossa vieraaksi Aino-salin konserttiin, jossa Rautavaaran kamarimusiikkia esittävät Paavali Jumppanen, Pekka Kuusisto, Markus Hohti ja Kamus-kvartetti.

Päivän muussa ohjelmassa on kamarimusiikin klassikoita Brahmsilta, Haydnilta ja Beethovenilta, ja illan huipentaa Ainolan metsäsarjan viimeinen konsertti. Anna-Mari Kähärä ja Pekka Kuusisto esittävät musiikkia Itämeren puolesta, konsertti on omistettu Pidä Saaristo Siistinä ry:n työlle. Konsertin jälkeen Aamu Songin ja Johan Olinin suunnittelema metsätila hiljenee ja puretaan.

http://www.tuusulanjarvifestival.fi