22.06.2009

Tuuli Lindeberg ja barokkiyhtye Battalia tulkitsevat Henry Purcellin lauluja Urkuyö ja Aariassa

Urkuyö ja Aarian Suloinen lepo -konsertissa 25. kesäkuuta sopraano Tuuli Lindeberg ja barokkiyhtye Battalia tulkitsevat Henry Purcellin hengellisiä lauluja. Englantilaisen Henry Purcellin kuolemasta on tänä vuonna kulunut 350 vuotta. Lisäksi konsertissa kuullaan kaksi Purcellin cembalokappaletta sekä Tobias Humen ja John Dowlandin sävellyksiä.

Purcellin lauluissa tummia sävyjä ja oopperallista loistoa

Henry Purcellin (1659–1695) hengellisiä lauluja on luultavasti käytetty liturgisessa yhteydessä. Nämä tummasävyiset ja pessimistiset laulut kuvastavat oman aikakautensa 1600-luvun henkistä ilmapiiriä, jossa painotettiin ihmisen nöyryyttä, katumusta ja alistumista. Laulujen teksteissä käsitellään ihmisen syntisyyttä ja arvottomuutta sekä jumalallisen armon käsittämättömyyttä. Ainoana valonsäteenä synkkyyden keskellä esiintyy toive kuolemasta, joka näyttäytyy suloisena leposijana maallisen vaivan ja vaelluksen jälkeen.

Tekstien hengellisyydestä huolimatta Purcell käytti lauluissaan hyvin dramaattisia ja oopperallisen loistokkaita tehokeinoja. Muun muassa paljon teatteri- ja oopperamusiikkia säveltäneen Purcellin omaperäiseen sävellystyyliin kuului puhuttelevia melodioita, yllätyksellisiä yksityiskohtia, aistillisia harmonioita ja mukaansatempaavaa tanssillisuutta.

Battalia juhlii 20-vuotista taivaltaan

20-vuotisjuhliaan tänä vuonna viettävän barokkiyhtye Battalian kokoonpano vaihtelee konsertin ja esitettävien teosten mukaan. Tässä konsertissa yhtyeessä soittavat Annamari Pölhö, urut ja cembalo, Jarmo Julkunen, luuttu ja Mika Suihkonen viola da gamba. Annamari Pölhö soittaa konsertissa myös kaksi Purcellin cembalosävellystä ja Mika Suihkonen kaksi Tobias Humen gambasävellystä.

Konsertti pidetään torstaina 25.6. Espoon tuomiokirkossa klo 22. Tuntia ennen konserttia alkaa taiteilijatapaaminen Pitäjäntuvassa.

Etusivu