18.02.2010

Turun sellokilpailussa ennätysmäärä osanottajia

Turun XI kansallinen sellokilpailu käydään 20.–26.2.2010. Kilpailu on järjestetty vuodesta 1972 aluksi kolmen, sittemmin neljän vuoden välein. Järjestäjänä on Suomen vanhin yhdistys Turun Soitannollinen Seura.

Vuoden 2010 kilpailussa on ennätysmäärä osallistujia: 34 sellistiä mittelöi sellokilpailun voitosta. Kilpailuun saavat osallistua edellisiä voittajia lukuun ottamatta kaikki kilpailun alkamispäivänä alle 30-vuotiaat Suomen kansalaiset. Vuoden kilpailu esittelee myös nuorimman osanottajan koskaan, 12-vuotiaan Jonathan Roozemanin Espoosta.

Ennätysmäinen osanottajamäärä kertoo suomalaisen sello-osaamisen kovasta noususta. Vuoden 2006 kilpailussa osallistujia oli 26, vuoden 2002 kilpailussa 28. Tämänvuotiseen kilpailuun ilmoittautui 36 osallistujaa, joista kaksi on perunut osallistumisensa. Kilpailun taso on korkea, ja välierä- ja loppukilpailupaikoista käydään kova taisto.

Kilpailun kulku

Kilpailussa on kolme erää. Ensimmäinen erä käydään Sigyn-salissa 20.–21.2. Toinen erä, johon valitaan 12 osanottajaa, käydään niin ikään Sigyn-salissa 22.–23.2. Pianisteina toisessa erässä toimivat Sonja Fräki, Mikael Kemppainen ja Liisa Malmivaara; lisäksi osalla kilpailijoista on oma pianisti. Loppukilpailussa kuusi finalistia soittaa Turun filharmonisen orkesterin solisteina Turun konserttitalolla 25.–26.2. Turun filharmonista orkesteria johtaa Petri Sakari. Osanottajien kilpailujärjestys arvotaan perjantaina 19.2.

Tilaussävellys

Turun sellokilpailun perinteenä on, että kilpailuohjelmaan on kuulunut jokin uusi suomalainen sellosävellys. Tällä kertaa toisen erän pakolliseen ohjelmaan kuuluu Kimmo Hakolan tilausteos Appassionato op. 76. Hakolan kappale on jo ennen kantaesitystään herättänyt suurta kiinnostusta. Koko ohjelma tämän tiedotteen lopussa.

Palkinnot

Kilpailussa jaetaan seuraavat palkinnot: I palkinto 6000 euroa, II palkinto 4500 euroa, III palkinto 3000 euroa sekä IV–VI sija kukin 1000 euroa. Lisäksi jaetaan erikoispalkintoja, ja viisi konserttien ja musiikkijuhlien järjestäjää on kiinnittänyt kilpailun voittajan tai voittajat esiintymään tilaisuuksissaan.

Asiantuntijat

Kilpailutoimikunnan puheenjohtajana toimii Timo Hanhinen ja tuomariston puheenjohtajana säveltäjä, professori Mikko Heiniö. Tuomariston ulkomaisiksi jäseniksi on kutsuttu sellotaiteilijat Sung-Won Yang (Korea, Ranska) ja Niels Ullner (Tanska) ja kotimaisiksi tuomareiksi sellotaiteilijat Risto Fredriksson ja Tuija Rantamäki sekä viulisti, kapellimestari Jan Söderblom. Tuomariston sihteerinä toimii Eero Linjama.

Aiemmat voittajat

Kilpailun ovat aiemmin voittaneet Raimo Sariola ja Timo Hanhinen 1972, Risto Poutanen 1975, Pauli Heikkinen 1978, Martti Rousi 1982, Riitta Pesola 1986, Tuija Rantamäki 1990, Susanna Mälkki ja Roi Ruottinen 1994, Panu Luosto 1998, Tuomas Ylinen 2002 sekä Samuli Peltonen 2006.

Radiointi

YLE Radio 1 lähettää suorana Turun sellokilpailun finaalikonsertit torstaina 25.2 ja perjantaina 26.2. Asiantuntijoina toimivat sellotaiteilija Riitta Pesola ja näyttelijä Ushma Karnani, toimittajana Risto Nordell. Lähetykset on myös kuunneltavissa YLE Areenassa jälkikäteen.

Osallistujat ja kotikunnat
Ala-Soini Johanna, Lontoo
Antikainen Beata, Kerava
Fagerström Christian, Helsinki
Helander Jaani, Helsinki
Hirvonen Kristiina, Helsinki
Jaakkola Johanna, Turku
Juutilainen Aino, Frederiksberg
Kaasinen Juhani, Oslo
Kainulainen Petja, Helsinki
Kankkunen Lauri, Lempäälä
Kivinen Sakari, Turku
Kukkonen Anton, Helsinki
Laine Iida-Vilhelmiina, Helsinki
Laine Pinja, Helsinki
Nironen Sirja, Helsinki
Nissi Juho, Tampere
Nuñez-Garcés Tomas, Helsinki
Pennanen Oskari, Helsinki
Pitkänen Joonas, Basel
Pulkkinen Joona, Tampere
Punelpuro Larimatti, Espoo
Pölönen Pauliina, Helsinki
Raivola Liina-Mari, Helsinki
Riutamaa de Mata Aino-Maija, Nurmijärvi
Roozeman Jonathan, Espoo
Roselund Oona, Helsinki
Saavalainen Inka, Helsinki
Stasevskij Lukas, Helsinki
Takkula Heikki, Helsinki
Tsokkinen Riku, Nurmijärvi
Tötterström Iiris, Helsinki
Varpanen Jan, Espoo
Witick Jenni, Helsinki
Záborszky Anna, Helsinki

Ohjelmisto

Ensimmäinen erä:
J.S. Bach: Preludi, Sarabande ja Gigue vapaavalintaisesta sarjasta M.
Lindberg: Partia, vapaavalintainen osa seuraavan luettelon mukaisesti:
Sinfonia
Coranto
Aria
Boria
Double ja Giga
A. Piatti: Vapaavalintainen kapriisi

Toinen erä:
Vapaavalintainen 45–60 minuutin resitaaliohjelma, jonka pakollisena osana on Kimmo Hakolan tilausteos Appassionato Op. 76 sellolle ja pianolle.

Loppukilpailu:
U. Klami: Tsheremissiläinen fantasia
Yksi konsertto seuraavista:
R. Schumann: Konsertto a-molli op. 129
C. Saint-Saëns: Konsertto nr 1 op. 33
P. Tshaikovski: Rokokoo-muunnelmat op. 33

Lipunmyynti
Lippuja myy Lippupalvelu. Kilpailun aikana ovimyynti konserttipaikalla tuntia ennen tilaisuuden alkua.

Turun Soitannollisen Seuran puolesta käytännön järjestelyistä vastaa Turun musiikkijuhlat, ja kilpailun pääsihteerinä toimii Turun musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Emilie Gardberg.

Turun musiikkijuhlat järjestetään 12.-20.8.2010.