23.08.2010

Turun musiikkijuhlilla onnistunut vuosi

Perjantaina päättynyt Turun musiikkijuhlat oli ennätyksellisen suosittu. 51. kerran toteutettu, Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty musiikkifestivaali ylitti 10 000 kävijän tavoitteensa reippaasti ja suuri osa konserteista oli loppuunmyytyjä. Festivaalin aikana tehtiin myös uusi lipunmyyntiennätys. Lipunmyynti kasvoi reilut 20 % vuodesta 2009.

Turun musiikkijuhlat otti varaslähdön 4.7. Turun konserttitalossa nähdyllä musiikkinäytelmällä The Infernal Comedy. Barokkiorkesterille, kahdelle sopraanolle ja näyttelijälle tehdyn näytelmän pääosassa nähtiin John Malkovich, ja Turun kaksi näytöstä oli loppuunmyytyjä. Varsinainen festivaali alkoi Tampere Filharmonian erittäin kiitellyllä vierailulla 12.8. The Infernal Comedyn lisäksi loppuunmyytyjä olivat Bluesturbiini 13.8., Kakolan Le prisonnier libéré -konsertit 14. ja 15.8., Luuttumusiikkia & hierontaa ja Improdialogeja Sibelius-museossa 14.8., Sielu Seilissä -saaristoretki 15.8., Simply Sampling 16. ja 17.8., Alussa oli henkäys -konsertit Kaasukellossa 17.8., VPK-iltamat 18.8. ja Sensational Handel 19.8. Myös ilmaistapahtumat, kuten Taiteiden Yön Ulkoilmakonsertti Vähätorilla tai Ortodoksikirkon Cantus diurnus -konserttisarja, olivat suosittuja. Uuden taiteellisen johtajan Topi Lehtipuun vapaus-teema kantoi hyvin ja herätti kiinnostusta festivaalia kohtaan.

Vuoden 2010 uusi yhteistyökumppani oli Turku Touring, jonka kanssa toteutettiin Kakolan ja Seilin konsertit. Yhteistyö oli tiivistä myös Åbo Svenska Teaterin, jonka lippukassan Turun musiikkijuhlat jakoi kesän aikana, sekä Turun ortodoksisen seurakunnan ja Turun tuomiokirkkoseurakunnan kanssa. Pitkäaikaiset yhteistyökumppanit antoivat tukensa laskusuhdanteesta huolimatta – erityisesti Turku Energian tilat Turbiinihalli ja Kaasukello saivat huomiota. Turun kaupungin ja valtion myöntämä festivaalituki ovat toiminnalle myös erittäin tärkeitä.

http://www.tmj.fi