20.05.2015

Turun musiikkijuhlilla kuljetaan Jeanne d’Arcin jalanjäljissä

Turun musiikkijuhlat järjestetään 6.-15.8.2015. Muusikkojen lisäksi musiikkijuhlien ohjelmassa nähdään tänäkin vuonna useita näyttelijöitä. Yksi kiinnostavimmista aivan uusista teatteria ja musiikkia yhdistävistä produktioista on suomalaisten suosikin, näyttelijä-kirjailija Hannu-Pekka Björkmanin ja amerikkalaisen mezzosopraano Kate Lindseyn yhdessä luoma kokonaisuus ”The Trial of Joan of Arc”.

Sunnuntaina 9.8. klo 14 Sigyn-salissa saa ensiesityksensä näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin ja amerikkalaisen mezzosopraano Kate Lindseyn yhdessä luoma konserttikokonaisuus, jossa kuljetaan Ranskan kansallissankari Jeanne d’Arcin jalanjäljissä. Jeanne d’Arc, Orléansin neitsyt, oli 1400-luvulla elänyt nuori nainen ja Ranskan kansallissankari, joka kertoi Ranskan kuninkaalle saaneensa Jumalalta ilmoituksen Ranskan johdattamisesta voittoon sodassa Englantia vastaan. Vuonna 1429 ja vain 17-vuotiaana Jeanne d’Arc johdattikin ranskalaisjoukot voittoon vapauttaen Orléansin kaupungin. Hänet tuomittiin kuitenkin poltettavaksi roviolla vain muutama vuosi myöhemmin.

Jeanne d’Arcin historiallisesta aitoudesta ei ole epäilystä, sillä hänen oikeudenkäyntipöytäkirjansa ovat säilyneet näihin päiviin asti. Kyseiset oikeudenkäyntipöytäkirjat ovat pohjana Turun musiikkijuhlilla kuultavassa konsertissa, jossa Hannu-Pekka Björkman näyttelee oikeudenkäynnin syyttäjää ja Kate Lindsey Jeanne d’Arcia. Tekstin välissä kuullaan ranskalaisia melodioita mm. Faurélta, Messiaeniltä, Satielta, Debussyltä, Poulencilta ja Ravelilta. Pianistina on ensimmäistä kertaa Turun musiikkijuhlilla kuultava pianisti Gary Matthewman.

Näin kertoo Hannu-Pekka Björkman hankkeesta: ”Jeanne d’ Arcin kohtalo tuntuu meistä ehkä hämmentävältä. Mutta tulevat sukupolvet tulevat katsomaan meidän kohtaloitamme samalla tavalla. Läpi ihmetyksen ja epäuskon usvan. Tapahtuiko tuo kaikki todella? ”

Esityskieli on englanti. Konsertti tekstitetään suomeksi ja ruotsiksi.

Konsertin kesto: n. 1 h, ei väliaikaa.

www.tmj.fi