10.08.2010

Turun musiikkijuhlilla juhlitaan vapautta

Turun musiikkijuhlat pyörähtää käyntiin Turun Taiteiden Yönä torstaina 12. elokuuta. Uusi taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu on laatinut yli 40 konsertin festivaaliohjelman teeman ”vapaus” ympärille, ja niinpä juhlilla leikitään niin konserttipaikan, -muodon, ilmaisun kuin musiikinkin vapaudella.

Ennakkolipunmyynti musiikkijuhlille on ollut ennätysmäisen vilkasta. Heinäkuun alussa varaslähtönä nähty, John Malkovichin tähdittämä musiikkinäytelmä THE INFERNAL COMEDY täytti Turun konserttitalon kahdesti, ja Turku Touringin kanssa yhteistyössä järjestettävä kokopäivän konserttiretki SIELU SEILISSÄ on ollut loppuunvarattu keväästä lähtien. Suurimpaan osaan konserteista on kuitenkin vielä jäljellä lippuja.

Turun musiikkijuhlien vuoden 2010 ohjelmasta alla tarkemmat esittelyt.

Kansainvälistä glamouria

AVAJAISKONSERTISSA Turun konserttitalolla 12.8. teemana on naisen vapaus, ja saksalainen huippuluokan sopraano Melanie Diener pääsee tulkitsemaan Samuel Barberin Andromakhen jäähyväiset ja Richard Wagnerin Isolden lemmenkuolon yhdessä Hannu Linnun johtaman Tampere Filharmonian kanssa. Tamperelaiset soittavat myös Richard Straussin Ruusuritari-sarjan, Thomas Adèsin Powder Her Face -sarjan ja alkusoiton Wagnerin oopperasta Tristan ja Isolde. PÄÄTÖSKONSERTISSA 20.8. Sigyn-salissa taas esiintyy kansainvälistä menestystä niittänyt duo Antoine Tamestit & Markus Hadulla. Ranskalainen alttoviulisti ja saksalainen pianisti soittavat mm. Franz Schubertin Arpeggione-sonaatin, Benjamin Brittenin Lachrymaen ja Dmitri Šostakovitšin viimeiseksi sävellykseksi jääneen alttoviulusonaatin.

Torstaina 19.8. Akatemiatalolle rantautuu italialainen vanhan musiikin yhtye Il Complesso Barocco johtajanaan cembalisti Alan Curtis. Vanhan musiikin guru Curtis on löytänyt ohjelmaan arkistojen kätköistä Händelin aarioita, joita ei ole tiettävästi esitetty koskaan aiemmin – luvassa on siis Händelin kantaesityksiä! Solistina kuullaan hollantilainen mezzosopraano Christianne Stotijn, joka on nuoresta iästään huolimatta voittanut useita palkintoja ja esiintynyt laajasti niin solistina kuin resitaalein. SENSATIONAL HANDEL -konsertin ohjelmassa on Georg Friedrich Händelin triosonaatit G-duuri ja g-molli sekä aarioita oopperoista Hercules, Il Pirro e Demetrio, Il Muzio Scevola ja Ariodante ja oratorioista Jephta ja Theodora.

Kansainvälistä uraa tekevä taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu esiintyy itse haitaristi Mikko Luoman ja klarinetisti Karin Dornbuschin kanssa Turku Energian Kaasukellossa 17.8. Upea tila on nyt konserttikäytössä ensimmäistä kertaa. ALUSSA OLI HENKÄYS -nimisessä konsertissa kuullaan Perotinuksen Beata viscera, Ragnhild Berstadin Respiro, osia Jukka Tiensuun teoksesta Erz, Henry Purcellin When I am laid in Earth, Klaus Huberin Ein Hauch von Unzeit VI, Steve Reichin New York Counterpoint ja Leonard Bernsteinin sonaatti klarinetille ja pianolle haitariversiona.

Uudenlaisia konserttielämyksiä

Helena Juntunen vapauttaa konsertin perinteisistä kaavoistaan Sigyn-salissa 13.8., kun hän pohtii onnen käsitettä laulaen ja jutellen pianisti Jukka Nykäsen, baritoni Florian Boeschin ja tutkija Mikko Samsin kanssa. Ilari Nummen ohjaamassa HELLUN HELLALLA -illassa kuullaan mm. iki-ihanat Jean Sibeliuksen klassikot Var det en dröm, Första kyssen, Illalle ja Våren flyktar hastigt, Oskar Merikannon Ma elän! ja Päivyt paistaa sekä Nils Fougstedtin romanssi Sua vain yli kaiken mä rakastan. Florian Boesch laulaa Franz Schubertin ja Robert Schumannin liedejä, ja yhdessä Helena ja Florian esittävät mm. Paminan ja Papagenon dueton Wolfgang Amadeus Mozartin Taikahuilusta.

Vapausteema kulminoituu baritoni Florian Boeschin ja pianisti Jeremy Josephin konsertteihin LE PRISONNIER LIBÉRÉ 14. ja 15.8. Kakolan vankilassa, jonka karussa elinkautisvankien siivessä soivat Robert Schumannin Liederkreise op. 39, osia Franz Schubertin Schwanengesangista ja Tom Waitsin musiikki. Konserttia edeltää opastettu kierros vankila-alueella. Musiikin ja miljöön vaikuttava yhdistelmä nousee esiin myös kokopäiväretkellä SIELU SEILISSÄ, jolla riipaiseva konsertti spitaalisten saaren pienessä kirkossa yhdistyy opastettuun kierrokseen ja laivamatkaan Turun upean saariston poikki. Konsertissa jousikvartetti Jukka-Pekka Vikman ja Mikaela Palmu, viulu, Anna Kreetta Gribajcevic, alttoviulu ja Timo Hanhinen, sello esittää koskettavat jousikvartetot Jean Sibeliuksen Voces intimae ja Franz Schubertin Tyttö ja kuolema. Sama jousikvartetti esiintyy myös Taiteiden Yön ULKOILMAKONSERTISSA Vähätorilla 12.8.

Mielen ja kehon mielihyvä yhdistetään uudenlaisessa hyvinvointikonsertissa LUUTTUMUSIIKKIA & HIERONTAA Sibelius-museossa 14.8. Luutisti Eero Palviainen esittää luuttumusiikkia 1500–1700 -luvuilta samalla kun Turun hieronta-akatemian hierojat antavat konserttiyleisölle niska-hartiahieronnan. Sibelius-museon ainutlaatuisesta arkkitehtuurista ja kauniista luuttumusiikista voi nauttia patjalla istuen ja rentoutuen.

Turun upeat kirkot tunnelmallisina konserttipaikkoina

Kauppatorin laidalla sijaitseva Turun ortodoksinen kirkko isännöi uutta konserttisarjaa CANTUS DIURNUS maanantaista keskiviikkoon 16.–18.8. Tunnelmallisessa ortodoksikirkossa laulaa Turku Festival Ensemble, Turun musiikkijuhlia varten koottu lauluyhtye, johon kuuluvat Tuuli Lindeberg ja Olga Nikolskaja-Heikkilä, sopraano, Johanna Talasniemi, altto, Simo Mäkinen ja Mats Lillhannus, tenori ja Ville Matvejeff, basso. Yhtyeen ohjelmassa on vokaalimusiikkia renessanssista tähän päivään: konserteissa kuullaan Tomás Luis de Victorian Missa pro defunctis, Max Regerin Morgengesang ja Nachtlied, Heinrich Schützin Die Himmel erzählen die Ehre Gottes ja Ich bin ein rechter Weinstock, Arvo Pärtin Magnificat, Sergei Rahmaninovin Bogoroditse devo ja Josef Rheinbergerin Abendlied. Turku Festival Ensemble laulaa myös JUHLAJUMALANPALVELUKSESSA Tuomiokirkossa sunnuntaina 15.8.

Suosittu ILTAPÄIVÄN BACH -sarja on tänä vuonna kitaramusiikin juhlaa. Bachin luuttuteoksia esittävät Tuomiokirkossa maanantaista perjantaihin 16.–20.8. kitaravirtuoosi Ismo Eskelinen, nuoret lahjakkuudet Juuso Nieminen ja Otto Tolonen sekä luutisti Eero Palviainen. Ismo Eskelinen pitää musiikkijuhlilla myös kitaran mestarikurssin. Kuultavat teokset ovat Johann Sebastian Bachin sarjat E-duuri, e-molli ja g-molli, Ciaccona d-molli, Preludi, Fuuga ja Allegro Es-duuri, Preludi c-molli ja Fuuga g-molli sekä Partita c-molli.

Turun XI sellokilpailun ylivoimainen voittaja Tomas Nuñez-Garcés esiintyy Tuomiokirkossa Taiteiden Yönä 12.8. perinteeksi muodostuneessa BACHIA KYNTTILÄNVALOSSA -konsertissa. Taiteiden Yön hälinä hiljenee kynttilöin valaistussa kirkossa, ja Johann Sebastian Bachin soolosellosarjat 2 ja 3 takaavat tunnelmallisen konserttielämyksen. Tiistaina 17.8. ansioitunut urkuri Kalevi Kiviniemi esiintyy TUOMIOKIRKON ILTAMUSIIKKI -konsertissa ohjelmassaan ranskalaisen urkumusiikin helmiä César Franckista Olivier Messiaeniin.

Ilmaisun vapaus

Kotimaisen Bluesin ykkösnimet Honey B. & The T-Bones, eli Aija Puurtinen, laulu ja basso, Esa Kuloniemi, kitara ja Jaska Lukkarinen, rummut, ja Seppo Kantonen, koskettimet, esittävät klassisia blues-suosikkeja ja uusia kappaleita Turku Energian Turbiinihallissa 13.8. Vapaudenkaipuusta raskaan työn keskellä syntyneellä bluesilla on itseoikeutettu paikka vapaus-teeman festivaalilla. Uusia bluestekstejä BLUESTURBIINIIN ovat tuottaneet mm. Mari Mörö ja Markku Into, ja säveltäjinä toimivat Markus Fagerudd, Pekka Kuusisto, Aija Puurtinen ja Seppo Kantonen.

14.8. leikitään Sibelius-museossa taas improvisaation vapaudella. Konsertissa IMPRODIALOGEJA kuullaan ensin runolaulaja Taito Hoffrénin ja rumpali Markus Ketolan freejazzia ja arkaaista runolaulua yhdistävä kokonaisuus Runolaulusuoni. Väliajan jälkeen sarjakuvataiteilija Ville Ranta, jazzkitaristi Aleksi Ranta ja hanuristi Niko Kumpuvaara tuovat Suomeen Ranskassa kehitetyn formaatin Comics in Concert, jossa improvisoitu musiikki ja kuva syntyvät samanaikaisesti.

Säveltäjän, esittäjän ja koneen musikaalista ilmaisua vertaillaan hauskassa KONE SOI! -konsertissa Sigyn-salissa maanantaina 16.8. Jani Telarannan johtama Avanti! ja solistit Kari Kriikku, klarinetti ja Tuuli Lindeberg, sopraano lainaa mekaanisia ihmesoittimia Varkauden mekaanisen musiikin museosta, ja koneiden ansiosta ääneen pääsevät niin Claude Debussy kuin Gustav Mahler. Ohjelmassa on mm. Fredrik Paciuksen Suomen laulu ja Sotilaspoika, Georg Malmsténin Mikki-Hiiri merihädässä, Charles Gounod’n Jalokiviaaria ja Esa-Pekka Salosen Floof.

Koko perheelle soveltuu myös Tanssiteatteri Glims & Glomsin ihastuttava satunäytelmä PESSI JA ILLUSIA, joka nähdään Sigyn-salissa sunnuntaina 15.8. Sadun taika pääsee valloilleen musiikin ja tanssin yhteispelissä. Tuomo Railo on dramatisoinut Yrjö Kokon sadun ja tehnyt koreografian Ahti Sonnisen musiikkiin.

Beatboxaaja Felix Zenger ja pianisti Jarkko Riihimäki panevat musiikkijuhlien konserttitarjonnan uuteen uskoon Monkissa maanantaina ja tiistaina 16. & 17.8. SIMPLY SAMPLING -konserttien ideana on päivän konserttiannin muokkaaminen Monkin henkeen sopivaksi Zengerin taiturillisten rumpusoundien ja Riihimäen jazzahtavan pianoimprovisaation avulla.

Perinteiset VPK-ILTAMAT valtaavat VPK-talon keskiviikkona 18.8. Konsertin ohjelma on viimeiseen asti yllätys, mutta luvassa on festivaalitaiteilijoiden taidokasta yhteismusisointia rennossa hengessä.

Turun musiikkijuhlien mestarikurssit

Musiikkijuhlien mestarikursseilla opettavat tänä vuonna kitaristi Ismo Eskelinen, sellistit Samuli Peltonen ja Erkki Lahesmaa, viulisti Alexander Vinnitski ja legendaarinen laulupedagogi Elisabeth Werres. Lisäksi Felix Zenger pitää beatboxing-workshopin ennen tiistain 17.8. konserttia Monkissa. Mestarikurssioppilaat esiintyvät Taidemuseon LOUNASKONSERTEISSA tiistaista perjantaihin 17.–20.8.

Turun musiikkijuhlat vie musiikkia myös kouluihin ja vanhainkoteihin. Mestarikurssioppilaat esiintyvät Kerttulin vanhainkodissa maanantaina 16.8. ja Palvelutalo Verkahovissa ja Puolalan koulussa 18.8.

Musiikkijuhlien ohjelma

TORSTAI 12.8. * TAITEIDEN YÖ
18.00 Konserttitalo: Avajaiskonsertti * Tampere Filharmonia, Hannu Lintu, joht., Melanie Diener, sopraano
21.00 Vähätori: Ulkoilmakonsertti
23.00 Tuomiokirkko: Bachia kynttilänvalossa * Tomas Nuñez-Garcés, sello

PERJANTAI 13.8.
18.00 Sigyn-sali: Hellun hellalla * Helena Juntunen, sopraano, Jukka Nykänen, piano, Florian Boesch, baritoni, Mikko Sams, asiantuntija
21.00 Turbiinihalli: Bluesturbiini * Honey B. & The T-Bones, Seppo Kantonen

LAUANTAI 14.8.
14.00 Kakola: Le prisonnier libéré * Florian Boesch, baritoni, Jeremy Joseph, piano
16.00 Sibelius-museo: Luuttumusiikkia & hierontaa * Eero Palviainen, luuttu 19.00 Sibelius-museo: Improdialogeja

SUNNUNTAI 15.8.
10.00 Tuomiokirkko: Juhlajumalanpalvelus * Turku Festival Ensemble
11.00 Seili: Sielu Seilissä
14.00 Kakola: Le prisonnier libéré * Florian Boesch, baritoni, Jeremy Joseph, piano
18.00 Sigyn-sali: Pessi ja Illusia * Glims & Gloms

MAANANTAI 16.8.
12.00 Ortodoksikirkko: Cantus diurnus * Turku Festival Ensemble
14.00 Tuomiokirkko: Iltapäivän Bach * Ismo Eskelinen, kitara
19.00 Sigyn-sali: Kone Soi! * Avanti!, Jani Telaranta, joht., Kari Kriikku, klarinetti, Tuuli Lindeberg, sopraano
21.00 Monk: Simply Sampling * Felix Zenger, beatboxaus, Jarkko Riihimäki, piano

TIISTAI 17.8.
12.30 Taidemuseo: Lounaskonsertti
13.00 Ortodoksikirkko: Cantus diurnus * Turku Festival Ensemble
15.00 Tuomiokirkko: Iltapäivän Bach * Eero Palviainen, luuttu
18 & 21 Kaasukello: Alussa oli henkäys * Topi Lehtipuu, tenori, Karin Dornbusch, klarinetti, Mikko Luoma, haitari
20.00 Tuomiokirkko: Tuomiokirkon iltamusiikki * Kalevi Kiviniemi, urut
21.00 Monk: Simply Sampling * Felix Zenger, beatboxaus, Jarkko Riihimäki, piano

KESKIVIIKKO 18.8.
12.30 Taidemuseo: Lounaskonsertti
14.00 Ortodoksikirkko: Cantus diurnus * Turku Festival Ensemble
16.00 Tuomiokirkko: Iltapäivän Bach * Otto Tolonen, kitara
18.00 VPK-talo: VPK-iltamat

TORSTAI 19.8.
12.30 Taidemuseo: Lounaskonsertti
17.00 Tuomiokirkko: Iltapäivän Bach * Juuso Nieminen, kitara
19.00 Akatemiatalo: Sensational Handel * Il Complesso Barocco, Alan Curtis, cembalo, Christianne Stotijn, mezzosopraano

PERJANTAI 20.8.
12.30 Taidemuseo: Lounaskonsertti
18.00 Tuomiokirkko: Iltapäivän Bach * Eero Palviainen, luuttu
19.00 Sigyn-sali: Päätöskonsertti * Antoine Tamestit, alttoviulu & Markus Hadulla, piano

Uusi taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu on valinnut vuoden 2010 teemaksi vapauden. Topin vapaa ohjelma on monipuolinen: sopraano Helena Juntunen esittelee niin laulu- kuin näyttelijäntaitojaan ainutlaatuisessa liedkonsertissa teemanaan onni, Avanti! soittaa hämmästyttävien koneiden kanssa, ranskalainen alttoviulistivirtuoosi Antoine Tamestit sykähdyttää tulkinnoillaan, Turun XI sellokilpailun voittaja Tomas Nuñez-Garcés tunnelmoi Bachin parissa, italialainen Il Complesso Barocco kantaesittää Händeliä, palkittu tanssiteatteri Glims & Gloms johdattaa koko perheen Pessin ja Illusian maailmaan ja tuore taiteellinen johtaja itse laulaa upeassa Kaasukellon ensikonsertissa. Musiikkijuhlilla voi myös kuulla Felix Zengerin beatboxausta, sarjakuvitettua musiikkia, Honey B. & The T-Bonesin bluestulkintoja, luuttumusiikkia säestämässä yleisölle annettavaa niska-hartiahierontaa sekä runonlaulua. Musiikkia viedään myös Kakolan vankilaan ja entiselle eristyssaarelle Seilille, esiintyjänä Turun Filharmonian jousikvartetti.

Lipunmyynti
Lippuja konsertteihin saa Lippupalvelun myyntipisteistä kautta maan, Åbo Svenska Teaterin lippukassalta kauppakeskus Hansassa (Aurakatu 10) ma–pe klo 12–15 sekä konserttipaikoilta tuntia ennen konsertin alkua.

http://www.tmj.fi