17.11.2011

Turun musiikkijuhlien tuottama Eerik XIV huipentaa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden

Ooppera Eerik XIV saa ensi-iltansa 22. marraskuuta 2011 Turun uuden kulttuurikeskus Logomon suuressa Logomo-salissa. Turun kaupungin tilaamaa teosta on toteuttamassa yli 200 koti- ja ulkomaista huippuosaajaa.

Ruotsin kuningas Eerik XIV:sta kertoma ooppera on Mikko Heiniön säveltämä. Libreton on kirjoittanut Juha Siltanen. Ooppera kertoo vankeudessa istuvasta Eerikistä, joka päättää ryhtyä kirjoittamaan muistelmiaan. Muistelmien myötä Eerikin elämäntarinaa kerrotaan takautuvasti: nuoren herttua Eerikin kosiomatkasta kuljetaan ensitapaamiseen Karin Månsdotterin kanssa ja alati kasvavaan hulluuteen, joka lopulta johtaa Eerikin vallasta syöksemiseen ja pitkään vankeuteen, joka alkaa Turun linnassa. Oopperan ohjaa Erik Söderblom ja musiikin johtaa Leif Segerstam.

Elokuva oopperassa, ooppera elokuvassa

Ooppera vihkii käyttöön uuden Logomo-salin. Noin jalkapallokentän kokoinen sali on muunneltavissa eri tilaisuuksiin sopivaksi. Oopperan tapahtumat kuvataan reaaliajassa neljälle suurelle screenille, joilta yleisö voi seurata laulajia lähikuvissa. Tuloksena on eräänlainen oopperan ja elokuvan yhdistelmä. Elokuvaelementin suunnittelussa ja toteutuksessa on tärkeänä osana Arcadan ja Turun taideakatemian yli 20 elokuvaopiskelijaa ja heidän opettajansa.

Maailmanluokan solisteja Suomesta ja Ruotsista

Eerik XIV:ssä on kymmenen solistia, Suomesta ja Ruotsista. Pääroolissa kuningas Eerikinä nähdään ruotsalainen mezzosopraano Charlotte Hellekant. Karin Månsdotterin osaa näyttelee sopraano Helena Juntunen. Muissa rooleissa esiintyvät Jesper Taube, Lennart Forsén, Petri Bäckström, Juha Kotilainen, Hannu Jurmu, Laura Nykänen, Riikka Sirén ja Esa Ruuttunen. Orkesterina toimii Turun filharmoninen orkesteri ja kuorona Turun konservatorion kamarikuoro ja Turun oopperakuoro.

Kulttuuripääkaupunkivuoden suursatsaus

Eerik XIV on Turun kaupungin tilausteos Turun kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi. Suurproduktion tuotannosta vastaa Turun musiikkijuhlasäätiö. Ooppera on osa Turun virallista kulttuuripääkaupunkiohjelmaa. Valtava työryhmä, monipuolinen eri taidelajeja yhdistävä toteutus, iso esiintymisareena ja vaativa tekninen toteutus on omiaan toimimaan kulttuuripääkaupungin loppuvuoden voimannäytteenä turkulaisesta ja suomalaisesta osaamisesta.

EERIK XIV – Työryhmä
Musiikki, Mikko Heiniö
Libretto, Juha Siltanen
Musiikin johto, Leif Segerstam
Ohjaus, Erik Söderblom
Lavastus, Teppo Järvinen
Pukusuunnittelu, Pirjo Liiri-Majava
Naamioinnin suunnittelu, Minna Pilvinen
Video-ohjaus, Janne Suutarinen
Valosuunnittelu, Esa Kyllönen
Äänisuunnittelu, Mikko Kreivilä
Kuoronjohtaja, Markus Yli-Jokipii
Apulaiskapellimestari, Ville Matvejeff
Orkesteri, Turun filharmoninen orkesteri
Kuoro, Turun konservatorion kamarikuoro, Turun oopperakuoro
Tuotanto, Turun musiikkijuhlasäätiö

EERIK XIV – Solistit
Eerik – Charlotte Hellekant
Karin Månsdotter- Helena Juntunen
Majesteetti – Jesper Taube
Nils Sture – Jesper Taube
Jöran Persson – Lennart Forsén
Herkules – Petri Bäckström
Bovik Tattari – Juha Kotilainen
Juhana – Hannu Jurmu
Märta Sture – Laura Nykänen
Rouva Elin – Riikka Sirén
Svante Sture – Esa Ruuttunen

Eerik XIV esitykset 22.-29.11.2011.
Turun musiikkijuhlat järjestetään seuraavan kerran 9.-18.8.2012.

http://www.tmj.fi