18.08.2014

Turun musiikkijuhlien toinen viikko huipentuu orkesterivierailuihin

Käynnissä olevat Turun musiikkijuhlat jatkuvat aina 23.8. asti. Festivaalin konsertit ovat vetäneet yleisöä odotusten mukaan ja toinen festivaaliviikko huipentuu kahteen orkesterivierailuun.

Turun musiikkijuhlien toinen viikko huipentuu Soulin filharmonikot ja kapellimestari Myung-Whun Chungin sekä Ruotsin radion sinfoniaorkesterin ja kapellimestari Daniel Hardingin vierailuun.

Vuoden 2014 Turun musiikkijuhlille on kutsuttu kaksi kansainvälisesti merkittävää orkesteria: pohjoismaiden parhaana pidetty sinfoniaorkesteri, Ruotsin radion sinfoniaorkesteri ja Ruotsin radiokuoro kapellimestarikomeetta DANIEL HARDINGIN johdolla. Solisteina esiintyvät kansainvälisesti suuressa nousukiidossa olevat sopraano Kate Royal (joka esiintyi myös Broken Heart Fragments –konsertissa näyttelijä Laura Birnin rinnalla 9.8.) ja mezzosopraano Christianne Stotijn. Orkesteri esittää Mahlerin 2. sinfonian lisänimeltään ”Ylösnousemus” festivaalin päätöskonsertissa 23.8. klo 19.00 Turun Konserttitalossa. Konsertti tehdään yhteistyössä tukholmalaisen Itämeri-festivaalin (Östersjöfestivalen) kanssa. Ruotsin radio-orkesteri vierailee Turun jälkeen Ruotsissa kulttuuripääkaupunki Uumajassa ja Tukholmassa (Itämeri-festivaali) ja päättää kiertueensa Lontoon Proms-festivaalille.

MAESTRO MYUNG-WHUN CHUNG tuo Soulin filharmonisen orkesterin, yhden Aasian parhaista orkestereista, Turkuun osana laajaa Euroopan-kiertuetta 21.8. klo 19.00 (Turun Konserttitalo). Solistina kuullaan pianisti Sunwook Kimiä, joka nousi maailmanmaineeseen voitettuaan Leedsin kansainvälisen pianokilpailun 2006 kilpailun historian nuorimpana, vain 18-vuotiaana, ja on siitä asti kiertänyt kansainvälisiä konserttilavoja niin solistina kuin kamarimuusikkona. Ohjelma on omistettu Beethovenille ja ranskalaiselle musiikille.Kyseessä on orkesterin Euroopan kiertueen ainoa esiintyminen Pohjoismaissa. Korean suurin englanninkielinen televisioyhtiö Arirang TV taltioi Soulin fiharmonikkojen Turun konsertin ja  seuraa orkesteria koko Euroopan-kiertueen ajan, joka jatkuu Turusta Italian Meranoon, Itävallan Grafeneggiin ja päättyy Lontoon Proms-festivaalille.

HANNU-PEKKA BJÖRKMKAN JA JUKKA PERKO AVARA LINNATEATTERISSA 20.8.

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman hurmaa Linnateatterin lavalla keskiviikkona 20.8. klo 18.00 konsertissa ”Tummilla seinillä kirkkaat ikkunat”. Björkmanin tulkitsemina kuullaan Antti Hyryn kuulaita ajatuksia ja Jukka Perkon Avara-yhtyeen musiikki värittää kerrontaa. Jukka Perkon lisäksi Avara-yhtyeessä vaikuttavat kitaristit Teemu Viinikainen ja Jarmo Saari.

Ennen konserttia järjestetään yhteistyössä Turun kirjamessujen kanssa konserttiin lipun ostaneille avoin pre-concert talk: 20.8. klo 17.30 TURUN KIRJAMESSUT ESITTÄÄ: RAKKAUTTA! PROOSAA!
Tommi Kinnunen ja Joni Pyysalo, kirjailijat & Jenni Haukio ja Liisa Ketomäki, juontajat

Tilaisuudessa kirjailijat Tommi Kinnunen ja Joni Pyysalo lukevat tekstejään ja kertovat ajatuksistaan rakkaudesta proosan rakennusaineksena. Pre-concert talkia

SAARISTOMERI: ILONI, KOTINI, ELINKEINONI JA MUUSANI

Siltana kesäkuun alussa pidettyihin Itämeri-päiviin järjestetään la 23.8. klo 14.30-15.30 Turun kaupunginkirjastossa paneelikeskustelu Itämeren ja Saaristomeren suojelusta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

”Mikä on minun roolini meren suojelussa?

SAARISTOMEREN Suojelurahaston ja Turun musiikkijuhlien järjestämässä tilaisuudessa keskustellaan Saaristomerestä, sen ainutlaatuisuudesta ja vesien tilasta, sekä siitä, mitä erilaiset yhteisöt ja yksityiset henkilöt voivat meren tilan hyväksi tehdä. Miten paljon voimme oikeastaan yhden merialueen tilaan vaikuttaa – ja mikä yksittäisen henkilön rooli on Saaristomeren suojelussa?”

KESKUSTELIJAT:

Jan-Erik Enestam, Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston Suomen-jaoston puheenjohtaja
Roope Flinkman, meribiologi, Merentutkimuslaitoksen erikoistutkija
Lotta Nummelin, Itämerisäätiön puheenjohtaja
Ilppo Vuorinen, professori, Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtaja, Turun yliopisto
Lasse Lähteenmäki, juontaja

Klasariklubi houkuttelee myös 18.8.

Klasariklubi on viulisti Minna Pensolan emännöimä klassisen musiikin klubi, joka järjestetään We Got Beef -ravintolassa Helsingin Punavuoressa viitisen kertaa vuodessa. Se on sittemmin levittänyt intiimin ja rennon musisoinnin ilosanomaa muissakin kaupungeissa ja saapuu vihdoin. Paikkana 18.8. klo 20 on Linnateatterin ravintola ja Minna Pensolan vieraina ovat Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, tenori Topi Lehtipuu ja pianisti Jarkko Riihimäki.

Huom! Ennakkotiedoista poiketen pianisti Henri Sigfridsson ei esiinny Klasariklubilla 18.8. sairastumisen vuoksi.

www.tmj.fi