13.12.2010

Turun musiikkijuhlien teemana valo

Turun musiikkijuhlia vietetään 5.-18.8.2011 Euroopan kulttuuripääkaupungissa Turussa. Taiteellinen johtaja tenori Topi Lehtipuu on valinnut festivaalin teemaksi valon ja sen vastapariksi varjon ja pimeyden. Festivaalilla vierailevat mm. viime vuonna yleisön villinnyt Hollywood-tähti John Malkovich uudella produktiolla ja Valeri Gergijevin johtama Mariinski-teatterin orkesteri. Avajaisissa hurmaa ranskalainen kapellimestari François-Xavier Roth ja laulusolistina Topi Lehtipuu.

Kulttuuripääkaupunkivuosi tuo tullessaan myös Aboagora-foorumin, joka pohtii valistuksen uudelleenajattelua. Kulttuuripääkaupunkivuoden festivaali esittelee nimikkosäveltäjänä turkulaislähtöisen Sebastian Fagerlundin.

Upea Avajaiskonsertti juhlistaa Turkua

Turun filharmoninen orkesteri, Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu ja karismaattinen ranskalainen kapellimestari François-Xavier Roth avaavat festivaalin 5.8.2011 Turun konserttitalolla.

Valoteemaisen festivaalin sytyttää Sebastian Fagerlundin teos Ignite (”Sytytys”), Benjamin Brittenin Serenadi, jossa tenorisolistina on Topi Lehtipuu, ja Igor Stravinskin Kevätuhri. Kevätuhrissa esiintyy myös ranskalainen breakdance-ryhmä, jonka taitoihin Lehtipuu ihastui Les Paladins -oopperaproduktion yhteydessä Pariisissa vuosina 2004–2006.

John Malkovich Casanovana uudessa produktiossa

Aikamme suurimpiin näyttelijöihin kuuluva John Malkovich nähdään jälleen Turussa uuden kamarioopperanäytelmän pääroolissa – tällä kertaa legendaarisena viettelijänä Giacomo Casanovana. Näytelmän The Giacomo Variations takana ovat ohjaaja-käsikirjoittaja Michael Sturminger ja kapellimestari Martin Haselböck, joiden edellinen produktio The Infernal Comedy nähtiin musiikkijuhlilla viime kesänä. Turussa 6. & 7.8. nähtävä The Giacomo Variations perustuu W.A. Mozartin säveltämiin ja Lorenzo Da Ponten libretoimiin oopperakohtauksiin. Malkovichin lisäksi lavalla nähdään näyttelijä Ingeborga Dapkūnaitė, mm. Seitsemän vuotta Tiibetissä -elokuvan kaunotar, ja upeita aarioita Don Giovannista, Figaron häistä ja Così fan tuttesta ovat laulamassa baritoni Florian Boesch ja sopraano Eva Liebau / Martene Grimson.

Valeri Gergijev ja Mariinski kulttuuripääkaupunkikiertueella

Kulttuuripääkaupunkivuoden Itämeri-kiertue tuo maailmankuulun Mariinski-teatterin orkesterin ja Valeri Gergijevin Tallinnaan ja Turkuun.

Pietarilainen maailman halutuimpiin kuuluva orkesteri pitää Turussa 11.–12.8. kaksi konserttia, joista ensimmäisessä kuullaan konserttiversio Richard Straussin upeasta oopperasta Ariadne auf Naxos, jossa solisteina loistavat Mariinski-teatterin maineikkaat laulajat, ja toisessa venäläisen musiikin helmiä: Pjotr Tšaikovskin Joutsenlammen parhaat palat ja 3. sinfonia sekä Dmitri Šostakovitšin 9. sinfonia. Konsertit ovat osa Turku 2011 -ohjelmaa.

Vaikuttava varaslähtö Kökarilla

Varaslähtö vuoden 2011 festivaaliin otetaan 16.7.2011 Kökarilla, Ahvenanmaan saariston karun kauniilla saarella. Turku2011-ohjelmaan kuuluva konsertti Meren ja taivaan välissä on osa yhdeksän Lounais-Suomen festivaalin yhdessä järjestämää Loisto-konserttisarjaa. Turun musiikkijuhlien järjestämän konsertin pääesiintyjänä on harmonikkataiteilija Veli Kujala, joka mm. kantaesittää Jouni Hirvelän Källskärissä kesällä 2010 säveltämän Itämerelle omistetun tilausteoksen.

Osa Loisto-konserttisarjan lipputuloista lahjoitetaan Saaristomeren suojelutyöhön.

Aboagora – tiede ja taide kohtaavat Turun torilla Valistuksen uudelleenajattelu on teemana tieteidenvälisessä Aboagora-foorumissa, joka on vuoden 2011 festivaalin suurin uutuus.

Aboagora kyseenalaistaa tieteiden ja taiteen välisen vastakkainasettelun ja haastaa tottuneet ajattelutavat. 16.–18.8. järjestettävä tapahtuma sisältää seminaareja, luentoja, workshopeja ja konsertteja. Aboagoran järjestäjinä ovat musiikkijuhlien lisäksi Turun yliopiston kulttuurihistorian laitos ja Åbo Akademin yhteydessä toimiva Donner-instituutti. Ensimmäisen Aboagoran päävieraita ovat mm. antropologi, runoilija ja dokumenttiohjaaja Ruth Behar Yhdysvalloista, rehtori emeritus Yehuda Elkana Budapestin Central European Universitysta, sosiologi ja European Research Councilin puheenjohtaja Helga Nowotny Wienistä sekä yhteiskuntatieteilijä Dan Sperber CNRS:stä Pariisista.
Aboagora on osa Turku 2011 -ohjelmaa ja sen rahoittajana on myös Kone-säätiö.

Lipunmyynti

Lipunmyynti alkaa tiistaina 14.12.2010 klo 9 Lippupalvelussa yllä mainittuihin konsertteihin, lukuun ottamatta Mariinski-teatterin konsertteja, jotka tulevat myyntiin 17.1.2011. Turun musiikkijuhlien koko ohjelma julkaistaan maaliskuussa 2011. Suomen vanhin musiikkifestivaali tarjoaa kulttuuripääkaupunkivuonna historiansa laajimman ohjelman.

Tervetuloa Turkuun elokuussa 2011!

http://www.tmj.fi