07.03.2011

Turun musiikkijuhlien ohjelma julkistettu

Kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 Turun musiikkijuhlia vietetään historiallisen suuresti. 14-päiväiseen festivaaliin mahtuu yli 50 konserttia ja tapahtumaa, ja varaslähtö otetaan 16.7. upealla saaristokonsertilla Kökarin saarella. Taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu on valinnut kesän 2011 teemaksi valon ja sen vastaparit varjon ja pimeyden. Vuoden nimikkosäveltäjä on Sebastian Fagerlund.

Valo-teemaa juhlitaan niin maailmankuuluin artistein kuin uudenlaisin konserttikokonaisuuksin. Täysin uusi konsepti on uniikki pimeyden konsertti Turun kaupungin alla kulkevissa luolastoissa, joihin ei pääse koskaan muulloin tutustumaan. Valo-teemaan sopiva jokavuotinen Bachia kynttilänvalossa -konsertti päättää tällä kertaa juhlat, ja solistina kuullaan maailmankuulu sopraanomme Soile Isokoski yhdessä tenori Topi Lehtipuun ja baritoni Riku Pelon kanssa. Topi Lehtipuu myös avaa juhlat: hän on tenorisolisti spektaakkelimaisessa Avajaiskonsertissa, jossa upea sinfoniamusiikki – Turun filharmonista orkesteria johtaa François-Xavier Roth – yhdistyy breakdance-koreografiaan ja eläviin kuvaprojisointeihin. Kamarimusiikkikonserteissa kuullaan huikeita sopraanoja Karina Gauvinia ja Helena Juntusta, kitarataituri Ismo Eskelinen pitää taivaallisen resitaalin ja Iltapäivän Bach -sarjassa hurmaavat tällä kertaa huippupianistit. Luvassa on myös Valeri Gergijevin johtaman Mariinski-teatterin orkesterin kaksi upeaa sinfoniakonserttia, John Malkovichin tähdittämä kamarimusiikkinäytelmä Casanovasta, jazzia Kaasukellossa, lastenoopperaa ja oopperaa Turun linnan pihalla, musiikkia maauimalassa auringon noustessa, tieteitä ja taiteita sekoittava Aboagora-symposium ja kamarimusiikkielämyksiä saaristossa.

Uusien konserttien lipunmyynti alkaa 8.3. klo 9. Lippuja konsertteihin myy Lippupalvelu (ei koske yhteistyöhankkeita Opera d’Alvilda in Abo ja Quantum Circus). Turun musiikkijuhlien lipunmyynti on avoinna 1.6. alkaen myös kauppakeskus Hansassa Åbo Svenska Teaterin lippukassassa ma–pe klo 12–15. Koko festivaaliohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.tmj.fi.

Tarkemmat tiedot ohjelmasta alla:

Konserttitalon upeat kokonaisuudet

Festivaali avataan spektaakkelimaisella Avajaiskonsertilla 5.8. Karismaattisen François-Xavier Rothin johtama Turun filharmoninen orkesteri ja tenorisolisti Topi Lehtipuu saavat seuraa ranskalaisesta breakdance-ryhmästä ja upeista projisoinneista. John Malkovich nähdään jälleen Turussa 6.-7.8. uuden kamarioopperanäytelmän pääroolissa naistenmies Casanovana. Mozartin rakastettuihin aarioihin pohjautuvan näytelmän säestää Martin Haselböckin johtama vanhan musiikin orkesteri Wiener Akademie. Suurta sinfoniaa tarjoillaan maestro Valeri Gergijevin johtaman Mariinski-teatterin orkesterin konserteissa 11.–12.8.

Ennenkuulumatonta!

Valoa ja pimeyttä pohditaan 16.8. uniikissa Uneton yö -konsertissa Turun alla kulkevissa luolastoissa. Täysin ainutlaatuisen konsertin – luolastoa ei koskaan muulloin tulla käyttämään konserttitilana – teemana ovat yön eri vaiheet ja esiintyjinä mm. mezzosopraano, viulisti Virpi Räisänen-Midth ja sellisti Martti Rousi. Vastakohtana kuullaan musiikkia auringon noustessa Samppalinnan maauimalassa 17.8. klo 5.47 – auringonnousun hetkellä. Trumpetisti Verneri Pohjola, basisti Antti Lötjönen ja lyömäsoittaja Mikko Kallio tarjoavat jazz-tunnelmia upeassa Kaasukellossa, ja ennakkoluulottomat VPK-iltamat juontaa tänä vuonna pianisti Henri Sigfridsson.

Koskettavaa kamarimusiikkia Turussa ja saaristossa

Turun musiikkijuhlat ottaa varaslähdön 16.7. Kökarin saarella Loisto-sarjaan kuuluvalla konsertilla Meren ja taivaan välissä, jossa kuullaan Jouni Hirvelän teoksen kantaesitys sekä uutta ja vanhaa musiikkia. Saaristoteema jatkuu Soivat kirjeet -konsertissa Sigyn-salissa 7.8., jossa kuullaan kolme tilausteosta ja luetaan vanhaa postireittiä pitkin kuljetettuja kirjeitä. Suomen ykköskitaristi Ismo Eskelinen johdattaa kuulijat taivaalliselle matkalle resitaalillaan Akatemiatalossa 9.8. Kanadan ylistetty supertähti-sopraano Karina Gauvin hurmaa konsertissaan Les Lumiéres de Karina 13.8., ja kotimainen sopraanotähtemme Helena Juntunen kutsuu yleisön jälleen Hellun hellalle, jossa aiheena nyt pelko, Åbo Svenska Teateriin 8.8.

Aboagora sekoittaa tieteen ja taiteen

Aboagora – Turun tori – on symposium, joka pyrkii edistämään tieteiden ja taiteiden välistä vuoropuhelua, luomaan uudenlaisia keskusteluyhteyksiä tieteen- ja taiteentekijöiden välille ja tuomaan ajatustenvaihdon keskelle kaupunkia kaikkien ulottuville. Nyt ensi kertaa, 16.–18.8., järjestettävä symposium sisältää kaikille avoimia, nimekkäiden tiedemiesten pitämiä Agora-luentoja, sirkusta ja kvanttifysiikkaa yhdistävän Quantum Circuksen 17.8., Valokuvakonsertin 15.8. ja uuden musiikin konsertin Järjen tunteet, jossa esiintyjänä Se ensemble, 16.8. Aboagoran huipentuma on Tieteiden ja Taiteiden yö 18.8., jolloin ohjelmaa on molemmin puolin jokea sekä Maaherran makasiinilla että Vähätorilla.

Ihanaa oopperaa

Turun musiikkijuhlasäätiö tuottaa kulttuuripääkaupunkivuoden suurhankkeen Eerik XIV -oopperan Logomoon marraskuussa. Oopperan ystäville on tarjolla herkkupaloja jo musiikkijuhlilla: Turun linnan pihalla nähdään muinaisesta Turusta kertova Opera d’Alvilda in Abo 5.–17.8., Vähätorilla järjestetään ooppera-aarioiden ulkoilmakonsertti 15.8. ja koko perhe pääsee seuraamaan tulevaisuuden Turusta kertovaa Tulevaisuuden retki – Turku 3011 -oopperaa 6.–9.8.

Huipennukset Tuomiokirkossa

Rakastettu Iltapäivän Bach -sarja jatkuu runkonaan Bachin pianopartitat. Eturivin pianistit Risto-Matti Marin, Henri Sigfridsson, Valeria Resjan, Eero Heinonen ja Antti Hotti esiintyvät Tuomiokirkossa iltapäivisin 8.–12.8. Festivaali päättyy Taiteiden Yön tunnelmalliseen Bachia kynttilänvalossa -konserttiin, jossa Bachin upea musiikki täyttää pelkin kynttilöin valaistun kirkon. Solistitähtenä loistaa rakastettu Soile Isokoski.

Mestarikurssit

Turun musiikkijuhlien perinteiset mestarikurssikonsertit Taidemuseossa pidetään keskiviikosta tiistaihin 10.–16.8. Mestarikurssilaisia opettavat tänä vuonna lied-laulussa Soile Isokoski, oopperalaulussa Elisabeth Werres, pianossa Henri Sigfridsson, viulussa Alexander Vinnitski, sellossa ja kamarimusiikissa Erkki Lahesmaa ja sellossa Martti Rousi.

Lipunmyynti

Lippuja Turun musiikkijuhlien tuottamiin tapahtumiin myy Lippupalvelu, www.lippupalvelu.fi. Lippuja yhteistyöhankkeisiin Eerik XIV, Opera d’Alvilda in Abo ja Quantum Circus myy Lippupiste. Turun musiikkijuhlien lippukassa avaa 1.6.2011 Åbo Svenska Teaterin lippukassassa. Nyt julkistettujen konserttien liput tulevat myyntiin ti 8.3. klo 9.

Turku 2011

Seuraavat konsertit ovat osa virallista Turku 2011 -ohjelmaa:
Ariadne auf Mariinsky, Illuminating Mariinsky, Meren ja taivaan välissä, Soivat kirjeet, Aboagora, Quantum Circus, Eerik XIV, Opera d’Alvilda in Abo, Tulevaisuuden retki – Turku 3011

Yhteistyö

Turun musiikkijuhlat saa vuosittain tukea Turun kaupungilta, opetusministeriöltä, säveltaidetoimikunnalta sekä yksityisiltä säätiöiltä, rahastoilta ja henkilöiltä. Tänä vuonna erityisesti Turku 2011-säätiön suuri panostus festivaalin toimintaan näkyy ohjelmassa. Turun musiikkijuhlien toimintaa tukee myös vahvasti paikallinen elinkeinoelämä. Toiminnan tukijoita ovat Turku Energia, Turun Seudun Osuuspankki, Turun Sanomat, Turun Osuuskauppa ja Eastway.

Turun musiikkijuhlat järjestetään 5.-18.8.2011.

http://www.tmj.fi