10.03.2020

Turun musiikkijuhlien 2020 ohjelma on julkaistu kokonaisuudessaan

Kansainvälisten tähtien lisäksi juhlilla on musiikkikaupunkien teemoittama kamarimusiikkikonserttien sarja, kiinnostava luentoja ja keskusteluja sekä vieläkin monipuolisempi musiikillinen tarjonta.

 

TURUN MUSIIKKIJUHLAT 6.-16. elokuuta 2020

Turun musiikkijuhlat järjestetään tänä kesänä 6.-16. elokuuta järjestyksessään 61. kerran.  Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti järjestetyn musiikkifestivaalin ohjelmistosta vastaa toista kertaa kapellimestari Klaus Mäkelä. Festivaalin tarjonnassa on yli 40 konserttia ja muuta tapahtumaa.

Vieraina on tuttuun tapaan kansainvälisiä tähtiä, kuten tämän hetken kysytyimpiin kuuluva sopraano Nadine Sierra ja venäläisen pianokoulun legenda Elisabeth Leonskaja, orkestereita ja ensembleja, kuten Ruotsin radion sinfoniaorkesteri solistinaan huippubaritoni Peter Mattei ja sekä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri solistinaan viulisti Ilya Gringolts. Festivaalin vuoden 2020 residenssisäveltäjä on Pēteris Vasks, joka myös tulee paikalle Turkuun. Viime kesänä juhlien avajaiskonsertissa kuultu amerikkalaisbaritoni Thomas Hampson palaa Turkuun amerikkalaisella resitaaliohjelmalla. Näyttelijät Alina Tomnikov ja Seela Sella tähdittävät kirjallisuutta, teatteria ja musiikkia yhdistäviä konsertteja. Ruissalon telakalla oopperasta tutummat basso Matti Salminen, mezzosopraano Lilli Paasikivi ja sopraano Mari Palo tähdittävät kesäisten laulujen iltoja. Musiikkitarjonta myös monipuolistuu ja laajenee, kun Ruissalon telakalla kuullaan Olavi Uusivirtaa kahtena peräkkäisenä iltana. Taiteiden yönä Domino-salissa puolestaan esiintyy Kasmir ja Logomon Teatro-salissa käynnistyy Ilkka ”Ile” Vainion 60-vuotiskiertue. Laaja ja laadukas kamarimusiikin sarja on tänä vuonna rakennettu musiikkikaupunkien ympärille. Kiinnostavassa keskustelujen ja luentojen sarjassa kuullaan Seppo Kimasta, Laura Kolbea, Klaus Mäkelää, Helena Petäistöä ja Pēteris Vasksia. Festivaali päättyy konserttiin, jossa kuullaan ensin klassinen Schumannin Dichterliebe tenori Tuomas Katajalan ja pianisti Naoko Sonodan tulkitsemana ja sitten Sir Peter Maxwell Davies’in kulttiteos Eight Songs for a Mad King, jossa kuninkaan roolin esittää baritoni Thomas Florio. Juhlilla vierailevat niin Gringolts-jousikvartetti Zürichistä kuin Vertavo-jousikvartetti Oslosta.

Jo aiemmin on julkaistu festivaalin varaslähtökonsertti 28.7., jossa esiintyvät tenori Juan Diego Flórez ja pianisti Vincenzo Scalera, sekä kontratenori Franco Fagiolin ja Baselin kamariorkesteri konsertti 4. lokakuuta, ja amerikkalaismezzo Joyce DiDonaton ja barokkiensemble Il Pomo d’Oron konsertti 7. joulukuuta. Musiikkijuhlat laajentaa näin konserttitarjontaansa enemmän ympärivuotiseksi tarjoten valikoituja ja ainutkertaisia huippuhetkiä musiikin ystäville.

 

Pianisti Elisabeth Leonskaja avaa Turun musiikkijuhlat 6. elokuuta

Pianon legenda Elisabeth Leonskaja esiintyy Turun musiikkijuhlien avajaiskonsertissa 6. elokuuta klo 19 Turun Konserttitalossa. Hän esittää Ludwig van Beethovenin kolme viimeistä sonaattia pianolle. Konsertti juhlistaa samalla Beethovenin syntymän 250-vuotisjuhlaa.

Musiikkikaupunkien mukaan teemoitettu kamarimusiikkikonserttien sarja vie Pietariin, Wieniin, Pariisiin ja Leipzigiin. Seppo Kimasen, Laura Kolben ja Helena Petäistön teemoitetut luennot täydentävät konsertteja.

Perjantaina 7.8. kuullaan Pietari-teemainen konsertti Sigyn-salissa, jossa esiintyvät basso Markus Suihkonen, viulisti Nikita Boriso-Glebsky, sellistit Klaus Mäkelä ja Torleif Thedéen ja pianistit Martin James Bartlett ja Juho Pohjonen. Ohjelmassa on Dmitri Šostakovitšin, Modest Musorgskin, Galina Ustvoltskajan ja Pjotr Tšaikovskin musiikkia.

Pariisille on omistettu kaksi konserttia. Pariisi I -konsertissa 9.8. Sigyn-salissa esiintyvät pianisti Nino Gvetadze, viulistit Andrej Power ja Elise Båtnes, alttoviulisti Catherine Bullock, sellisti Torleif Thédeen ja harpisti Päivi Severeide. Ohjelmassa on Ravelin, Debussyn, Couperinin ja César Franckin musiikkia. Pariisi II -konsertissa 10.8. Turun linnassa puolestaan kuullaan Satien, Debussyn ja Ravelin musiikkia Torleif Thedéenin, pianisti Antti Siiralan ja norjalaisen Vertavo-jousikvartetin tulkitsemana.

Leipzig-teemakonsertissa 13.8. Betel-kirkossa J.S. Bachin, Robert ja Clara Schumannin ja Felix Mendelssohnin musiikkia tulkitsevat viulistit Elise Båtnes ja Essi Höglund, alttoviulisti Catherine Bullock, sellisti Louisa Tuck, pianisti Antti Siirala ja Gringolts-jousikvartetti.

Musiikin mekaksi kutsuttu Wien esitellään myös kahden konsertin kautta. Wien I -konsertti Betel-kirkossa yhdistää Haydnin Auringonnousu-jousikvarteton (Gringolts-kvartetti) ja Beethovenin sonaatin pianolle lisänimeltään Kuutamo (Naoko Sonoda). Wien II -konsertissa tenori Tuomas Katajala, viulisti Essi Höglund, alttoviulisti Catherine Bullock, sellisti Senja Rummukainen ja pianistit Nino Gvetadze ja Naoko Sonoda tulkitsevat Turun linnassa monipuolisen ohjelman, jossa kuullaan mm. Schubertin iki-ihanat An die Musik, Die Forelle ja Erlkönig.

 

Näyttelijälegenda Seela Sella, sopraano Pia Freund ja pianisti Kristian Attila kahtena iltana Sigyn-salissa

Seela Sella lausuu tunnettujen taiteilijaparien kirjeitä kahdessa musiikkia ja runoutta yhdistelevässä esityksessä 10. ja 12.8. Taiteilijaparien (mm. Sibelius ja Kuula) vaiheita ja elämäntuntoja käsittelevä teos kertoo siitä, mitä on merkinnyt olla yksin ja yhdessä, kukoistaa, kasvaa ja luopua, olla keskellä luomista ja hävitystä. Perinteiset ja uudemmat suomalaisen laulumusiikin helmet keskustelevat mm. Aino Sibeliuksen ja Alma Kuulan kirjeiden sekä Katri Valan, L. Onervan ja Aila Meriluodon runojen kanssa. Säveltäjinä ovat mm. Sibelius, Kuula, Madetoja, Kilpinen, Attila ja Ilkka Kuusisto.

 

Alina Tomnikov tulkitsee Tolstoita Turun linnassa 15.8.

Nuorempaa näyttelijäkaartia edustava Alina Tomnikov lukee otteita Leo Tolstoin Kretuzer-sonaatista suomeksi ja venäjäksi Turun linnassa. ”Tämän Kreutzer-konsertin lähtökohta on Beethovenin ikoninen Kreutzer-sonaatti, jonka innoittamana Janáček sävelsi jousikvartettonsa, Tolstoi kirjoitti romaaninsa ja jotka yhdistetään konsertissa Alina Tomnikovin lukemilla otteilla”, kertoo taiteellinen johtaja Klaus Mäkelä. Tomnikovin kanssa lavalle nousevat viulisti Essi Höglund, pianisti Naoko Sonoda ja Vertavo-jousikvartetti.

 

Turun musiikkijuhlien vuoden 2020 residenssisäveltäjä on Pēteris Vasks.

Latvialainen Pēteris Vasks kuuluu aikamme arvostetuimpiin ja suosituimpiin nykysäveltäjiin. Vasks tulee itse paikalle Turkuun ja hänen teoksiaan kuullaan useammassa konsertissa. Vasks-gaala järjestetään lauantaina 8.8. Turun konserttitalossa. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri johtajanaan Klaus Mäkelä tulkitsevat Vasksin viulukonserton Distant LIght ja ohjelmassa on myös Music Dolorosa ja kolme latvialaista kansanlaulua. Gringoltsin, kamariorkesterin ja Mäkelän ohella esiintyjinä ovat sopraano Aurora Marthens, sellisti Louisa Tuck, huilisti Kerttu Aalto-Setälä ja pianisti Juho Pohjonen.

”Muistan vielä sen hetken, kun ensimmäisen kerran kuulin Pēteriksen musiikkia. Viulukonsertto ’Kaukainen valo’ avasi ikkunan minulle aivan uuteen maailmaan ja siitä hetkestä lähtien olen ollut hänen suurenmoisen musiikkinsa ihailija. Nyt olen todella ylpeä, että saamme juuri hänet vieraaksemme Turun musiikkijuhlille”, iloitsee festivaalin taiteellinen johtaja ja Vasks-gaalan johtava Klaus Mäkelä, joka myös keskustelee Vasksin kanssa saksaksi ja tulkaten itse suomeksi ennen konserttia.

 

Matti Salminen, Lilli Paasikivi ja Mari Palo Ruissalon telakalla

Oopperan kuninkaalliset palaavat iskelmän ja kesäisten laulujen nostalgisiin tunnelmiin Ruissalon telakalla, kun basso Matti Salminen, mezzosopraano Lilli Paasikivi ja sopraano Mari Palo nousevat lavalla viulisti Petteri Iivosen, pianisti Jukka Nykäsen ja kontrabasisti Eero Ignatiuksen kanssa kahtena iltana 10.8. ja 11.8.

 

Amerikkalainen baritonitähti Thomas Hampson palaa Turkuun.

Amerikkalaisbaritoni Thomas Hampson palaa Turkuun omalla resitaalilla 15.8. klo 19 Turun Konserttitalossa. Songs of America -konsertissa esitellään amerikkalaista repertuaaria, jota Hampson on halunnut tehdä tunnetuksi. Hampsonin pianistina on Vlad Iftinca. Ohjelmisto on upea musiikillinen panoraama amerikkalaista melodiaa sekä toisaalta Cole Porterin ja Bernsteinin musiikkia. Konsertin ohjelma on täydellisenä musiikkijuhlien sivuilla.

Viime kesänä esiintymisensä Turussa peruuttanut amerikkalaissopraano Nadine Sierra nousee  Thomas Hampsonin kutsusta lavalle myös tässä konsertissa.

Amerikkalaissopraano Nadine Sierran konsertti Turun filharmonisen orkesterin ja kapellimestari Lorenzo Passerinin kanssa Turun konserttitalossa 13.8. klo 18 on julkaistu jo aiemmin.

”Viime kesänä Nadine Sierra joutui valitettavasti peruuttamaan esiintymisensä, mutta nyt hän esiintyykin sitten kahdessa konsertissa eli TFO:n solistina 13.8. ja Hampsonin kutsusta tämän resitaalissa 15.8. special guestina, joten yleisön pitkä odotus palkitaan kyllä ruhtinaallisesti”, toteaa Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.

 

Kakolassa kamarimusiikkia

Perjantaina 14.8. norjalainen Vertavo-jousikvartetti esiintyy Kakolan salissa, jonka sisäänkäynti on muutaman askeleen päässä kuuluisasta funikulaarista. Konsertissa kuullaan Jaakko Kuusiston, Fanny Mendelssohnin, Caroline Shaw’n ja Anonín Dvorákin musiikkia. Norjalaisessa Vertavo-kvartetissa soittavat viulistit Øyvor Volle ja Annabelle Merare, alttoviulisti Berit Cardas ja sellisti  Bjørg Lewis.

 

Kotikonsertit Aino ja Jarkko Ruoholan luona ja arkkipiispan residenssissä.

Aino ja Jarkko Ruoholan kotikonsertissa 8.8. esiintyvät viulisti Elise Båtnes ja sellistit Louisa Tuck ja Klaus Mäkelä. Arkkipiispan kotikonsertti 15.8. toteutetaan yhteistyössä Turun Kirjamessujen kanssa ja runoilija Johanna Venhon runojen ohella kuullaan musiikkia viulisti Essi Höglundin ja sellisti Senja Rummukaisen tulkitsemana.

 

Olavi Uusivirta, Kasmir ja Ile Vainio ensimmäistä kertaa Turun musiikkijuhlilla

Emma-palkittu Olavi Uusivirta esiintyy Turun Ruissalon telakalla kahtena peräkkäisenä iltana 12. ja 13.8. Vastikään uuden albumin julkaissut Kasmir puolestaan esiintyy Turun Taiteidenyönä pianisti Lasse Piiraisen kanssa Dominossa 13.8.

Vuonna 2020 60 vuotta täyttävä Ilkka ”Ile” Vainio aloittaa 60-vuotisjuhlakiertueensa musiikkijuhlilta:  Koko kansan laulut –konsertti kuullaan Logomon Teatrossa 12.8.

”Turun musiikkijuhlat on kaikkien turkulaisten tapahtuma, joten haluamme tarjota mahdollisimman monipuolista ohjelmistoa pääpainon ollessa yhä kuitenkin vahvasti klassisessa musiikissa. Kuuntelemme tarkalla korvalla sitä, mitä asiakkaamme toivovat ja hyödynnämme kaiken palautteen tehdäksemme vielä parempaa tapahtumaa”, sanoo Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.

 

Yllämainittujen konserttien lisäksi koko muu laaja ja monipuolinen Turun musiikkijuhlien ohjelma löytyy musiikkijuhlien sivuilta www.tmj.fi

 

Turun musiikkijuhlien mestarikurssit

Niklas Pokin ja Antti Siiralan pianon mestarikurssit jatkuvat 14.-18.8.2020.

 

Kertauksena: Turun musiikkijuhlat on jo aiemmin julkaissut muutamia konsertteja myös elokuun festivaalikauden ulkopuolella.

 

Juan Diego Florez & Vincenzo Scalera 28.7.

Huipputenori Juan Diego Flórez saapuu vihdoin Turkuun pianistinaan Vincenzo Scarela. Flórez on maailman kysytyimpiä oopperalaulajia ja häntä on luonnehdittu mm. oopperan Roger Federeriksi.

 

Nadine Sierra & Turun filharmoninen orkesteri 13.8.

Sopraano Nadine Sierra esiintyy Turun filharmonisen orkesterin solistina 13.8. kapellimestarinaan Lorenzo Passerin. Konsertin ohjelmisto on varmistunut ja löytyy kokonaisuudessaan musiikkijuhlien sivuilta.

 

Peter Mattei & Ruotsin radion sinfoniaorkesteri 14.8.

Turun musiikkijuhlat tuo Turkuun Ruotsin radion sinfoniaorkesterin, joka esiintyy festivaalilla perjantaina 14. elokuuta 2020 klo 19. Solistina festivaalin taiteellisen johtajan, kapellimestari Klaus Mäkelän johtamassa konsertissa on ruotsalaisbaritoni Peter Mattei. Ohjelmassa on Ravelin Le Tombeau de Couperin (Couperinin hauta), Mozartin aarioita baritonille ja Sibeliuksen sinfoniat 6 ja 7.

 

Franco Fagioli & Baselin kamariorkesteri 4.10.

Turun musiikkijuhlien Agrippina-oopperassa yleisön hurmannut kontratenori Franco Fagioli saapuu Turkuun Baselin kamariorkesterin kanssa ja Mozart-ohjelmalla, joka on julkaistu kokonaisuudessaan musiikkijuhlien sivuilla. Konsertti ajoittuu samaan viikonloppuun Turun Kirjamessujen kanssa, joiden vuoden 2020 poikkitaiteellinen teema on musiikki.

 

Joyce DiDonato & Il Pomo d’Oro 7.12.

Maanantaina 7. joulukuuta 2020 klo 19 Turun Konserttitalossa hemmotellaan barokkimusiikin ystäviä amerikkalaismezzo Joyce DiDonaton ja Il Pomo d’Oro -barokkiorkesterin konsertilla. Joyce DiDonato: My Favourite Things -konsertissa kuullaan mezzosopraanon suosikkiaarioita sellaisilta säveltäjiltä kuin Monteverdi, Händel ja Gluck. Ohjelma on kokonaisuudessaan musiikkijuhlien sivuilla.  Joyce DiDonato palkittiin vastikään Grammyllä vuoden parhaasta klassisesta soolovokaalialbumista.

 

Liput kaikkiin Turun musiikkijuhlien konsertteihin tulevat myyntiin kaikissa Lippupisteen toimipisteissä 11.3. klo 9.  

 

Festivaalin taiteellisena johtajana toimii kapellimestari Klaus Mäkelä, joka vastaa myös vuoden 2021 ohjelmasta.

 

***

Lipunmyynti

Turun musiikkijuhlien lippuja myy Lippupiste kaikissa Lippupisteen toimipaikoissa ja R-kioskeilla kautta maan sekä osoitteesta www.lippu.fi.

Lippujen varaus- ja myyntipalvelu sekä ostamisen neuvonta, puh. 0600 900 900. Puhelun hinta 1,98 €/min + mpm/pvm (Palvelu on avoinna ma-la klo 9-21, su klo 10–18).

Lippuja konserttiin voi ostaa myös Turun Konserttitalon Turun filharmonisen orkesterin lipunmyynnistä (Aninkaistenkatu 9) to-pe klo 12-16: Puh. (02) 262 0333, kulttuuri.myynti@turku.fi. Varauksia otetaan vastaan myös Turun musiikkijuhlien toimistossa: +358 (0)40 632 3397, info@tmj.fi.

 

Turun musiikkijuhlien vuoden 2020 esiintyjät:

 

Kerttu Aalto-Setälä

Kristian Attila

Martin James Bartlett

Catherine Bullock

Elise Båtnes

Nikita Boriso-Glebsky

Juan Diego Flórez

Thomas Florio

Pia Freund

Ilya Gringolts

Nino Gvetadze

Thomas Hampson

Jenni Haukio

Camilla Hoitenga

Essi Höglund

Vlad Iftinca

Eero Ignatius

Petteri Iivonen

Tuomas Katajala

Eija Kankaanrinta

Kasmir

Seppo Kimanen

Laura Kolbe

Uli Kontu-Korhonen

Eveliina Kytömäki

Elisabeth Leonskaja

Mikko Luoma

Aurora Martens

Peter Mattei

Klaus Mäkelä

Jukka Nykänen

Lilli Paasikivi

Mari Palo

Lorenzo Passerini

Helena Petäistö

Jerry Piipponen

Lasse Piirainen

Johannes Piirto

Juho Pohjonen

Andrej Power

Nadine Sierra

Senja Rummukainen

Matti Salminen

Vincenzo Scalera

Seela Sella

Päivi Severeide

Antti Siirala

Naoko Sonoda

Markus Suihkonen

Andreas Sundén

Torleif Thedéen

Alina Tomnikov

Louisa Tuck

Ville Urponen

Olavi Uusivirta

Ilkka ”Ile” Vainio

Pēteris Vasks (residenssisäveltäjä)
Johanna Venho

Tuulia Ylönen

 

Gringolts-jousikvartetti

Vertavo-jousikvartetti

 

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

Ruotsin radion sinfoniaorkesteri

Turun filharmoninen orkesteri