03.08.2011

Turun musiikkijuhlia vietetään suuremmin kuin koskaan

Turun musiikkijuhlien ohjelmassa on tänä vuonna yli 50 konserttia. Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti järjestetyn musiikkifestivaalin teemana on kulttuuripääkaupunkivuonna ”valo”.

Turun musiikkijuhlia vietetään tänä vuonna 5.-18.8. Taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu on valinnut vuoden teemaksi valon ja varjon, ja teeman mukaan konsertteja pidetään mm. pimeydessä kaupungin alla olevassa luolassa ja auringon nousun hetkellä Samppalinnan uimastadionilla. Suurimpiin konsertteihin kuuluvat spektaakkelimainen Avajaiskonsertti, John Malkovichin tähdittämä kamarioopperanäytelmä The Giacomo Variations, Valeri Gergijevin johtaman Mariinski-teatterin orkesterin vierailut sekä päätöskonsertti Bachia kynttilänvalossa, jossa solisteina esiintyvät mm. Topi Lehtipuu ja Soile Isokoski. Musiikkijuhlien tämän vuoden nimikkosäveltäjä on Sebastian Fagerlund, jonka teoksia kuullaan kolmessa eri konsertissa.

Lipunmyynti Turun musiikkijuhlille on ollut vilkasta. Osa tapahtumista on jo myyty loppuun mutta suurimpaan osaan konsertteja on vielä lippuja. Lippuja myy Lippupalvelu (yhteistyöproduktioihin Alvilda in Abo ja Quantum Circus lippuja myy Lippupiste).

Upea Avajaiskonsertti sytyttää musiikkijuhlat

Turun musiikkijuhlat avataan perjantaina 5.8. klo 18 Turun konserttitalolla. Avajaiskonsertissa Turun filharmonista orkesteria johtaa ranskalainen kapellimestari François-Xavier Roth ja solisteina esiintyvät tenori Topi Lehtipuu ja käyrätorvisti Ville Hiilivirta. Ohjelmassa on Sebastian Fagerlundin palkittu Ignite, Benjamin Brittenin Serenadi tenorille, käyrätorvelle ja jousille sekä Igor Stravinskin Kevätuhri, josta nähdään upea audiovisuaalinen versio: lavalle nousevat orkesterin lisäksi neljä pohjoisafrikkalaista breakdance-tanssijaa, joita säestävät Stravinskin musiikin lisäksi elokuva ja simulaatio kuulijan aivoissa tapahtuvista reaktioista.

John Malkovich ja Valeri Gergijev festivaalin suurimpia tähtiä

Turun musiikkijuhlien suurimpiin vierailuihin kuuluvat John Malkovichin tähdittämä kamarimusiikkinäytelmä The Giacomo Variations, joka esitetään konserttitalossa 6. ja 7.8., sekä Mariinski-teatterin orkesterin vierailu kapellimestarilegenda Valeri Gergijevin johdolla niin ikään konserttitalossa 11. ja 12.8.

The Giacomo Variations on naistenmies Casanovan muistelmiin pohjautuva näytelmä, jonka musiikkina kuullaan kohtauksia W. A. Mozartin ja Lorenzo Da Ponten rakastetuista oopperoista Figaron häät, Don Giovanni ja Così fan tutte. Maailmankuulua Wiener Akademi -periodisoitinorkesteria johtaa Martin Haselböck ja lavalla nähdään John Malkovichin lisäksi mm. elokuvasta Seitsemän vuotta Tiibetissä tuttu näyttelijä Ingeborga Dapkunaite, sopraano Sophie Klußmann ja baritoni Florian Boesch.

Konsertissa Ariadne auf Mariinsky 11.8. kuullaan konserttiversio Richard Straussin oopperasta Ariadne auf Naxos, jossa 17 solistia pääsee esittelemään venäläistä oopperaosaamista. Perjantaina 12.8. vuorossa on Turun musiikkijuhlien valo-teeman mukaan nimetty konsertti Illuminating Mariinsky. Loistokkaan konsertin ohjelmassa on otteita Tšaikovskin Joutsenlampi-baletista, Tšaikovskin 3. sinfonia sekä Šostakovitšin 9. sinfonia.

Bach-huumaa Tuomiokirkossa

Musiikkijuhlien suosittu Iltapäivän Bach -sarja pidetään tänä vuonna maanantaista perjantaihin 8.–12.8. Esiintyjinä ovat viisi Suomen eturivin pianistia Risto-Matti Marin, Henri Sigfridsson, Valeria Resjan, Eero Heinonen ja Antti Hotti. Tuomiokirkon Bach-tunnelmissa vietetään myös päätöskonsertti Bachia kynttilänvalossa Taiteiden yönä 18.8. klo 23. Tunnelmallisen konsertin solisteina ovat sopraano Soile Isokoski, tenori Topi Lehtipuu ja baritoni Riku Pelo, kuorona toimii Key Ensemble ja orkesterina Suomalainen barokkiorkesteri. Konsertin ohjelmassa on Bachin kaksi kantaattia ja Arvo Pärtin meditatiivinen Fratres. Konsertti, ja festivaali, päättyy koskettavasti Soile Isokosken soolokantaattiin ”Ich habe genug”.

Musiikkijuhlien ohjelmassa ovat myös Tuomiokirkon iltamusiikki -konsertit 9. ja 16.8., joissa esiintyvät urkurit Ines Maidre ja Otto M. Krämer, sekä Juhlajumalanpalvelus 14.8., jossa kuullaan Bachin kantaatti.

Konsertteja maan alla ja päällä

Valo-teemavuosi huipentuu Samppalinnan yhdysluolastossa 16.8. klo 18 ja 21 järjestettävään uniikkiin konserttiin Uneton yö. Maan alla kulkeva luolasto on saatu konserttikäyttöön vain tämän ainoan kerran. Yleisö kuljetetaan maanalaiseen konserttitilaan, jossa esiintyvät mezzosopraano ja viulisti Virpi Räisänen-Midth, harmonikkataiteilija Janne Rättyä, sellisti Martti Rousi ja kitaristi Ismo Eskelinen. Konsertin aikana käydään läpi yön eri tunnelmia serenadeista painajaisiin ja lopulta aamun sarastukseen. Tunnelmia tehostetaan valosuunnittelulla, joka leikittelee pimeyden eri sävyillä.

Seuraavana aamuna 17.8. klo 5.47 Samppalinnan maauimalassa on vuorossa Auringon noustessa, joka alkaa Laivaston Soittokunnan Vaskikvintetin soittamalla puolustusvoimien herätyssignaalilla ja päättyy Key Ensemblen laulamaan Finlandia-hymniin.

Yö-teemaa mukailee myös kitaravirtuoosi Ismo Eskelinen konsertissaan Aurinko ja kuu Akatemiatalolla 9.8. klo 19. Konsertin ensimmäinen puolisko, jossa kuullaan Sibeliusta ja Britteniä, maalailee yön tunnelmia, kun taas toinen puoli johdattaa polttavaan Espanjan aurinkoon mm. Albenizin ja de Fallan sävelin. Konsertin huipentuma on Sebastian Fagerlundin uuden kitarateoksen Kromos kantaesitys.

Hehkeät sopraanot Helena Juntunen ja Karina Gauvin

Sopraano Helena Juntunen hurmasi yleisön viime vuonna railakkaassa Hellun hellalla -illassa. Tämän vuoden Hellun hellalla järjestetään Åbo Svenska Teaterissa maanantaina 8.8. klo 19 ja illan teemana on pelko. Hellun seurana ovat baritoni Florian Boesch, pianisti Jukka Nykänen ja tutkija Mikko Sams, ja illan aikana kuullaan ainakin Mozartia, Kuulaa, Schubertia ja Lloyd Webberiä. Kanadan ”superstar soprano” Karina Gauvin esiintyy Sigyn-salissa lauantaina 13.8. klo 18 pianisti Maciej Pikulskin kanssa. Les Lumiéres de Karina -konsertissa kuullaan musiikkia mm. Bizet’ltä, Weilliltä ja Coplandilta.

Sirkusta ja oopperaa keskiajasta tulevaisuuteen

Musiikkijuhlien ohjelmassa on myös kaksi oopperaa ja sirkusesitys. Italialaisen Carlo Agostino Badian vuonna 1692 säveltämän Alvilda in Abo -oopperan tapahtumapaikaksi on merkattu ”Abo, metropoli della Finlandia” ja pääroolissa on merirosvoamatsoni Alvilda, jota esittää sopraano Mari Palo. Oopperasta on kahdeksan esitystä 5.–17.8. Tulevaisuuteen kurkkaava Tulevaisuuden retki – Turku 3011 taas on turkulaisten koululaisten työpajoissa syntynyt ooppera, jossa liika varovaisuus heitetään nurkkaan. Quantum Circus on osa Future Circus -festivaalia, ja sen ensi-ilta 17.8. kuuluu Aboagoran konserttiohjelmaan.

Kantaesityksiä saaristoteemalla

Turun musiikkijuhlat otti varaslähdön Loisto-sarjaan kuuluneella Meren ja taivaan välissä -konsertilla Kökarissa 16.7. Konsertti ja kantaesitetty Jouni Hirvelän teos Tatuoitu kivi saivat erittäin positiivisen vastaanoton. 7.8. Turkuun saapuvat Soivat kirjeet, jotka ovat Tukholmasta Turkuun vanhaa postireittiä pitkin matkanneita tilausteoksia. Kaikkien kolmen tilausteoksen lisäksi konsertissa kuullaan vanhoja kirjeitä, jotka ovat aikoinaan kulkeneet postireittiä pitkin.

Erilaisia konserttielämyksiä

Turun musiikkijuhlien kestosuosikin VPK-iltamien teemana on tänä vuonna ”Valovoimaa”. Lavalle nousevat tuttuun tapaan joukko musiikkijuhlien taiteilijoita, joiden joukossa tänä vuonna ovat ainakin karismaattiset Topi Lehtipuu, Martti Rousi ja Henri Sigfridsson. Maanantaina 15.8. Akatemiatalolla koetaan Valokuvakonsertti, jossa musiikin avulla luodaan mielikuvia Pentti Sammallahden valokuvien ympärille. Järjen ja tunteiden suhdetta pohditaan Se ensemblen konsertissa Järjen tunteet Sibelius-museossa 16.8. klo 19. Konsertin ohjelmassa on uutta musiikkia koti- ja ulkomaisilta säveltäjiltä. Jazz-tunnelmiin päästään Kaasukellossa perjantaina 12.8. ja lauantaina 13.8., kun trumpetisti Verneri Pohjola, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Mika Kallio esittelevät Suomen parhaimmistoon kuuluvaa jazz-osaamistaan konsertissa Yön muunnelmia.

Tiede ja taide sekoittuvat Aboagorassa

Turun musiikkijuhlat järjestää yhdessä Turun yliopiston kulttuurihistorian laitoksen ja Åbo Akademin Donner-instituutin kanssa kansainvälisen symposiumin Aboagora, jonka tarkoituksena on edistää tieteiden ja taiteiden välistä vuoropuhelua. Symposiumin ohjelmassa on kaikille avoimia Agora-luentoja sekä workshopeja ja konsertteja. 16.–18.8. järjestettävän Aboagoran teemana on ”Rethinking Enlightenment”. Avausvuoden jälkeen Aboagora jatkaa toimintaansa vaihtuvin teemoin, pysyvänä tehtävänään tieteen ja taiteen suhteen uudelleenarvioiminen.

Kolme raikasta ulkoilmatapahtumaa

Maanantaina 15.8. klo 19 Vähätori muuttuu aidoksi italialaiseksi piazzaksi, kun Turun musiikkijuhlat tuo torin ulkoilmalavalle kokonaisuuden italialaisen oopperan kermaa Monteverdistä Pucciniin konsertissa 300 vuotta rakkautta italiaksi. Lavalle nousevat mm. Mari Palo ja Kaisa Ranta, sopraano, Tuomas Katajala, tenori ja Sören Lillkung, baritoni. Musiikkijuhlien taiteilijat esiintyvät samalla lavalla myös Taiteiden Yön Ulkoilmakonsertissa 18.8. n. klo 21. Taiteiden yönä järjestetään myös Akatemiatalon edustalla Aboagoran ohjelmaan kuuluva Tieteiden ilta.

Tutustu säveltäjiin Meet the Composers -tilaisuuksissa

Turun musiikkijuhlat järjestää kaksi Meet the composers -tilaisuutta festivaalin aikana. Sunnuntaina 7.8. klo 16.30 professori Johannes Brusila haastattelee Soivat kirjeet -konsertin tilaisteosten säveltäjiä Britta Byströmiä, Sebastian Fagerlundia ja Ella Grüssner Cromwell-Morgania. Säveltäjät ja muusikot purjehtivat Turkuun vanhalla Albanus-kaljaasilla, joka kiinnitetään Sigyn-salin rantaan. Meet the composers järjestetään laivalla.

Musiikkijuhlien nimikkosäveltäjän Sebastian Fagerlundin voi tavata myös Meet the composer -tilaisuudessa Akatemiatalolla 9.8. klo 18. Toimittaja Outi Paananen haastattelee Fagerlundia, jonka kitarateoksen Kromos Ismo Eskelinen kantaesittää tilaisuuden jälkeen konsertissa Aurinko ja kuu klo 19. Meet the composers -tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Mestarikursseilta tulevia tähtiä

Turun musiikkijuhlien suosituilla mestarikursseilla opettavat tänä vuonna liediä Soile Isokoski, viulua Alexander Vinnitski, selloa Martti Rousi ja Erkki Lahesmaa, kamarimusiikkia Erkki Lahesmaa ja pianoa Henri Sigfridsson. Mestarikurssioppilaat esiintyvät taidemuseon Lounaskonserteissa 10.–12. ja 16.8. klo 12.30.

Turun musiikkijuhlien ohjelma
PERJANTAI 5.8.
18.00 Konserttitalo Avajaiskonsertti
21.00 Turun linna Alvilda in Abo
LAUANTAI 6.8.
15.00 Linnateatteri Tulevaisuuden retki – Turku 3011
19.00 Konserttitalo The Giacomo Variations
SUNNUNTAI 7.8.
14.00 Konserttitalo The Giacomo Variations
16.30 Albanus (Sigyn) Meet the Composers
18.00 Sigyn Soivat kirjeet
21.00 Turun linna Alvilda in Abo
MAANANTAI 8.8.
13.00 Tuomiokirkko Iltapäivän Bach: Risto-Matti Marin
16 & 18 Linnateatteri Tulevaisuuden retki – Turku 3011
19.00 Åbo Svenska Teater Hellun hellalla
TIISTAI 9.8.
14.00 Tuomiokirkko Iltapäivän Bach: Henri Sigfridsson
18.00 Linnateatteri Tulevaisuuden retki – Turku 3011
18.00 Akatemiatalo Meet the Composer
19.00 Akatemiatalo Aurinko ja kuu
20.00 Tuomiokirkko Tuomiokirkon iltamusiikki: Ines Maidre
21.00 Turun linna Alvilda in Abo
KESKIVIIKKO 10.8.
12.30 Taidemuseo Lounaskonsertti
15.00 Tuomiokirkko Iltapäivän Bach: Valeria Resjan
18.00 VPK-talo VPK-iltamat ”Valovoimaa”
TORSTAI 11.8.
12.30 Taidemuseo Lounaskonsertti
16.00 Tuomiokirkko Iltapäivän Bach: Eero Heinonen
19.00 Konserttitalo Ariadne auf Mariinsky
21.00 Turun linna Alvilda in Abo
PERJANTAI 12.8.
12.30 Taidemuseo Lounaskonsertti
17.00 Tuomiokirkko Iltapäivän Bach: Antti Hotti
19.00 Konserttitalo Illuminating Mariinsky
21.00 Turun linna Alvilda in Abo
22.00 Kaasukello Yön muunnelmia
LAUANTAI 13.8.
18.00 Sigyn-sali Les Lumiéres de Karina
21.00 Turun linna Alvilda in Abo
22.00 Kaasukello Yön muunnelmia
SUNNUNTAI 14.8.
10.00 Tuomiokirkko Juhlajumalanpalvelus
MAANANTAI 15.8.
19.00 Vähätori 300 vuotta rakkautta italiaksi
22.00 Akatemiatalo Valokuvakonsertti
TIISTAI 16.8.
12.30 Taidemuseo Lounaskonsertti
15–17 Sibelius-museo Agora
18 & 21 Samppal. luolasto Uneton yö
19.00 Sibelius-museo Järjen tunteet
20.00 Tuomiokirkko Tuomiokirkon iltamusiikki: Otto M. Krämer
21.00 Turun linna Alvilda in Abo
KESKIVIIKKO 17.8.
5.47–6.30 Maauimala Auringon noustessa
15–17 Sibelius-museo Agora
18.00 Logomo Quantum Circus
21.00 Turun linna Alvilda in Abo
TORSTAI 18.8.
14–16 Akatemiatalo Agora
17–21 Akatemiatalo Tieteiden ilta
n. 21 Vähätori Ulkoilmakonsertti
23.00 Tuomiokirkko Bachia kynttilänvalossa

Lyhyt yhteenveto

Kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 Turun musiikkijuhlia vietetään historiallisen suuresti. 14-päiväiseen festivaaliin mahtuu yli 50 konserttia ja tapahtumaa, ja varaslähtö otettiin 16.7. upealla saaristokonsertilla Kökarin saarella. Taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu on valinnut kesän 2011 teemaksi valon ja sen vastaparit varjon ja pimeyden. Vuoden nimikkosäveltäjä on Sebastian Fagerlund.

Valo-teemaa juhlitaan niin maailmankuuluin artistein kuin uudenlaisin konserttikokonaisuuksin. Täysin uusi konsepti on uniikki pimeyden konsertti Turun kaupungin alla kulkevissa luolastoissa, joihin ei pääse koskaan muulloin tutustumaan. Valo-teemaan sopiva jokavuotinen Bachia kynttilänvalossa -konsertti päättää tällä kertaa juhlat, ja solistina kuullaan maailmankuulu sopraanomme Soile Isokoski yhdessä tenori Topi Lehtipuun ja baritoni Riku Pelon kanssa. Topi Lehtipuu myös avaa juhlat: hän on tenorisolisti spektaakkelimaisessa Avajaiskonsertissa, jossa upea sinfoniamusiikki – Turun filharmonista orkesteria johtaa François-Xavier Roth – yhdistyy breakdance-koreografiaan ja eläviin kuvaprojisointeihin. Kamarimusiikkikonserteissa kuullaan huikeita sopraanoja Karina Gauvinia ja Helena Juntusta, kitarataituri Ismo Eskelinen pitää taivaallisen resitaalin ja Iltapäivän Bach -sarjassa hurmaavat tällä kertaa huippupianistit. Luvassa on myös Valeri Gergijevin johtaman Mariinski-teatterin orkesterin kaksi upeaa sinfoniakonserttia, John Malkovichin tähdittämä kamarimusiikkinäytelmä Casanovasta, jazzia Kaasukellossa, lastenoopperaa ja oopperaa Turun linnan pihalla, musiikkia maauimalassa auringon noustessa, tieteitä ja taiteita sekoittava Aboagora-symposium ja kamarimusiikkielämyksiä saaristossa.

Lipunmyynti

Lippuja konsertteihin saa Lippupalvelun myyntipisteistä kautta maan, Åbo Svenska Teaterin lippukassalta kauppakeskus Hansassa (Aurakatu 10) ma–pe klo 12–15 sekä konserttipaikoilta tuntia ennen konsertin alkua. Yhteistyöproduktioihin Alvilda in Abo ja Quantum Circus lippuja myy Lippupiste.

Turku 2011
Seuraavat konsertit ovat osa virallista Turku 2011 -ohjelmaa:
Ariadne auf Mariinsky, Illuminating Mariinsky, Meren ja taivaan välissä, Soivat kirjeet, Aboagora, Quantum Circus, Alvilda in Abo, Tulevaisuuden retki – Turku 3011

http://www.tmj.fi