19.04.2022
Turun musiikkijuhlat vie musiikin Paimion parantolaan
Alvar ja Aino Aallon uran läpimurtona pidetty Paimion parantola on avannut jälleen ovensa koko kansalle. Turun musiikkijuhlat vie musiikin Paimion parantolaan ja järjestää parantolassa upean konsertin 12. elokuuta, jossa esiintyy kansainvälisesti menestynyt pianisti Paavali Jumppanen.
Paimioon tuberkuloosiparantolaksi vuonna 1933 valmistunut, arkkitehtien Aino ja Alvar Aallon suunnittelema rakennus muodostui erääksi funktionalismin merkittävimmäksi rakennukseksi maailmalla. Sairaala on myös yksi Museoviraston määrittelemistä valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä Suomessa. Paimion sairaala on vuodesta 2004 lähtien ollut Unescon maailmanperintösopimuksen Suomen aieluettelossa. Tällä hetkellä rakennuksesta vastaa Paimion parantola -säätiö, joka kuvailee rakennuksen kunnostuksen jälkeistä aikaa Paimion parantolan toisen matkan aluksi. Turun kaupunki on yksi säätiön perustajista.
Turun musiikkijuhlat vie musiikin Paimion parantolaan vuoden 2022 elokuussa, kun parantolan salissa nähdään pianisti Paavali Jumppanen. Jumppanen on yksi ikäpolvensa aktiivisimmista ja kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaispianisteista. Hän heittäytyy mielellään suurten teoskokonaisuuksien esittämiseen. Kuluvalla kaudella Jumppanen konsertoi kotimaan lisäksi Kiinassa ja Yhdysvalloissa sekä eri puolilla Eurooppaa. Hän vierailee säännöllisesti merkittävimpien suomalaisorkesterien solistina ja on esiintynyt useiden maineikkaiden eurooppalaisorkestereiden kanssa. Näistä mainittakoon BBC-Symphony Orchestra sekä Oslon filharmonikot.
”Paimion parantola on upea paikka. Olemme hyvin iloisia mahdollisuudesta järjestää parantolan tiloissa konsertti. Konsertin yhteydessä on mahdollisuus tutustua upeaan arkkitehtuuriin ja siellä järjestettäviin näyttelyihin ja ylipäänsä nauttia miljööstä. Tulemme varmasti järjestämään muitakin konsertteja parantolassa tulevina vuosina”, toteaa Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.
Ohjelmiston vahva yhteys Alvar Aaltoon
Turun musiikkijuhlien konsertin ohjelmistossa kuullaan Paavali Jumppasen esittämänä esimerkiksi Joonas Kokkosen Viisi bagatellia. Joonas Kokkonen nimitettiin vuonna 1963 Suomen Akatemiaan, jossa hän tutustui akateemikkokollegaansa, arkkitehti Alvar Aaltoon. Keskustelut Aallon kanssa syvensivät Kokkosen entuudestaan arkkitehtonista ajattelutapaa. Säveltäjä ei lämmennyt ajatukselle arkkitehtuurista ”jähmettyneenä musiikkina”. Yhteistä on pikemminkin laajojen kokonaisuuksien kasvattaminen pienistä alkusoluista ja motiiveista.
Aalto suunnitteli Kokkoselle vuonna 1967 nykyisin Villa Kokkosena tunnetun asuintalon Järvenpäähän. Samoihin aikoihin, vuonna 1968, Kokkoselta tilattiin Göteborgin konservatoriota varten uusi pianoteos, Viisi bagatellia pianolle. Bagatelli viittaa sanana johonkin epäoleelliseen ja vähämerkityksiseen, mikä Kokkosen tapauksessa tarkoitti lyhyitä, mutta ytimekkäitä kappaleita. Viisi bagatellia valmistui vuonna 1969 Kokkosen muutettua Aallon suunnittelemaan taloon.
Festivaalin taiteellisen johtajan Klaus Mäkelän suunnittelema konsertti onkin nimetty miljöön ja sisällön mukaan nimellä Arkkitehtuuri.
Joonas Kokkosen Viisi bagatellia -teoksen lisäksi ohjelmassa kuullaan Ludwig van Beethovenin Pianosonaatti nro 29 lisänimeltään Hammerklavier sekä Pierre Boulezin tuotantoa. Konsertti kuullaan Paimion parantolan Metsäsalissa 12. elokuuta 2022 klo 13 ja liput ovat myynnissä Lippupisteellä nyt.
Esityksen kesto noin 1 h 45 min väliajan kanssa.
Turun musiikkijuhlien koko ohjelma.
Turun musiikkijuhlat on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali. Festivaalin perustajana oli vuonna 1960 Turun Soitannollinen Seura. Monipuolinen kaupunkifestivaali tarjoaa yleisölleen korkeatasoista musiikkia, mm. suuria orkesterikonsertteja, kamarimusiikkia, resitaaleja, jazzia, ulkoilmatapahtumia ja konsertteja lapsille. Juhlilla käy vuosittain niin kotimaisia kuin ulkomaisia huippuartisteja. Taiteellisena johtajana toimii kapellimestari ja sellisti Klaus Mäkelä.
Turun musiikkijuhlat järjestetään 15.-28.8.2022.
Festivaalin sivuille