17.08.2015

Turun musiikkijuhlat päättyivät kapulanvaihtoon

Eilen päättyneet 56. kerran järjestetyt Turun musiikkijuhlat päättyivät kapulanvaihtoon päätöskonsertissa Konserttitalolla: Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja 2010-2015, tenori Topi Lehtipuu, siirtyy Helsingin Juhlaviikkojen johtajaksi ja uutena taiteellisena johtajana vuodesta 2016 aloittaa kapellimestari Ville Matvejeff.

Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan ja identiteetin teemojen ympärille rakennetun ohjelman puitteissa kuultiin ja nähtiin lähes 30 konserttia ja tapahtumaa, joiden joukossa oli myös lukuisia pienimuotoisempia ilmaistapahtumia.

”Ylsimme asettamaamme koko festivaalin kävijätavoitteeseen ja olemme tyytyväisiä. Kävijöitä oli kaikki ilmaistapahtumat mukaan lukien 17 000 ja lipunmyynti oli asettamamme tavoitteen mukainen. Koulujen alkua edeltänyt viikonloppu oli säiden puolesta kesän kauneimpia ja helteisimpiä, mikä verotti kävijöitä lauantain ja sunnuntain (8. ja 9. elokuuta) konserttien osalta. Toisaalta osa konserteista oli viimeistä paikkaa myöten loppuunmyytyjä, kuten virolaisen Estonian Voices –lauluyhtyeen konsertti, molemmat Irina Björklundin konsertit, Maria Ylipään ja Marzi Nymanin Kynttilänvalokonsertti Taiteiden yönä sekä Päätöskonserttimme eilen illalla. Orkesterivieraamme Chamber Orchestra of Europe sai myös avajaiskonsertissa 6.8. soittaa lähes täydelle katsomolle”, kertoo Turun musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Liisa Ketomäki.

Tänä vuonna Turun musiikkijuhlat järjesti aiempaa enemmän yleisölle ilmaisia tapahtumia yhteistyössä mm. Turun Ydinkeskustayhdistyksen, STOK:in, Turun kaupunginkirjaston, Sokos Wiklundin, Kauppahallin ja Kauppakeskus Hansan kanssa. ”Tulemme jatkamaan musiikin viemistä Turun keskustaan ihmisten keskelle entistä aktiivisemmin. Saimme ilmaistapahtumista myönteistä palautetta yleisöltä”, sanoo Ketomäki.

Taiteelliselle johtajalle, tenori Topi Lehtipuulle, kesän 2015 festivaalin suunnittelu oli viimeinen ennen siirtymistä Helsingin Juhlaviikkojen johtajaksi. ”Haluan lämpimästi kiittää Turun kaupunkia, yhteistyökumppaneita, taiteilijoita, yleisöä sekä musiikkijuhlien henkilökuntaa. Nämä vuodet Turussa ovat olleet antoisia ja toivotan Turun musiikkijuhlille parasta mahdollista jatkoa”, sanoo Topi Lehtipuu.

Ensi vuonna Turun musiikkijuhlia vietetään 11.-20.8.2016. Ensi kesän festivaalin taiteellisesta suunnittelusta vastaa kapellimestari Ville Matvejeff.

www.tmj.fi