12.07.2011

Turun musiikkijuhlat ottaa varaslähdön kantaesityksellä Kökarilla 16.7.

Kulttuuripääkaupunki Turku tulee Ahvenanmaalle, kun Turun musiikkijuhlien varaslähtökonsertti pidetään Kökarin kirkossa 16. heinäkuuta. Konsertti on osa kulttuuripääkaupunkiohjelmaa.

Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty musiikkifestivaali Turun musiikkijuhlat ottaa tänä vuonna varaslähdön Ahvenanmaalla. Konsertti Meren ja taivaan välissä on osa ”Loisto”-konserttisarjaa, joka on yhdeksän lounaissuomalaisen festivaalin yhteistyö. Osa lipputuloista lahjoitetaan Saaristomeren suojeluun.

Tunnelmallinen Meren ja taivaan välissä -konsertti järjestetään Kökarin kirkossa lauantaina 16.7. klo 19. Konsertin ydin on Jouni Hirvelän kesällä 2010 Källskärissä kirjoittaman teoksen Tatuoitu kivi kantaesitys. Teos on kannanotto Itämeren suojelun puolesta. Kantaesityksen ympärille Hirvelä on koonnut jännittävän leikkauksen aikamme musiikista, jota täydentävät n. 400 vuotta sitten sävelletyt Carlo Gesualdon madrigaalit instrumentaalisovituksina.

Konsertissa esiintyvät Veli Kujala, harmonikka ja neljäsosasävelharmonikka, Susanne Kujala, harmonikka, Mikko Raasakka, klarinetti, Matias Häkkinen, cembalo ja Olli-Pekka Martikainen, lyömäsoittimet. Hirvelä on valinnut epätavallisen kokoonpanon kuvailemaan kivien ja kallioiden hyvinkin erilaisia muotoja: toisaalla kivi on pehmeää kuin iho, toisaalla kalliot ovat lohkeilleet vaikuttaviksi railoiksi. Soitinten erilaiset sointivärit kuvaavat kivien epätasaisuutta.

Yksi konsertin erikoisuuksista on Veli Kujalan itse kehittämä neljäsosasävelharmonikka. Soittimella, jossa oktaavi jakautuu 24 säveleen tavallisen 12 sijaan, saa aikaan uudenlaisia sointuja, tiheämpiä äänimassoja ja yllättäviä efektejä. Kujala esittää myös osan kappaleestaan Hyperchromatic Counterpoint.

Kökar valikoitui konserttipaikaksi kauniin, karun luontonsa ansiosta. Meri ja taivas sulautuvat yhteen ainutlaatuisella tavalla Ahvenanmaan saaristossa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Turun musiikkijuhlat järjestää konsertin Ahvenanmaalla. Itse festivaali järjestetään Turussa 5.–18. elokuuta, ja ohjelmassa on yli 50 konserttia kattaen kaiken breakdancesta sinfonia- ja oopperamusiikkiin ja jazziin.

Liput varaslähtökonserttiin maksavat 20/15/10 € ja niitä myy Lippupalvelu. Konserttipaikalla lippuja myydään tuntia ennen konsertin alkua.

http://www.tmj.fi