06.05.2024

Turun musiikkijuhlat mukaan Turun ilmastokaupunkisopimukseen

Turun tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunkialue vuoteen 2029 mennessä. Missiotyöhön osallistuvat kaupunkien kumppaneina myös alueen yritykset ja yhteisöt. Turun musiikkijuhlista tuli tänään virallinen ilmastosopimuskumppani Turun kaupungille.

Euroopan unionin ”100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia vuoteen 2030 mennessä” -missio tukee sataa eurooppalaista kaupunkia saavuttamaan hiilineutraalisuuden vuoteen 2030 mennessä, ja näin toimimaan esimerkkeinä muille Euroopan kaupungeille. Turku päätti hakea mukaan missioon kaupunginhallituksen joulukuussa 2021 tekemällä päätöksellä ja valittiin mukaan vuonna 2022.

Missioon valittujen kaupunkien tulee valmistella ilmastokaupunkisopimus, jonka Euroopan komissio arvioi ja hyväksyy. Sopimus sisältää kaupungin ja kumppaneiden sitoumuksen tavoitella yhdessä hiilineutraalia kaupunkia vuoteen 2029 mennessä sekä tärkeimmät toimenpiteet päästöjen vähentämiseksi ja investointisuunnitelman toimenpiteiden rahoittamiseksi. EU-komissio hyväksyi Turun ilmastokaupunkisopimuksen maaliskuussa 2024 ja totesi Turun ylittäneen EU-mission tavoitteet esimerkiksi ilmastobudjetoinnissa sekä luontostrategiassa. Tunnustusta sai myös vahva yhteistyö alueen korkeakoulujen, yritysten ja yhteisöjen kanssa.

”Alueen toimijat tarvitaan vahvasti mukaan yhteiseen ilmastotyöhön ja hiilineutraalin Turun rakentamiseen. Uusien kumppanien sitoutuminen Turun ilmastokaupunkisopimukseen ja aktiivisiin ilmastotoimiin vauhdittaa alueemme vihreää siirtymää ja vahvistaa myös mainettamme yhtenä johtavista ilmasto- ja luontokaupungeista”, Turun pormestari Minna Arve kertoo.

Kaikki sopimukseen liittyneet uudet kumppanit edistävät merkittävästi yhteisten ilmastotavoitteiden toteuttamista ja jakamista Turussa. Asukkaiden arkea ja vapaa-aikaa koskettavat esimerkiksi Turun Osuuskauppa, Turun Musiikkijuhlasäätiö, Taiteiden talo ja Logomo sekä Turun Palloseura. Alueen kestävän yritystoiminnan kehittämisen ja verkostoitumisen kannalta erityisen arvokasta on myös Turun Kauppakamarin liittyminen mukaan.

Turun musiikkijuhlat tekee pitkäjänteistä ilmastotyötä

Turun musiikkijuhlat haluaa strategiansa mukaisesti kantaa vastuuta ympäristön tulevaisuudesta ja on sen myötä sitoutunut Visit Finlandin Sustainable Travel Finlandin sekä Ekokompassin ympäristöohjelmiin. Ympäristötyö aloitettiin virallisesti vuoden 2022 alussa, kun TMJ:n myynti- ja markkinointipäällikkö Eveliina Salminen nimettiin myös ympäristövastaavaksi. Ekokompassi-sertifikaatin Turun musiikkijuhlat sai vuoden 2023 keväällä ja Sustainable Travel Finland-sertifikaatin vuoden 2024 alussa. Turun musiikkijuhlista tuli 16 muun Turun alueen toimijan kanssa 3.5.2024 Turun kaupungin ilmastosopimuskumppani, jonka myötä vastuullisuus- ja ympäristötyö kehittyy ja kiihtyy entisestään. Tavoitteena on myös luoda kattavaa yhteistyötä muiden Turun ilmastosopimuskumppaneiden kanssa.

”Ympäristötyöstä on tullut osa Turun musiikkijuhlien arkea ja tuotantoprosessia. Olemme tietenkin vielä työn alussa, mutta voin ylpeänä esitellä jo aikaansaatuja kokonaisuuksia ja prosesseja. Föli-yhteistyö, jätehuoltosuunnitelmat, vastuullisuusviestinnän kehittäminen, käsiohjelmien painatuksesta pienempien konserttien osalta luopuminen, henkilöstön laadukas koulutus, saavutettavuuden lisääminen sekä kuljetusten ja logistiikan suunnitelmallisuuden kehitystyö ovat olleet merkittäviä kokonaisuuksia Turun musiikkijuhlien vastuullisuustyössä. TMJ haluaa toimija edelläkävijänä klassisen musiikin kentällä”, kertoo Turun musiikkijuhlien myynti- ja markkinointipäällikkö sekä ympäristövastaava Eveliina Salminen.

Turun musiikkijuhlat järjestetään 8.-29.8.2024.

Etusivu | Turun Musiikkijuhlat

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

16.05.2024

Turun musiikkijuhlat on perustanut ja lanseerannut musiikin ystäville suunnatun Musicophilia-yhteisön

Turun musiikkijuhlat haluaa tiivistää suhdettaan yleisöönsä ja festivaalille tärkeisiin asiakkaisiin. Perinteisen kannatusyhdistyksen sijaan Turun musiikkijuhlat on perustanut ja lanseerannut uuden yhteisön, Musicophilian, joka tarjoaa musiikin ystäville mahdollisuuden kokea festivaalin konsertit ja tapahtumat aivan uudella tavalla.…

16.05.2024

Turun musiikkijuhlien joulukonsertti 2024 tuotetaan yhteistyössä Fondazionen Luciano Pavarottin kanssa

Turun musiikkijuhlien joulukonsertti järjestetään lauantaina 14. joulukuuta kello 18 Turun Konserttitalossa. Turun musiikkijuhlasäätiö tuottaa konsertin yhteistyössä Fondazione Luciano Pavarottin kanssa, jonka puheenjohtajan toimii Luciano Pavarottin leski Nicoletta Mantovani. Mantovani on aiemmin toiminut myös Turun ystävyyskaupungin…

25.04.2024

WAM-sarja saa jatkoa Taiteen talossa – Turun musiikkijuhlat tapahtuman tuottajaksi

Turun musiikkijuhlia vietetään tänä vuonna 8.–31.8. Musiikkijuhlilla on elokuun päätapahtuman ohella ympärivuotisesti konsertteja ja muita tapahtumia. Nyt julkaistaan Wäinö Aaltosen museossa yli 30 vuotta toimineen WAM-sarjan jatkuminen Taiteen talossa. Ensimmäinen konsertti järjestetään 10. syyskuuta 2024.…