05.08.2019

Turun Musiikkijuhlat: Michael Fabiano ja Saara-Sofia Sirén keskustelevat musiikin roolista suomalaisten ja amerikkalaisten koululaisten arjessa

Turun musiikkijuhlilla sunnuntaina 11. elokuuta esiintyvä amerikkalaistenori Michael Fabiano ja Turun musiikkijuhlasäätiön hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén keskustelevat Turun kaupunginkirjaston Studiossa perjantaina 9. elokuuta klo 15-16 musiikin roolista suomalaisessa ja amerikkalaisessa koulujärjestelmässä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Keskustelu käydään englanniksi. Keskustelu on osa musiikkijuhlien paneelikeskustelujen ja luentojen sarjaa.

Michael Fabiano kuuluu aikansa kysytyimpiin tenoreihin, joka esintyy säännöllisesti niin USA:ssa kuin Euroopan oopperataloissa.

Oopperalaulajan uransa ohella Michael Fabiano on vuonna 2016 perustanut hyväntekeväisyysorganisaatio ArtSmartin (www.artsmart.org), jonka tarkoituksena on tarjota maksuttomia laulutunteja lapsille ja nuorille, joilla ei niihin muuten ole varaa ja osana heidän muuta kouluarkeaan. Laulutunnit integroidaan muuhun lukujärjestykseen. Toimintaa on kolmen vuoden jälkeen kymmenessä koulussa Newarkissa, Philadelphiassa, San Franciscossa and New Yorkissa ja oppilaita on yli 180, ja yksittäisiä tunteja on annettu yli 30 000. Organisaatio on voinut osoittaa oppilaiden koulumenestyksen kasvaneen ja osa on siirtynyt parantuneen koulumenestyksen ansiosta yliopisto-opintoihin tai jopa suunnannut musiikin ammattilaisopintoihin.

Perjantain 9.8. keskustelussa Fabiano kertoo ArtSmartista ja Saara-Sofia Sirén puolestaan puhuu suomalaisen koulujärjestelmän julkisesti rahoitetusta taide- ja musiikkikasvatuksesta vertailukohtana.

Fabiano konsertoi sunnuntaina 11. elokuuta klo 19 Turun Konserttitalolla. Konsertti on hänen debyyttinsä Suomessa. Konsertin pianisti vaihtuu: pianisti Eytan Pessen on loukannut kätensä, joten hänen tilallaan kuullaan amerikkalais-italialaista Vincenzo Scaleraa. Scalera kuuluu maailman arvostetuimpiin lied-pianisteihin ja on vuosin varrella esiintynyt mm. Carlo Bergonzin, Montserrat Caballén, José Carrerasin, Renata Scotton ja Vittorio Grigolon kanssa.

Eytan Pessenin mestarikurssi pidetään suunnitellusti.

www.tmj.fi