05.08.2015

Turun musiikkijuhlat juhlii 150-vuotiasta Sibeliusta kansainvälisellä orkesterivierailulla

Turun musiikkijuhlat starttaavat torstaina 6.8. ja jatkuvat aina 15.8. asti.  Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty musiikkifestivaali juhlii tänä vuonna Sibeliuksen 150-vuotisjuhlaa kansainvälisellä orkesterivierailulla ja teemana on musiikki ja identiteetti. Ohjelmassa nähdään myös tunnettuja suomalaisnäyttelijöitä ja lapsille on oma konsertti Seikkailupuistossa. Jo torstaina päivällä, ennen varsinaista avajaiskonserttia, voi turkulainen yleisö nauttia Fourtune-sellokvartetin ilmaisesityksistä Turun ydinkeskustassa.

Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja (2010-2015) tenori Topi Lehtipuu on luonut Turun musiikkijuhlien viimeistä kertaa ennen siirtymistään Helsingin Juhlaviikkojen johtajaksi.  Monipuolinen ohjelma kattaa lähes 30 konserttia ja tapahtumaa.

Turun musiikkijuhlien merkittävien kansainvälisten orkesterivierailujen sarja jatkuu: kesän 2015 orkesterivieraana on BBC:n ”maailman parhaaksi kamariorkesteriksi” nimeämä Chamber Orchestra of Europe.

Turun musiikkijuhlien kansainvälisten orkestereiden vierailusarja jatkuu, kun vuonna 1981 perustettu Chamber Orchestra of Europe (COE) saapuu Turkuun. Sibeliuksen sinfonioiden kokonaislevytysten joukossa yksi levytys nousee useissa yhteyksissä ylitse muiden kaikkien aikojen arvostetuimpana kokonaislevytyksenä: Paavo Berglundin (1928–2012) ja Chamber Orchestra of Europen levytys vuodelta 1998. Turun musiikkijuhlat haluaa nostaa Sibelius-juhlavuoden ohjelmaansa sekä samalla kunnioittaa merkittävän Sibelius-kapellimestarimme Paavo Berglundin elämäntyötä. Paavo Berglundilla oli selkeä oma näkemyksensä erityisen sävyn löytämisestä Sibeliuksen sinfonioissa, kun orkesterina on kevyempi kokoonpano kuin iso sinfoniaorkesteri.

Chamber Orchestra of Europen konsertteja Turun Konserttitalossa on kaksi: 6.8. (festivaalin avajaiskonsertti) ja 8.8. Orkesteria johtaa BBC:n sinfoniaorkesterin ja Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo. Ohjelmassa ovat Sibeliuksen sinfoniat 3, 4, 5, 6 ja 7 sekä Luonnotar. Luonnottaressa solistina on sopraano Anu Komsi. Komsin Luonnotar-tulkinta on kerännyt kiitosta yleisön ja lehdistön keskuudessa ympäri maailmaa. Arvostetun The Guardian –lehden kriitikko A. Clements luonnehti Komsin tulkintaa Lontoon-konsertin jälkeen ”parhaaksi koskaan kuulemistaan”.

Musiikkijuhlat juhlii Sibeliusta myös yhteistyössä Turun kaupunginkirjaston kanssa. Turun kaupunginkirjastossa on 4.-30.8.2015 nähtävillä Pekka Hakon suunnittelema ja tuottama Sibeliuksen maailma –näyttely, jossa Sibeliuksen elämää esitellään 12 teeman kautta: Sibeliuksen maailma – Suosionsa vanki – Lapsuus ja nuoruus – Opiskelijaelämää Helsingissä – Opiskelukaupungit – Taiteilijatoverit Helsingissä – Orkesterimusiikki – Yksinlaulut ja pianomusiikki – Viulukonsertto – Puoliso ja koti – Perhe – Jean Sibelius kotonaan.

Lisäksi Turun musiikkijuhlat ja Turun kaupunginkirjasto järjestävät yhteistyössä luentoja ja pieniä musiikkituokioita kirjaston tiloissa Taiteiden yönä 13.8. Klo 18 Pekka Hako esittelee Sibeliuksen maailma –näyttelyn ja klo 19 Johan Berg luennoi ruotsiksi aiheesta ”I Åbo med Johan, Janne och Jean”. Lisätiedot TMJ:n ja kirjaston näyttelyyn liittyvistä tapahtumista osoitteessa www.tmj.fi  Sibeliuksen maailma –näyttely ja Taiteiden yön konsertit ovat maksuttomia (vapaa pääsy).

Yhteistyö kirjamessujen kanssa jatkuu

Suomen vanhin kirjamessutapahtuma, Turun kansainväliset Kirjamessut sekä Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali, Turun Musiikkijuhlat aloittivat vuonna 2013 poikkitaiteellisen yhteistyön. Perjantaina 7.8. klo 18 järjestetään Sibelius-museossa konsertti Säkenöivä Sibelius- Elämäntarina sanoin ja sävelin. Kirjailija Juha-Pekka Koskinen ja sellisti Jussi Makkonen keskustelevat säveltäjämestari Jean Sibeliuksen elämästä ja tuotannosta tämän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Juha-Pekka Koskinen lukee otteita runomitallisesta uutuusteoksestaan Säkenöivä Sibelius. Jussi Makkonen ja Nazig Azezian ovat esittäneet tarinallista Sibelius-ohjelmaansa viime vuosina Suomessa ja ulkomailla yli 1000 konsertissa noin 300 000 lapselle ja nuorelle.

Turun konsertissa he esittävät tammikuussa 2015 julkaistun Jean Sibelius -levyn ohjelmaa ja konsertin aikana kuullaan myös katkelmia Soiva metsä -lasten kuvakirjasta. Soiva metsä -kirjan on kirjoittanut ja kuvittanut Katri Kirkkopelto. Tilaisuuden aluksi Turun musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Liisa Ketomäki ja Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Jenni Haukio kertovat tapahtumiensa sisällöistä ja yhteistyöstään. Turun musiikkijuhlat ja Turun Kirjamessut kiittävät yhteistyöstä Sibelius-museota.

Konserttilipun hintaan sisältyy pääsy Sibelius-museon näyttelyyn Sydämellisesti Sinun – Jean, Otto & Sibeliusmuseum. Näyttely esittelee Jean Sibeliuksen yhteyksiä Turkuun ja Åbo Akademihin. Näyttelyssä kuljetaan hänen Turussa asuneen ja toimineen setänsä Pehr Sibeliuksen ja laulajatar Ida Ekmanin kautta professori Otto Anderssonin tutkimustyöhön ja säveltäjän ihailuun. Näyttely Sydämellisesti Sinun on avoinna 10.1.2016 asti.

Jeanne d’Arcin jalanjäljissä Hannu-Pekka Björkmanin matkassa

Sunnuntaina 9.8. klo 14 Sigyn-salissa kuljetaan Jeanne d’Arcin jalanjäjissä. Jeanne d’Arcin tarinasta innoituksensa saava konsertti on suomalaisten suosikkinäyttelijän, Hannu-Pekka Björkmanin ja upeaäänisen amerikkalaisen mezzosopraano Kate Lindseyn yhteisesti luoma kokonaisuus, jossa teksti ja musiikki vuorottelevat. Kate Lindsey on tämän hetken kirkkaimpia nuoria oopperataivaan tähtiä. Kate Lindseyn rinnalla ensimmäistä kertaa Turun musiikkijuhlilla esiintyy myös pianisti Gary Matthewman, jonka säännöllisiin resitaalikumppaneihin kuuluvat mm. Dame Kiri Te Kanawa, Sir Thomas Allen ja Mark Padmore. Björkman ja Lindsey ovat työstäneet konsertin dramaturgista rakennetta yhdessä pitkin kevättä 2015 ja Turun musiikkijuhlilla nähtävä uniikki esitys on siis Jeanne d’Arcin jalanjäljissä konsertin maailmankantaesitys.

Eläköön virolainen musiikki!

Turun musiikkijuhlat ja Viron suurlähetystö järjestävät yhteistyössä kaksi konserttia virolaisen musiikin juhlavuoden kunniaksi. Ma 10.8. klo 18 Sigyn-salissa kuullaan Viron lahjakkaimmista nuorista sellisteistä koostuvaa Estonian Cello Ensembleä, jonka jäseniä ovat Johannes Välja, Tehodor Sink, Villu vihermäe, Maarit Kangron, Marius Järvi ja Andreas Lend). Tiistaina 11.8. klo 18 Linnateatterin ravintolassa lavalle nousee Estonian Voices –a cappella –yhtye, joka esittää jazz,- folk- ja pop-vaikutteista musiikkia – enimmäkseen omia sävellyksiään ja sovituksiaan, mutta myös tunnettuja maailmanlaajuisia hittejä. Muun muassa Peder Karlsson The Real Groupista ja Britt Quentin M-Pact:sta ovat huomioineet Estonian Voices -yhtyeen ainutlaatuisen tyylin ja soundin.

Eri taiteilijasukupolvien kohtaamiset ja monikulttuurisuus muodostavat suosittujen kotikonserttien rungon

Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa esitellyt kotikonsertit ovat olleet yleisömenestys, joka saa jatkoa tänä kesänä.

 • 7.8. klo 18.00 MUSIIKKIA VILLAMARJANIEMESSÄ

Sopraano Soile Isokosken ja pianisti Ilkka Paanasen mestarikurssin oppilaat esiintyvät mestarikurssin loppukonsertissa Marjaniemen historiallisessa kartanossa upeassa Ruissalossa. Pianisteina ovat Nuorten pianoakatemian oppilaat. Konsertin alussa tenori Topi Lehtipuu ja Soile Isokoski vaihtavat ajatuksia laulajan työstä ja laulutaiteesta. Marjaniemen kartanon idyllissä kuulija pääsee kokemaan tilan kodinomaisuuden sekä taiteilijasukupolvien kohtaamisen. Kartanossa on mahdollisuus ruokailla konsertin yhteydessä.

 • 15.8. klo 13.00 ARKKIPIISPAN KOTIKONSERTTI

Arkkipiispa Kari ja rouva Mäkinen avaavat jälleen kotinsa ovet Turun musiikkijuhlien konsertissa, jossa esiintyvät äiti ja poika eli pianisti Valeria Resjan ja nuori viulistilahjakkuus Adrian Ibañez-Resjan.  Konsertissa pohditaan taiteilijan identiteetin muodostumista sekä toisaalta rikastavaa monikulttuurisuutta. Ohjelma: Sibelius, Tšaikovski, Bartok, Sarasate, Englund.

Marzi Nyman ja Maria Ylipää Taiteiden yönä katedraalissa

Turun Taiteiden yönä torstaina 13.8. klo 23 kohtaavat Turun musiikkijuhlien perinteisessä Kynttilänvalokonsertissa kaksi huippumuusikkoa eli näyttelijä Maria Ylipää (laulu) ja Marzi Nyman (koskettimet, kitara) Ohjelmassa kuullaan kauniita melodioita mm. Kristina från Duvemåla –musikaalista, jonka pääroolissa Maria hurmaa parhaillaan Göteborgin oopperassa.

Bachin iltapäiväperhoset

Bachin iltapäiväperhoset -konserttisarja järjestetään perinteiseen tapaan Turun Tuomiokirkossa 10.-12.8. Tänä vuonna konserteissa kuullaan musiikkia ja puhetta yhdistäviä konsertteja. 10.8. konsertissa Ensemble Vida -kuoro esittää konsertin, jonka puhujana on Åbo Svenska Teaterin taiteellinen johtaja Dick Holmström. Kuoroa johtaa Martin Segerstråle. 11.8. konsertissa kuullaan Turun XII sellokilpailun voittanutta sellisti Senja Rummukaista, joka on suunnitellut konsertin yhdessä runoilija Aura Nurmen kanssa. 12.8. Turun musiikkijuhlat juhlistaa 80–vuotiasta säveltäjämestaria, kun säveltäjä Aulis Sallinen ja Naantalin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, sellisti Arto Noras astuvat yhdessä yleisön eteen.

Linnateatterin ravintolassa suomalaisia sävelmiä ja ranskalaista tunnelmaa

Tänä kesänä suositussa Linnateatterin ravintolassa esiintyy iki-ihana monilahjakkuus, näyttelijä-muusikko Irina Björklund yhtyeensä kanssa. Irina Björklundin neljäs albumi on koottu ranskaksi lauletuista suomalaisista elokuvalauluista, kulturelleista iskelmistä ja nuoremman polven rock/pop-valiokappaleista. La vie est une fête (Elämä on juhla) -konsertit järjestetään torstaina 13.8. klo 19 ja perjantaina 14.8. klo 19.

Lapsillekin vain parasta – Satu Sopasen tuttiorkesteri
Satu Sopanen & Tuttiorkesteri laulattavat ja liikuttavat lapsia jälleen lauantaina 8.8. klo 15.00 Seikkailupuiston Helmiteltassa. Musiikkijuhlilla kuullaan Matka maailman ympäri –konsertti!

Festivaalin huipentaa päätöskonsertti Kapulanvaihto

Turun musiikkijuhlin päätöskonsertissa tarjoillaan musiikillisia välähdyksiä Topin taiteellisen johtajan kaudelta 2010-2014 sekä Topin ja musiikkijuhlien uuden taiteellisen johtajan, kapellimestari Ville Matvejeffin yhteisesiintyminen. Konsertin solisteina mm. Hellun hellan -konserttien (TMJ 2010-2013) sopraano Helena Juntunen, pianisti Antti Siirala, joka tulkitsee konsertin alkupuolella Beethovenin 5. pianokonserton, Figarossa ihastuttaneet baritonit Kevin Greenlaw ja Waltteri Torikka (MTV3 Tähdet, tähdet 2015)… ja muita vuosina 2010–2014 Turun musiikkijuhlilla vierailleita taiteilijoita! Orkesterina on Turun filharmoninen orkesteri, jota johtaa Jaakko Kuusisto.

Konsertin ohjelma;

 1. Glinka: Alkusoitto oopperasta Ruslan ja Ludmila
 2. van Beethoven: Pianokonsertti nro 5 “Keisarikonsertto”

väliaika

 1. Williams: Star Wars – Main Title
 2. Porter: Where Thine That Special Face musikaalista Kiss Me Kate
 3. Williams: Star Wars – Princess Leia’s Theme
 4. Du Prez – E. Idle – N. Innes: Whatever happened to my part musikaalista Monty Pythonin Spamalot
 5. Mononen: Satumaa-tango
 6. Chydenius: Tyttö ja tanssiva karhu
 7. Williams: Star Wars – The Imperial March
 8. Sondheim: Agony-duetto musikaalista Into The Woods
 9. Du Prez – E. Idle – N. Innes: The Song That Goes Like This musikaalista Monty Pythonin Spamalot
 10. Williams: Star Wars – Throne Room & End Title

St. Paulin katedraalin urkuri Tuomiokirkossa ja jazzia Claes Anderssonin runoihin

Tiistaina 11.8. klo 20 esiintyy Tuomiokirkon iltamusiikissa Lontoon St. Paulin katedraalin urkuri Simon Johnson, joka on soittanut jokaisessa merkittävässä kansallisessa katedraalissa järjestetyssä tapahtumassa, mm. Margaret Thatcherin hautajaisissa. Lauantaina 8.8. klo 20 kuullaan Ruissalon telakalla jazzia. Niklas Winter Quartet feat. Emma Salokoski esittävät Jazz på finlandssvenska -konsertissa Winterin säveltämää ja sovittamaa jazzmusiikkia Claes Anderssonin runoihin.

Konserttisarjat Taidemuseossa

Turun musiikkijuhlien mestarikurssioppilaat esiintyvät Turun taidemuseon Lounaskonserteissa keskiviikosta lauantaihin 13.–15.8. Suosituissa konserteissa kuullaan tänä vuonna esiintymisiä Antti Siiralan, Erkki Lahesmaan ja Alexander Vinnitskin mestarikurssioppilailta. Sisäänpääsy museolipulla.

Musiikillisia lounaita ja sellistien jalkautuminen Turun keskustaan

Torstaina 13.8. klo 12 Turun musiikkijuhlien mestarikurssilaiset musisoivat lounasaikaan idyllisessä ravintola Samppalinnassa. Tervetuloa nauttimaan kesälounaasta, viulu- ja sellomusiikista sekä Turun kauneimmista näköaloista. Lounaan hinta sisältää konsertin. Lounaskonsertti on järjestetty Turun Osuuskaupan ja Turun musiikkijuhlien yhteistyönä.

Turun Ydinkeskustayhdistys ry ja TMJ ilahduttavat avajaispäivänä (to 6.8.) sellokiertueella TMJ 2015: Keskellä elämää. Kiertue tuo Fourtune-sellokvartetin ilmaisesityksiä eri puolille Turun ydinkeskustaa. Ohjelmistoon kuuluu mm. Wagneria, Sibeliusta, Tsaikovskia ja argentiinalaista tangoa. Fourtune-kvartetin sellistit ovat: Anni Manninen, Teemu Mastovaara, Oskari Pirttimaa ja Iida-Alina Poijärvi.

Aikataulu

klo 12.00      Kauppahallin ruokamaailma

klo 12.45      Kauppakeskus Hansa, Hansatori

klo 13.30      Sokos Wiklund. 1. kerros, pääsisäänkäynnin luona

klo  14.20     Pääkirjasto, tieto-osasto

Vapaa pääsy. Yhteistyössä Kauppahalli, Kauppakeskus Hansa, Sokos Wiklund ja Turun kaupunginkirjasto.

Tiede ja musiikki yhdistyvät

Turun musiikkijuhlat on jälleen mukana järjestämässä tiedettä ja taidetta yhdistävää Aboagora-symposiumia. Symposiumin teemana on tänä vuonna ”Precious Moments, Extreme Events”. Turun yliopiston kulttuurihistorian laitoksen ja Åbo Akademin Donner-instituutin kanssa yhteistyössä järjestetyn symposiumin ohjelmassa on mm. kaikille avoimia Agora-luentoja Sibelius-museossa.  Lisätiedot Aboagoran aikatauluista ja puhujista osoitteessa www.aboagora.fi

Lipunmyynti

Lippuja saa Lippupalvelun kaikista toimipisteistä, Turun musiikkijuhlien omalta lippukassalta Åbo Svenska Teaterilla (Hansa-kortteli) sekä tuntia ennen ovelta.

www.tmj.fi