09.01.2018

Turun musiikkijuhlat: Die Kalewainen in Pochjola ehdolla useassa kategoriassa ooppera-alan palkintogaalassa

Suomen ensimmäinen ooppera-alan palkintogaala AINO järjestetään ensimmäistä kertaa sunnuntaina 14.1.2018. AINO-gaalassa palkitaan yleisöäänestyksen ja ammattilaisraadin perusteella vuoden 2017 kiinnostavimmat ja ansioituneimmat oopperan tekijät ja tuotannot AINO-patsailla.

 

Turun filharmonisen orkesterin ja Turun musiikkijuhlien yhteistuotanto ja Suomi100-hanke Die Kalewainen in Pochjola on ehdolla viidessä eri kategoriassa: vuoden naissolistin (Johanna Rusanen-Kartano), vuoden miessolistin (Tommi Hakala), vuoden puvustajan (Pirjo Liiri-Majava), vuoden lavastajan (Teppo Järvinen) ja vuoden kantaesityksen kategoriassa.

 

”On hienoa, että Kalewainen-oopperaa huomioidaan ehdokkuuksilla. Turussa tehtiin kulttuuriteko nostamalla yli 120 vuotta unohduksissa ollut teos lavalle ja saamiemme yleisöääniin perustuvien useamman ehdokkuuden määrä kertoo siitä, että yleisö arvosti korkeatasoista tuotantoa”, toteaa Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.

 

Ehdokkaat on valittu yleisöäänestyksen perusteella, ja ääniä annettiin yhteensä lähes 2500. Gaalassa nähdään 10 esitystä vuoden 2017 Suomessa esitetyistä oopperoista ja makupaloja tulevista tuotannoista. Gaalassa esiintyy Kalewainen-oopperan Luonnotar, mezzosopraano Anna Danik. Gaalan toteuttavat yhteistyössä suomalainen oopperayhdistys Opera BOX sekä klassisen musiikin laulajien kilta Klasarilaulajat. Lisätietoja AINO-gaalasta sivulta operabox.net/aino-gaala.

 

Karl Müller-Berghausin Die Kalewainen in Pochjola -ooppera on ensimmäinen Kalevala-aiheinen ooppera maailmassa ja ylivoimaisesti suurisuuntaisin Suomessa 1800-luvulla sävelletty sävelteos. 127 vuotta unohduksissa ollut ooppera kantaesitettiin Turun Logomossa 28.2.2017 ja esityksiä oopperasta oli yhteensä kuusi. Oopperatallenne on kuunneltavissa kokonaisuudessaan Yle Areenassa sekä katsottavissa ja tekstitettynä Turun filharmonisen orkesterin verkkokonserttiarkistossa osoitteessa tfo.fi/live.