02.08.2013

Turun musiikkijuhlat alkavat maanantaina 5. elokuuta

Turun musiikkijuhlat alkavat maanantaina 5.8.2013. Viimeinen konsertti kuullaan lauantaina 17.8.2013. Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti järjestetyn musiikkifestivaalin teemana on tänä vuonna SILLALLA, maailmojen, taiteenlajien ja tunteiden kiehtovassa välitilassa. Teemaa pohditaan lähes 40 konsertissa.

Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, tenori Topi Lehtipuu on laatinut elokuulle monipuolisen ohjelman.

Valeri Gergijev ja Pietarin Mariinski-orkesteri saapuvat Turkuun 5.-6.8.

Avajaiskonsertti 5.8. klo 19.30

Turun musiikkijuhlien avajaiskonsertissa 5. elokuuta kuullaan musiikkijuhlien entistä taiteellista johtajaa, pianisti Olli Mustosta yhdessä Pietarin Mariinski-teatterin orkesterin ja suuren Turun ystävän, huippukapellimestari Valeri Gergijevin johdolla. Ohjelmassa kuullaan Sibeliuksen Tuonelan joutsen, Shchedrinin Pianokonsertto nro 4 sekä Tshaikovskin 6. sinfonia, lisänimellä Pateettinen.

200 years of Verdi and Wagner 6.8. klo 19.30

6. elokuuta kuultava toinen Valeri Gergijevin johtama Mariinski-orkesterin konsertti juhlistaa Verdin ja Wagnerin 200-vuotisjuhlavuotta. Konsertissa kuullaan musiikkia Verdin oopperoista Kohtalon voima, Macbeth, Don Carlos, Otello, Naamiohuvit sekä Wagnerin oopperoista Lohengrin, Lentävä hollantilainen, Tannhäuser ja Valkyyria. Solisteina ovat Mariinski-teatterin oopperasolistit ja kansainvälistä uraa tekevät Larisa Gogolevskaja, Alexei Markov ja Jevgeni Nikitin.

Kumpikin Mariinski-konserteista juhlistaa samalla Pietarin ja Turun kaupunkien ystävyyden 60-vuotisjuhlavuotta.

Donna Leon, komisario Brunetti –sarjan luoja, kysytylle Souffle d’espoir -konsertille lisäesitys!

Komisario Brunetti –kirjojen luoja, amerikkalaiskirjailija Donna Leon saapuu Turkuun yhdessä venetsialaisen Il Pomo d’Oro –barokkiorkesterin kanssa. Solisteina kuullaan tenori Topi Lehtipuuta ja ruotsalaista sopraanoa, Susanna Anderssonia, jota voidaan kuulla myös syyskuussa ensi-iltansa saavassa Figaron häät –oopperassa Åbo Svenska Teaterissa.

Leonin tähdittämiä esityksiä on kaksi: alkuperäisen 10.8. klo 19.00 esityksen lisäksi järjestetään poikkeuksellisen suuren kysynnän vuoksi lisäkonsertti torstaina 8.8. klo 19.  Konsertissa Donna Leon lukee omia tekstejään, johdatellen kuulijan läpi tuskan, pelon, rakkauden ja vapauden tunteiden. Välissä kuullaan upeita barokkiaarioita Il Pomo d’Oro –barokkiorkesterin tulkitsemana. Molempiin esityksiin on vielä tilaa.

10.8. klo 18.00 järjestetään konserttia edeltävä ”pre-concert talk”, jossa kirjailijat Leon ja Anna Kortelainen keskustelevat naisen asemasta länsimaisessa oopperassa. Pre-concert talk järjestetään yhdessä Turun kansainvälisten kirjamessujen kanssa ja sen on suunnitellut ohjelmapäällikkö Jenni Haukio. Pre-concert talkia ei järjestetä 8.8. 

Baritoni Jorma Hynninen jättää jäähyväiset oopperalavoille Akselin roolissa. 

Akseli on Kimmo Hakolan uusi ja Jorma Hynniselle säveltämä monologiooppera Akseli Gallen-Kallelan elämästä. Se esitetään Turun musiikkijuhlilla Sigyn-salissa sunnuntaina 11.8. klo 13.00 ja maanantaina 12.8. klo 19. Maanantain 12.8. esitys on loppuunmyyty, mutta 11.8. lisäesitykseen on vielä hyvin paikkoja jäljellä.

Hynninen jättää roolin myötä jäähyväiset oopperalavoille. Pekka Hakon libretto perustuu osittain Akseli Gallen-Kallelan omiin kir­joituksiin. Monologiooppera tapahtuu seitsemässä tuokiokuvassa Kalelan ateljeessa. Orkesterina on Avanti! kamariorkesteri kapellimestarinaan Ville Matvejeff. Ohjaus on Vilppu Kiljusen käsialaa ja lavastuksesta vastaa Kimmo Viskari.

Silta Intian ja Suomen välillä kulkee Turun kautta

Eteläintialainen virtuoosihuilisti, Shashank Subramaniam ja huippulyömäsoittaja Sai Giridhar sekä suomalaisen Meta4-jousikvartetin jäsenet nousevat yhteiselle musiikilliselle sil­lalle. Turun musiikkijuhlien ja saksalaisen Audi Sommerkonzerten Eero Hämeeniemeltä tilaama teos ”Priya” saa Pohjoismaiden kantaesi­tyksensä tässä konsertissa perjantaina 9.8. klo 19. Lisäksi kuullaan Bartokin Jousikvartetto nro. 5 ja perinteistä intialaista karnaattista musiikkia.

 Upouusi Sibelius Piano Trio debytoi

Loppuvuodesta 2012 perustettu Sibelius Piano Trio on kolmen kansainväli­sesti menestyneen suomalaisen huippumuusikon yhteistyön tulos. Petteri Iivosen, Samuli Peltosen ja Juho Pohjosen trion konserttiohjelmisto koostuu monipuolisesti sekä moderneista että perin­teisemmistä taidemusiikin teoksista. Trion ensikonsertti kuullaan Turun musiikkijuhlilla sunnuntaina 11. elokuuta, jonka jälkeen kokoonpano jatkaa säännöllistä konsertointia. Ohjelmassa Schumannia, Saariahoa ja Ravelia. Kansainvälisille lavoille tähtäävä trio käyttää nimestään kansainvälistä muotoa myös Suomessa. Sibelius Piano Trio Sigyn-salissa sunnuntaina 11.8. klo 18.00.

 Ranskalaissopraano Natalie Dessayn ensiesiintyminen Suomessa

Yksi maailman kysytyimmistä sopraanoista, Natalie Dessay, saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen. Natalie Dessay on ky­sytty laulaja maailman merkittävimmissä ooppera- ja konserttitaloissa ja on suoma­laiselle yleisölle tuttu esimerkiksi Finnkinon välittämistä Metropolitan HD – ooppe­ranäytännöistä. Natalie Dessayn rinnalla konsertissa kuullaan valovoimaista mezzosopraano Virpi Räisästä, Radion sinfoniaorkesteria ja suhteellisen nuorta Musiikkitalon Kuoroa kapellimestari Hannu Linnun johdolla. Ohjelma on omistettu ranskalaiselle musiikille, ohjelmassa on Dessaylle rakasta ranskalaista eli Faurén, Ravelin ja Debussyn musiikkia. Valittu neito Turun Konserttitalossa lauantaina 17.8. klo 19.00.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa esitellyt kotikonsertit olivat yleisömenestys ja saavat jatkoa:

Suomen Kansallisbaletin étoile-tanssija Minna Tervamäki on luonut omannä­köisensä musiikillisen ohjelman konsertille, jonka hän juontaa Marjaniemen kartanossa lauantaina 10. elokuuta klo 14 rinnallaan kitaristi Ismo Eskelinen ja mezzosopraano Virpi Räisänen. Arkkipiispa Kari Mäkinen ja rouva Mäkinen toivottavat puolestaan yleisön tervetulleeksi viettämään ilta­päivää, jonka aikana musiikki ja puhe vuorottelevat lauantaina 17. Elokuuta klo 13.00. Ohjelmassa suomalaista modernismia eli Väinö Raition jousikvartetto op. 10 ja Debussyn jousikvartetto op. 10. Esiintyjät ovat Janne Malmivaara, Mikaela Palmu, Ramona Wolin-Takala ja Erkki Lahesmaa.

VPK-iltamat 14.8.

Perinteiset VPK-iltamat järjestetään jälleen keskiviikkona 14.8. klo 18. Tarkka ohjelma on salaisuus, mutta esiintyjiksi ovat lupautuneet mm. baritoni Jorma Hynninen ja pianisti Ilkka Paananen, sopraano Johanna Rusanen-Kartano ja viulisti Petteri Iivonen.

 Apocalyptican Perttu Kivilaakso ja Mikko Sirén värittävät Taiteiden yötä 15.8.

Turun musiikkijuhlat järjestää joka vuosi konsertin vain kynttilöin valaistussa Tuomiokirkossa Taiteiden yönä klo 23. Turkulaistunut Apocalyptica-sellisti Perttu Kivilaakso on tänä vuonna saanut Carte Blanchen ja suunnitellut konsertin, jossa kuullaan kauniita oratorioaarioita ja balladeja Kivilaakson Apocalypticalle säveltämien teosten välissä.

Konsertissa esiintyvät myös mezzosopraano Virpi Räisänen ja Apocalyptican Mikko Sirén. Kynttilänvalokonsertti Turun Tuomiokirkossa torstaina 15.8. klo 23.00.

 Bachin iltapäiväperhoset!

Tuomiokirkossa järjestettävä suosittu Iltapäivän Bach – konserttisarja uudistuu.  Bachin iltapäiväperhoset  -konserteissa punainen lanka kulkee Bachin musiikista siltojen kautta muiden säveltäjien upeisiin teoksiin. Tulkitsijoina 12.-14. elokuuta kuultavissa konserteissa Suomen eturivin solistit, kuten maailmalla menestyvä nuori viulistimme Petteri Iivonen, Turun sellokilpailut 2006 voittanut Samuli Peltonen, Johann Sebastian Bach­in musiikkia kaduille eri kulttuuriprojekteissa vienyt huippualtisti Teemu Kupiainen sekä Sauli Kulmala.

Neljän jazz-konsertin sarja yhteistyössä Flame Jazzin kanssa.

Musiikkijuhlilla kuullaan neljän jazz-konsertin sarja: Linnateatterin teatteriravintola muuntuu

newyorkilaiseksi jazzklubiksi, jossa kuulija voi konsertin lomassa nauttia esimerkiksi ravintolan jazz-menun valikoimasta ”Pulled Pork Burgerin”! 14. elokuuta esiintyy Jukka Perko Streamline Jazztet, 15.8. esiintyvät kaksi pianotrioa: Aki Rissanen trio ja Jussi Fredriksson trio, 16. elokuuta lavalle nousee HERD & Aili Ikonen, joka esittää esimerkiksi Laila Kinnusen ja muiden iskelmätähtien lauluja uusina jazz-versioina ja 17.8. lavalle nousee Koko Jazz Orchestra. Koko Jazz Orchestran konsertti on aivan viimeinen festivaalin konserteista ja jammailemassa voi nähdä vaikka juuri omasta konsertistaan vapautuneen Natalie Dessayn!

Lisätietoja: http://linnateatteri.fi/www/?p=1359956

Karmiininpunaisen kuninkaan hovissa

Tervetuloa Karmiininpunaisen kuninkaan hoviin lauantaina 10. elokuuta klo 22.00 Turku Energian Turbiinihalliin! Rockia, jazzia, klassista ja tahtilajeja juhlallisesti leipovan progerockin hittikamara, jossa suomalainen allstar-yhtye Husband levitoi Yes-, King Crimson-, Genesis-, Jethro Tull- ja Wigwam -hittien äärellä solisteinaan mm. Jukka Gustavson. Illan päättää suomalaisen nykyprogen kärkinimiin kuuluva Jeavestone.  Illan juontaa Yleisradion Karmiininpunaisen kuninkaan hovia isännöinyt Osmo Tapio Räihälä.

Hellun hellalla leivotaan yllätyksiä

Neljättä vuotta kertaa järjestettävässä, kamarimusiikkia, musiikkiteatteria ja tiedeluentoa yhdistävässä illassa häikäisevä sopraano Helena Juntunen kutsuu vieraikseen upeaäänisen baritoni Florian Boeschin, pianovirtuoosi Jukka Nykäsen ja aivotutkija Mikko Samsin. Teemana on tänä vuonna yllätyksen tunne. Hellun hellalla la 17.8. klo 16.00 Linnateatterissa.

Lapsillekin vain parasta – Satu Sopasen tuttiorkesteri
Pikku kakkosesta tuttu koko perheen konsertti Lauludiplomi nähdään ja kuullaan Turun musiikkijuhlilla lauantaina 17. elokuuta kello 15, paikkana Seikkailupuisto! Luvassa on musiikillista visailua ja leikkimielistä laulukisailua. Mitä lauluja löytyy Laulupussista? Osaatko jatkaa laulua lauluviestissä? Mahtaako Musiikkitohtori saada soiton soimaan ja laulut raikumaan paremmin laululääkkeiden avulla? Tervetuloa ratkomaan näitä musiikkipähkinöitä yhdessä Satun ja Tuttiorkesterin kanssa! Lauludiplomi-konsertissa on mukana myös Turun konservatorion lapsikuoro, johtajanaan Terhi Lehtovaara.

Konserttisarjat Taidemuseossa

Turun musiikkijuhlien mestarikurssioppilaat esiintyvät Turun taidemuseon Lounaskonserteissa tiistaista lauantaihin 13.-17.8. Suosituissa konserteissa kuullaan tänä vuonna esiintymisiä Jorma Hynnisen ja Ilkka Paanasen, Erkki Lahesmaan, Alexander Vinnitskin ja Antti Siiralan mestarikurssioppilailta. Jorma Hynnisen oppilaita kuullaan lauantaina 17.8.

Ihminen ja kone – tietokone ja musiikki

Turun musiikkijuhlat on jälleen mukana järjestämässä tiedettä ja taidetta yhdistävää Aboagora-symposiumia. Symposiumin teemana on tänä vuonna ”The Human Machine”. Turun yliopiston kulttuurihistorian laitoksen ja Åbo Akademin Donner-instituutin kanssa yhteistyössä järjestetyn symposiumin ohjelmassa on mm. kaikille avoimia Agora-luentoja Sibelius-museossa.

Symposiumin yhteydessä järjestetään tiistaina 13.8. klo 18 Sibelius-museossa konsertti ”Koneen ääni”, jossa legendaarisen Se ensemblen jäsenet inspiroituvat Aboagoran teemasta. Konsertissa kuullaan lisäksi mm. Uljas Pulkkiksen säveltämä Virtuaalipianokonsertto ”1900” pianisti Emil Holmströmin tulkitsemana.

JÅ-karnevaali – Karnevaalitunnelmaa Aurajoen rannassa

Kulttuuri valtaa jokirannan! Kymmenet taiteilijat yhdistävät voimansa ja tuovat karnevaalitunnelman Turun sydämeen. Luvassa on tanssia, soittoa, sirkusta ja teatteria letkeässä kesätunnelmassa! Heittäydy mukaan tekemisen riemuun toimintapisteissä, seuraa ohjelmalavan vaihtuvia esityksiä ja todista kuinka Teatterisilta muuttuu soittimeksi.

JÅ-karnevaalin tuotannosta vastaa Aurajokiverkosto pääyhteistyökumppaneinaan Turun musiikkijuhlat, Future Circus ja Aura of Puppets.

_____

Turun musiikkijuhlat 8.-23. elokuuta 2014

Kapellimestarikomeetta Daniel Harding ja Ruotsin radio-orkesteri Suomeen

Turun musiikkijuhlat järjestetään ensi vuonna 8.-23. elokuuta 2014 ja festivaalilla on ilo julkistaa ensi kesän päätöskonsertti.

Kapellimestarikomeetta, brittiläinen Daniel Harding saapuu Turun musiikkijuhlille Ruotsin radion sinfoniaorkesterin ja Ruotsin radiokuoron kanssa. Harding on vuodesta 2007 toiminut orkesterin ylikapellimestarina. Hän on lisäksi Lontoon sinfoniaorkesterin päävierailija ja esiintyy jatkuvasti maailman merkittävimpien orkestereiden, kuten Wienin filharmonikkojen, Berliinin filharmonikkojen, Baijerin radion sinfoniaorkesterin, New Yorkin filharmonikoiden ja New Japan Philharmonicin kanssa. Hän johtaa lisäksi säännöllisesti Milanon La Scalassa ja Verbierin ja Salzburgin festivaaleilla.

Konsertissa ”Ylösnousemus” lauantaina 23.8.2014 klo 19.00 kuullaan upeana Mahler-tulkkina tunnetun Hardingin johtamana Mahlerin 2. sinfonia, lisänimeltään Ylösnousemus. Solisteina ovat kovassa kansainvälisessä nousukiidossa olevat sopraano Kate Royal ja mezzosopraano Christianne Stotijn.

Turun konsertti aloittaa Hardingin ja orkesterin kiertueen, joka kulttuuripääkaupunki Umeån ja Tukholman Itämerifestivaalin kautta päättyy Lontoon Promseille. Konsertti aloittaa samalla konkreettisesti Turun musiikkijuhlien ja Tukholman Itämerifestivaalin yhteistyön, joka saanee jatkoa tulevina vuosina.

Lipunmyynti Ylösnousemus-konserttiin alkaa maanantaina 5.8. klo 9.00.

_____

Koko kesän 2013 ohjelma tarkkoine aikataulutietoineen löytyy osoitteesta www.tmj.fi

Lipunmyynti

Kaikkiin konsertteihin on vielä hyvin tilaa ja ovelta on mahdollisuus saada lippuja. Lippuja saa Lippupalvelun myyntipisteistä kautta maan, Åbo Svenska Teaterin lippukassalta kauppakeskus Hansassa (Aurakatu 10) ma–pe klo 12–18 sekä konserttipaikoilta tuntia ennen konsertin alkua.

Ainoa loppuunmyyty konsertti on Jorma Hynnisen tähdittämä Akseli 12.8. klo 19. Sen sijaan toiseen esitykseen 11.8. klo 13.00 on vielä tilaa.