07.08.2014

Turun musiikkijuhlat alkaa!

Huomenna alkavat Turun musiikkijuhlat jatkuvat aina 23.8. asti. Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti järjestetyn musiikkifestivaalin teemana on tänä vuonna rakkauteen viittaava ”Mars, Venus & Co.”. Rakkauden teemaa eri näkökulmista tarkastellaan yli 30 konsertissa.

 

René Jacobs ja Helsingin Barokkiorkesteri avaavat Turun musiikkijuhlat!

Kapellimestari René Jacobs tekee Turun musiikkijuhlien avajaiskonsertissa 8.8. klo 18.00 (Turun Konserttitalo) Suomen-debyyttinsä.  Jacobs, joka tunnetaan yhtenä merkittävimmistä barokkimusiikin

aarteiden tutkijoista ja tuntijoista, on valinnut ohjelmaan hänelle rakkaita Händelin ja Johann

Sebastian Bachin teoksia. Solisteina kuullaan sopraano Sunhae Imiä, kontratenori Benno Schachtneria, tenori Topi Lehtipuuta ja baritoni Arttu Katajaa.

 

Näyttelijät Laura Birn ja Hannu-Pekka Björkman rakkauden pyörteissä

9.8. klo 19.00 Sigyn-salissa kuultavassa konsertissa ”Broken Heart Fragments” näyttelijä Laura Birn lukee naisen sielun kasvukipuihin liittyviä Saara Turusen tekstejä, joita täydentävät sopraano Kate Royalin ja Plan8-oktetin upeasti tulkitsemat liedit ja laulut. Plan8:n jäseniä ovat Radion sinfoniaorkesterin muusikot Emma Vähälä (viulu), Reeta Maalismaa (viulu), Olli Kilpiö (alttoviulu), Mikko Ivars (sello), Aapo Juutilainen (kontrabasso), Reijo Koskinen (klarinetti), Jussi Särkkä (fagotti) ja Jukka Harju (käyrätorvi).

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman hurmaa Linnateatterin lavalla keskiviikkona 20.8. klo 18.00 konsertissa ”Tummilla seinillä kirkkaat ikkunat”. Björkmanin tulkitsemina kuullaan Antti Hyryn kuulaita ajatuksia ja Jukka Perkon Avara-yhtyeen musiikki värittää kerrontaa. Jukka Perkon lisäksi Avara-yhtyeessä vaikuttavat kitaristit Teemu Viinikainen ja Jarmo Saari.

Molempia konsertteja edeltää puolen tunnin mittainen pre-concert talk, joka on tuotettu yhteistyössä Turun kansainvälisten kirjamessujen kanssa. Pre-concert talkien ohjelman on suunnitellut ohjelmapäällikkö Jenni Haukio ja ne ovat avoimia konserttilipun ostaneille.

 

9.8. klo 18.30 TURUN KIRJAMESSUT ESITTÄÄ: RAKKAUTTA! RUNOA!
Helianne Kallio, Veera Kivijärvi ja Satu Haapala, runoilijat & Jenni Haukio ja Liisa Ketomäki, juontajat. Tilaisuudessa Helianne Kallio ja Veera Kivijärvi lukevat tekstejään ja kertovat ajatuksistaan rakkaudesta runon rakennusaineksena.

20.8. klo 17.30 TURUN KIRJAMESSUT ESITTÄÄ: RAKKAUTTA! PROOSAA!
Tommi Kinnunen ja Joni Pyysalo, kirjailijat & Jenni Haukio ja Liisa Ketomäki, juontajat

Tilaisuudessa kirjailijat Tommi Kinnunen ja Joni Pyysalo lukevat tekstejään ja kertovat ajatuksistaan rakkaudesta proosan rakennusaineksena.

 

Oma Hollywood-tähtemme ja Les Girls –elokuvassa Gene Kellyn rinnalla hurmannut Taina Elg sukeltaa Sibeliuksen muusan, Ida Ekmanin muistoihin

Säveläjä Jean Sibelius työskenteli pitkän uransa aikana useiden ensiluokkaisten laulajien kanssa. Sigyn-salissa 16.8. klo 16.00 kuultava konsertti keskittyy Sibeliuksen pitkäaikaiseen yhteistyöhön hänen suosikkilaulajansa Ida Ekmanin kanssa. Sibelius omisti hänelle useita kauneimmista yksinlauluistaan ja laulusarjoistaan. Kun Ida lopetti laulamisen vain 45-vuotiaana, lopetti Sibelius yksinlaulujen säveltämisen. Jean Sibeliuksen ja Ida Ekmanin tarinan kertoo rakastettu elokuvatähtemme Taina Elg, jonka elokuvasuorituksiin kuuluu muun muassa pääosa Les Girls –elokuvassa yhdessä Gene Kellyn kanssa. Ida Ekman meni tammikuussa 1896 naimisiin Sibeliuksen läheisen ystävän, pianisti Karl Ekmanin kanssa. Kalle sattuu olemaan Taina Elgin isosetä. Sibeliuksen lauluja konsertissa esittävät sopraano Mari Palo ja pianisti Tuula Hällström.

 

Turun musiikkijuhlien merkittävien kansainvälisten orkesterivierailujen sarja jatkuu: vieraina Ruotsin radio-orkesteri ja kapellimestarikomeetta Daniel Harding sekä Soulin filharmonikot ja maestro Myung-Whun Chung.

Vuoden 2014 Turun musiikkijuhlille kutsutaan kaksi merkittävää orkesteria: pohjoismaiden parhaana pidetty sinfoniaorkesteri, Ruotsin radion sinfoniaorkesteri ja Ruotsin radiokuoro kapellimestarikomeetta DANIEL HARDINGIN johdolla. Solisteina esiintyvät kansainvälisesti suuressa nousukiidossa olevat sopraano Kate Royal ja mezzosopraano Christianne Stotijn. Orkesteri esittää Mahlerin 2. sinfonian lisänimeltään ”Ylösnousemus” festivaalin päätöskonsertissa 23.8. klo 19.00 Turun Konserttitalossa. Konsertti tehdään yhteistyössä tukholmalaisen Itämeri-festivaalin (Östersjöfestivalen) kanssa.

 

MAESTRO MYUNG-WHUN CHUNG tuo Soulin filharmonisen orkesterin, yhden Aasian parhaista

orkestereista, Turkuun osana laajaa Euroopan-kiertuetta 21.8. klo 19.00 (Turun Konserttitalo). Solistina kuullaan pianisti Sunwook Kimiä, joka nousi maailmanmaineeseen voitettuaan Leedsin kansainvälisen pianokilpailun 2006 kilpailun historian nuorimpana, vain 18-vuotiaana, ja on siitä asti kiertänyt kansainvälisiä konserttilavoja niin solistina kuin kamarimuusikkona. Ohjelma on omistettu Beethovenille ja ranskalaiselle musiikille. Kyseessä on orkesterin Euroopan kiertueen ainoa esiintyminen Pohjoismaissa.

Kumpikin orkesteri aloittaa Euroopan-kiertueensa Turun musiikkijuhlilta päättäen ne Lontoon Proms-festivaalille. Ruotsin radio-orkesteri vierailee Turun ja Lontoon lisäksi kulttuuripääkaupunki Uumajassa ja Tukholmassa. Soulin orkesteri vierailee Turun ja Lontoon välissä Italian Meranossa ja Itävallan Grafeneggissa.

 

SAARISTOMERI: ILONI, KOTINI, ELINKEINONI JA MUUSANI

Siltana kesäkuun alussa pidettyihin Itämeri-päiviin järjestetään la 23.8. klo 14.30-15.30 Turun kaupunginkirjastossa paneelikeskustelu Itämeren ja Saaristomeren suojelusta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

 

”Mikä on minun roolini meren suojelussa?

SAARISTOMEREN Suojelurahaston ja Turun musiikkijuhlien järjestämässä tilaisuudessa keskustellaan Saaristomerestä, sen ainutlaatuisuudesta ja vesien tilasta, sekä siitä, mitä erilaiset yhteisöt ja yksityiset henkilöt voivat meren tilan hyväksi tehdä. Miten paljon voimme oikeastaan yhden merialueen tilaan vaikuttaa – ja mikä yksittäisen henkilön rooli on Saaristomeren suojelussa?”

 

KESKUSTELIJAT:

Jan-Erik Enestam, Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston Suomen-jaoston puheenjohtaja
Roope Flinkman, meribiologi, Merentutkimuslaitoksen erikoistutkija
Lotta Nummelin, Itämerisäätiön puheenjohtaja
Ilppo Vuorinen, professori, Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtaja, Turun yliopisto
Lasse Lähteenmäki, juontaja

 

Musiikkimaailman Leonardo da Vinci, viulisti-kontratenori-kapellimestari Dmitry Sinkovsky ja Vivaldin Neljä vuodenaikaa

Antonio Vivaldin Neljä vuodenaikaa on yhä vuosisatoja syntynsä jälkeen yksi tunnetuimmista ja suosituimmista teoksista koko musiikkikirjallisuudessa. Turun musiikkijuhlilla ne esittää 16.8. klo 19.00 (Turun Konserttitalo) todellinen musiikillinen monilahjakkuus, venäläinen Dmitry Sinkovsky,  joka hallitsee oman instrumenttinsa viulun lisäksi laulun sekä orkesterijohdon. Viulu- ja orkesterinumeroiden lisäksi konsertissa kuullaan myös Sinkovskyn tulkitsemia barokkiaarioita. Sinkovskyn kanssa teokset esittää La Voce Strumentale.

 

Jonathan Biss esittää Beethovenia, Janácekia ja Chopinia

Newyorkilainen Jonathan Biss on vakiinnuttanut asemansa maailmanlaajuisesti kysyttynä pianistina, joka esiintyy säännöllisesti maailman arvostetuimpien orkestereiden, kuten Los Angelesin ja New Yorkin filharmonikkojen, Amsterdamin Concertgebouw-orkesterin, Lontoon sinfoniaorkesterin, Ruotsin radion sinfoniaorkesterin, Dresden Staatskapellen tai Leipzigin Gewandhaus-orkesterin kanssa. Hän on antanut resitaaleja Lontoon Wigmore Hallissa ja New Yorkin Carnegie Hallissa ja vierailee säännöllisesti mm. Salzburgin, Luzernin ja Edinburghin festivaaleilla sekä Pietarin Mariinski-teatterissa. Turussa yleisöä hemmotellaan resitaalilla 17.8. klo 14.00 (Turun Konserttitalo), jonka ohjelmassa on Beethovenin, Janácekin ja Chopinin teoksia.

 

Tanssin taikaa: ”Julia & Julia”  yhteistyössä Tanssiteatteri ERI:n kanssa

Linnateatterissa 13.8. klo 20 ensi-iltansa saava ”Julia & Julia” ammentaa Shakespearen tragediasta, mutta soljuu kahden naisen rakkauden kautta peilaamaan esteitä, jotka ajan saatossa ovat tuhonneet ja häväisseet ihmisten kauneimpia tunteita. Tiina Lindforsin tanssidraama on näin yksi lenkki mahdottomien rakkauksien ketjussa. Prokofjevin upea balettimusiikki Lauri Mäntysaaren uutena sovituksena nostaa draaman siivilleen ja kuljettaa kertomuksen Veronan kaduilta aina tämän päivän kipupisteisiin. Esitykset: 13.8. klo 20 ja 14.8. klo 20 Linnateatterissa.

 

Esiintyjät:

Tiina Lindfors, käsikirjoitus, koreografia ja ohjaus

Sergei Prokofjev, musiikki

Lauri Mäntysaari, musiikin sovitus

Anneke Lönnroth, tanssi

Tanssiteatteri ERI

Plus Ensemble: Janne Malmivaara, viulu – Erkki Lahesmaa, sello – Mikko Luoma, harmonikka – Outi Heiskanen, klarinetti

 

Suomalaisen aatelin tarinat ja säveltäjien kirjeet muodostavat suosittujen kotikonserttien rungon

Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa esitellyt kotikonsertit ovat olleet yleisömenestys, joka saa jatkoa

tänä kesänä.

  • 11.8. klo 18.00 MUSIIKKIA KANKAISTEN KARTANOLLA

Henrik Klausinpoika Hornin 1500-luvun puolivälissä rakennuttama Kankaisten kartano on elävä osa Turun alueen maisemaa ja kulttuuriperintöä. Kartanon mailla pidettävää kotikonserttia tähdittävät Åbo Svenska Teaterin syksyn menestysoopperan, Mozartin Figaron häiden, kreivittärenä loistanut sopraano Marjukka Tepponen ja Figarona hurmannut baritoni Waltteri Torikka sekä pianisti Folke Gräsbeck. Musiikkinumeroiden välissä kuullaan professori emeritus Matti Klingen kiehtovia kuvauksia suomalaisen aatelin vaiheista. Ohjelma: Kaski, Sibelius, Raitio

  • 23.8. klo 13.00 ARKKIPIISPAN KOTIKONSERTTI

Arkkipiispa Kari ja rouva Mäkinen avaavat jälleen kotinsa ovet Turun musiikkijuhlien konsertissa, jossa pianisti Ristomatti Marinin taidokkaasti soittamien Chopinin ja Mozartin pianoklassikoiden väliin luettavat säveltäjien kirjeet avaavat intiimejä sivuja perheenjäsenten välisestä elämästä. Ohjelma: Mozart, Chopin.

Huom! Ohjelmaan alun perin merkitty pianisti Henri Sigfridsson on valitettavasti joutunut peruuttamaan konsertin, mutta pitää mestarikurssinsa.

 

Bachin iltapäiväperhoset!

Bachin iltapäiväperhoset –konserttisarja järjestetään perinteiseen tapaan Turun Tuomiokirkossa 11.-13.8. Turkulaisista huippumuusikoista koostuvat ensemblet esittävät J.S.Bachin teokset Die Kunst der Fuge (11.8.) ja Musikalisches Opfer (13.8.) sekä Schubertin iki-ihanan Jousikvinteton (12.8.)

 

TMJ GOES TYKS 15.8.

Turun musiikkijuhlat toivottaa musiikillisesti hyvää vointia tarjoamalla yleisölle avoimen konsertin 15.8. klo 18.00 TYKS:n T-sairaalan upeasti soivassa aulassa yhdessä turkulaisen Key Ensemblen, sopraano Tuuli Lindebergin ja luutisti Solmund Nystabakkin kanssa.

Tämän lisäksi Turun musiikkijuhlat jalkautuu päivän aikana Lastensairaalan eri osastoille ilahduttamaan osastojen pieniä potilaita. Lastensairaala soi –tapahtuman toteutuksesta vastaa Turun musiikkiakatemia (Turun AMK:n Taideakatemia) yhteistyössä Turun musiikkijuhlien kanssa. Vastaava opettaja: Uli Kontu-Korhonen.

 

Klasariklubit houkuttelevat 17.8. ja 18.8.

Klasariklubi on viulisti Minna Pensolan emännöimä klassisen musiikin klubi, joka järjestetään We Got Beef -ravintolassa Helsingin Punavuoressa viitisen kertaa vuodessa. Se on sittemmin levittänyt intiimin ja rennon musisoinnin ilosanomaa muissakin kaupungeissa ja saapuu vihdoin Turkuun 17.8. klo 20 ja 18.8. klo 20. Paikkana on Linnateatterin ravintola ja Minna Pensolan vieraina ovat Dmitry Sinkovsky, luutisti Luca Pianca, Jarkko Riihimäki ja Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, tenori Topi Lehtipuu.

Huom! Henri Sigfridsson on joutunut peruuttamaan myös esiintymisensä toisessa Klasariklubissa ja hänen tilallaan kuullaan Jarkko Riihimäkeä.

 

Lapsillekin vain parasta – Satu Sopasen tuttiorkesteri
Satu Sopanen & Tuttiorkesteri laulattavat ja liikuttavat lapsia jälleen lauantaina 16.8. klo 15.00 Seikkailupuiston Helmiteltassa. Laulukarnevaalit! –konsertissa mukana on myös Turun konservatorion Auriella-lapsikuoro, johtajanaan Terhi Lehtovaara ja Epp-Inna Westergård.

 

INDICA Turun Taiteiden yössä vain kynttilöin valaistussa Tuomiokirkossa!

Perinteiseksi muodostunut tunnelmallinen konsertti vain kynttilöin valaistussa Tuomiokirkossa kuullaan Turun Taiteiden yössä 14.8. klo 23.00. Esiintyjänä on Indica. Konsertti on akustinen. Turun musiikkijuhlat tuottaa konsertin yhteistyössä DBTL-kaupunkifestivaalin kanssa.

 

Konserttisarjat Taidemuseossa

Turun musiikkijuhlien mestarikurssioppilaat esiintyvät Turun taidemuseon Lounaskonserteissa tiistaista perjantaihin 12.-16.8. Suosituissa konserteissa kuullaan tänä vuonna esiintymisiä Henri Sigfridssonin, Antti Siiralan, Elisabeth Werreksen, Erkki Lahesmaan ja Alexander Vinnitskin mestarikurssioppilailta. Sisäänpääsy museolipulla.

 

Tiede ja musiikki yhdistyvät

Turun musiikkijuhlat on jälleen mukana järjestämässä tiedettä ja taidetta yhdistävää Aboagora-symposiumia. Symposiumin teemana on tänä vuonna ”Chaos and Cosmos”. Turun yliopiston kulttuurihistorian laitoksen ja Åbo Akademin Donner-instituutin kanssa yhteistyössä järjestetyn symposiumin ohjelmassa on mm. kaikille avoimia Agora-luentoja Sibelius-museossa. Puhujiin lukeutuvat mm. brittiläinen elokuvaohjaaja Peter Greenaway, professori Jaakko Hämeen-Anttila ja monia muita. Lisätiedot: www.aboagora.fi

 

Turun musiikkijuhlien ennakkolipunmyynti on koko kevään ja kesän sujunut erittäin hyvin. Kaikkiin konsertteihin lukuun ottamatta arkkipiispan kotikonserttia 23.8. on kuitenkin vielä tilaa. Lippuja saa Lippupalvelun kaikista toimipisteistä, Turun musiikkijuhlien omalta lippukassalta Åbo Svenska Teaterilla (Hansa-kortteli) sekä tuntia ennen ovelta.

www.tmj.fi